Οδηγός Αγοράς BBQ - Βρες την κατάλληλη ψησταριά για εσένα!

    Μία ψησταριά είναι σχεδόν... απαραίτητη για τους «καλοφαγάδες». Είτε για το σπίτι, είτε για το εξοχικό, χειμώνα-καλοκαίρι, με ή χωρίς παρέα. Για να ψήνεις τα αγαπημένα σου κρέατα ή ψάρια ή γιατί όχι…

    ψησταριά

    Μία ψησταριά είναι σχεδόν... απαραίτητη για τους «καλοφαγάδες». Είτε για το σπίτι, είτε για το εξοχικό, χειμώνα-καλοκαίρι, με ή χωρίς παρέα. Για να ψήνεις τα αγαπημένα σου κρέατα ή ψάρια ή γιατί όχι ΚΑΙ τα λαχανικά!

     

    Αν λείπει από τη «φαρέτρα» σου, μην αγχώνεσαι! Ο Plaisio Expert είναι εδώ για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

     

    Τύπος Ψησταριάς

     

    Κάρβουνου

     

    Οι «παραδοσιακές» ψησταριές είναι αυτές με το κάρβουνο. Προσφέρουν μοναδική γεύση στα φαγητά σου και είναι, τις περισσότερες φορές, πιο οικονομικές. Απαιτούν όμως, περισσότερο χρόνο προθέρμανσης και προετοιμασίας σε σύγκριση με άλλους τύπους. *Για να ψήσεις σε μία τέτοιου τύπου ψησταριά, θα χρειαστείς κάρβουνα. Υπολόγισε περίπου 1kg κάρβουνα για κάθε κιλό κρέας, άρα θα πρέπει να εξοπλιστείς κατάλληλα πριν από ένα μεγάλο BBQ party!

     

    Υγραερίου

     

    Οι ψησταριές υγραερίου φέρνουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτές του κάρβουνου. Δεν απαιτούν πολλή ώρα προθέρμανσης, ενώ παράλληλα δεν παράγουν και μεγάλη ποσότητα καπνού κατά τη διάρκεια του ψησίματος. *Αυτού του είδους οι ψησταριές λειτουργούν με υγραέριο. Οπότε, θα πρέπει να ελέγχεις την εναπομένουσα ποσότητα υγραερίου ή να προμηθεύεσαι με καινούρια φιάλη όποτε χρειάζεται.

     

    Ηλεκτρική

     

    Οι ηλεκτρικές ψησταριές είναι ιδανικές για κουζίνες, αλλά και μπαλκόνια. Έχουν μικρό μέγεθος και το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία πρίζα. Είναι εύκολες στη χρήση καθώς δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από εσένα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τη συνδέσεις με την πρίζα και σε ελάχιστο χρόνο θα είναι έτοιμη να «υποδεχτεί» τα ψητά σου.

     

    Pellet

     

    Η πιο... premium επιλογή είναι αυτή της ψησταριάς pellet. Προσφέρει μια μοναδική γεύση στα φαγητά σου, μιας και το «καύσιμο» που χρησιμοποιείται είναι 100% ξύλο. Αν θες να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να βρεις και pellets με διάφορα αρώματα, για να απογειώσεις το γεύμα σου. Επίλεξε μικρά pellets, τα οποία λόγω του μεγέθους τους καίγονται γρήγορα, χαρίζοντας μία ελαφρώς καπνιστή γεύση στο φαγητό.

     

    BBQ - Type

     

    Πέρα από τους παραπάνω τύπους ψησταριάς που θα συναντήσεις κατά την έρευνα αγοράς σου, υπάρχουν και ορισμένα χαρακτηριστικά ανά κατηγορία που σίγουρα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν.

     

    Παρακάτω ο Plaisio Expert σου συγκέντρωσε τα πιο βασικά, ώστε να διαλέξεις την ιδανική ψησταριά BBQ για εσένα.

     

    Μέγεθος Σχάρας

     

    BBQ - Μέγεθος σχάρας

     

    Ανάλογα με το μέρος και τη χρήση για την οποία προορίζεται, το μέγεθος της σχάρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Αν προορίζεται για την κουζίνα ή το μπαλκόνι, θα πρέπει να κάνεις μερικές «εκπτώσεις» στο μέγεθος της και να ψήνεις σε μικρότερες δόσεις. Αντίθετα, μία ψησταριά που προορίζεται για εξωτερικούς χώρους, όπως κάρβουνου και pellet, έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψήνεις μεγαλύτερες ποσότητες σε λιγότερο χρόνο!

     

    Υλικό Σχάρας

     

    BBQ - Υλίκό σχάρας

    Το υλικό κατασκευής της σχάρας είναι αρκετά σημαντικό. Τόσο για τα φαγητά σου, όσο και για τη συντήρηση της ψησταριάς.

