Author's thumbnail
  Πηγή Φιλοσίδου
  Φεβ 20, 11:03πμ

  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

  Ο δεύτερος κύκλος των αιτήσεων ξεκίνησε! Μάθε τα πάντα για το Πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και το ποσοστό επιδότησης!

  Πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους"

  Εσύ ακόμα να μάθεις τι σημαίνει Εξοικονομώ στο Πλαίσιο

   

  Τα πράγματα είναι απλά: 

  ✅ Ενημερώνομαι πρώτος για τα νέα Προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ. 

  ✅ Έχω στη διάθεσή μου μία τεράστια γκάμα συσκευών για να διαλέξω. 

  ✅ Αποκτώ τη νέα μου ενεργειακή συσκευή με όφελος x3! 

   

  Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών που δίνει την ευκαιρία σε 200.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους με επιδότηση έως 75%. 

   

  Ποια είναι τα οφέλη;

   

   

   

  💰 Εξοικονόμηση χρημάτων και βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης. 
  ⚡ Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον. 
  🏡 Ολοκληρωμένη αναβάθμιση της κατοικίας (ενεργειακή-λειτουργική-αισθητική).

   

   

  Σκέλη του Προγράμματος

   

  Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη: 

   

  Α. «Εξοικονομώ»  

   

  Αφορά τις κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην κατοικία και που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. 

  Β. «Ανακαινίζω»   

   

  Αφορά τις συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην κατοικία, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αισθητική, λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμισή της. Βασική προϋπόθεση, να μην καλύπτονται από το σκέλος «Εξοικονομώ» και να είναι πλήρως διακριτές. 

  *Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο «Ανακαινίζω» είναι η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ». 

   

   

  Στόχος του Προγράμματος 

   

  Στόχος του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» είναι η προώθηση της εθνικής και ενωσιακής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

   

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – με συνολική επένδυση που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025. Μάλιστα, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ. 

   

   

  Προϋποθέσεις

   

  Για τους δικαιούχους του «Εξοικονομώ»

   

  ✅ Όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από 01.01.1984 έως 31.12.2005.  
  ✅ Με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. 
  ✅ Που είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και το ιδιοκατοικούν ή το εκμισθώνουν. 

   

  Για τους δικαιούχους του «Ανακαινίζω»

   

  ✅ Όλοι όσοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και συμμετέχουν στο «Εξοικονομώ». 
  ✅ Με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. 
  ✅ Με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος, βάσει του τελευταίου ΕΝΦΙΑ, ίσης ή μικρότερης των 300.000 ευρώ.  
  ✅ Που έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό τουλάχιστον 50% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).
  ✅ Και τέλος, μένουν οι ίδιοι στο ακίνητο.  

   

  Για το ακίνητο (μονοκατοικία ή διαμέρισμα)

   

  ✅ Να υφίσταται νόμιμα.  
  ✅ Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. 
  ✅ Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο. 
  ✅ Και τέλος, να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερης ή ίσης της Γ’ βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). 

   

   

  Ποσοστό επιδότησης

   

  Το ποσοστό επιδότησης που δικαιούται κανείς, μπορεί να φτάσει έως και το 75% της συνολικής δαπάνης και, εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του αιτούντος. Ο προϋπολογισμός των εργασιών φτάνει έως και τις 32.500 ευρώ ανά αίτηση. 

   

  Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

  *Σημειώνεται ότι,  σε περίπτωση που ο αιτών είναι πολύτεκνος, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση +15% στο σκέλος «Εξοικονομώ». Ενώ στο σκέλος «Ανακαινίζω» το ποσοστό επιχορήγησης είναι το ίδιο για όλους, 30%. 

   

   

  Υποβολή αίτησης

   

  Η υποβολή της αίτησης για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης και, δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα καταβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή. 

   

  Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο και για κάθε επιλέξιμη κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

   

  Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι: 

   

  ✅ Οποιαδήποτε κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον Β’ κύκλο αιτήσεων. 


  ✅ Αν το ίδιο φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στον Α’ κύκλο του Προγράμματος, δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης και στον Β’ κύκλο. 
  Τόσο για την υποβολή της αίτησης, όσο και για τη συνολική παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να έχει Τεχνικό Σύμβουλο με την προϋπόθεση ότι αυτός/η είναι μηχανικός, επίσημα εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το κόστους του μηχανικού καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα. 

  Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα gov.gr