     

    Ανοξείδωτο Ατσάλι

     

    Οι σχάρες από ανοξείδωτο ατσάλι φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους ενάντια στη διάβρωση. Προσφέρουν υγιεινό μαγείρεμα και δε χαράζονται εύκολα. Στα αρνητικά, αν χαραχτούν υπάρχει πρόβλημα μιας και μπορεί να γίνει εστία μικροβίων. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην τοποθετηθούν σε πλυντήριο πιάτων, μιας και το απορρυπαντικό δεν είναι πολύ «φιλικό».

     

    Χυτοσίδηρο ή Μαντέμι

     

    Οι σχάρες από χυτοσίδηρο, γνωστός και ως μαντέμι, είναι πιο βαριές και πιο αποδοτικές, με τις περισσότερες από αυτές να είναι επισμαλτωμένες. Μοιράζονται την ανθεκτικότητα του ανοξείδωτου ατσαλιού και είναι ιδιαίτερα υγιεινά ως σκεύη μαγειρέματος. Σε αυτό που ξεχωρίζουν είναι ότι αργούν να ζεσταθούν, αλλά ταυτόχρονα αργούν και να κρυώσουν. Αυτό τις κάνει ιδανικές για ψησίματα... διαρκείας. Στα «αρνητικά», είναι πιο ακριβές, βαριές και θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα για τη συντήρησή τους.

     

    Θερμική Ισχύς & Καυστήρες

     

    BBQ - Καυστήρες

     

    Για τις ηλεκτρικές ψησταριές, αλλά και του αερίου, παίζουν σημαντικό οι καυστήρες που διαθέτουν. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια της σχάρας, τόσο περισσότεροι πρέπει να είναι και οι καυστήρες. Και αυτό, επειδή αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας ψησταριάς καθώς προσφέρουν ομοιόμορφη και ακριβή θερμοκρασία. Περισσότεροι καυστήρες σημαίνει αυτόματα και μεγαλύτερη θερμική ισχύς. Πράγμα που χρειάζεσαι για να ψήσεις τέλεια τα κρέατα όταν καλέσεις την παρέα σου για BBQ.

     

    Επιπλέον Χαρακτηριστικά

     

    Όπως σε κάθε συσκευή, έτσι και στις ψησταριές - BBQ θα βρεις extras! Αυτά τα επιπλέον χαρακτηριστικά ή λειτουργίες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου. Από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο!

     

    Ροδάκια: Είναι απαραίτητα αν έχεις σκοπό να μετακινείς την ψησταριά και να την αποθηκεύεις σε ξεχωριστό χώρο. Αν απλά την... «παρκάρεις» κάπου, μπορείς να τα παραλείψεις.

    Αυτόματη ανάφλεξη με διακόπτη: Συναντάται κυρίως στις ηλεκτρικές και ψησταριές υγραερίου. Κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη μιας και δεν παιδεύεσαι με το πως θα ανάψεις τη φωτιά. Ένα κουμπί είναι αρκετό!

    Ρυθμιζόμενος θερμοστάτης: Το να μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία ψησίματος είναι μία σημαντική δυνατότητα που σου προσφέρει μία ψησταριά. Διότι έτσι προσαρμόζεις το ψήσιμο του φαγητού στα γούστα σου κι έχεις σταθερή θερμοκρασία. Όπως και με την αυτόματη ανάφλεξη, ο ρυθμιζόμενος θερμοστάτης συναντάται στις ηλεκτρικές και στις ψησταριές υγραερίου.

    Θερμόμετρο στο καπάκι: Για να μην... ψάχνεσαι, ένα θερμόμετρο στο καπάκι είναι πολυτέλεια! Έτσι, γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία της ψησταριάς και κάνεις τις ανάλογες κινήσεις.

    Καλαθάκι για κάρβουνα: Μια διευκόλυνση για τις ψησταριές κάρβουνου είναι το ειδικό καλαθάκι. Έτσι, τα κάρβουνα ταξινομούνται ομοιόμορφα και έχεις το τέλειο αποτέλεσμα, ακόμα και αν θες ιδιαίτερο έμμεσο ψήσιμο.

    Πλαϊνά ράφια: Συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ψησταριές που προορίζονται για εξωτερικό χώρο. Τα πλαϊνά ράφια φροντίζουν να έχεις κοντά σου τα κρέατα, αλλά και τα σκεύη που χρειάζεσαι. Έτσι δεν ψάχνεις δεξιά κι αριστερά να ακουμπήσεις τις πιρούνες και τα ταψιά.

    Πλευρική εστία: Τη συναντάμε σε πιο “premium” ψησταριές. Αποτελεί μία επιπλέον, μικρότερη, εστία που βρίσκεται δεξιά ή αριστερά της «κύριας». Είναι ιδανική για να ψήσεις λαχανικά και οτιδήποτε μπορεί να συνοδεύσει τα αγαπημένα σου κρέατα.

     

    Αυτό ήταν! Σημείωσες όλα όσα χρειάζεσαι; Τότε είσαι έτοιμος για BBQ party! Και μην ξεχάσεις τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα βρεις εδώ. Καλό ψήσιμο!

     

    BBQ - Food