Parental Control: Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο!

    Το Διαδίκτυο έχει εδραιωθεί στις ζωές όλων μας για τα καλά. Η συνεχής εξέλιξη των ψηφιακών μέσων, οι τάσεις της εποχής αλλά και η πανδημία του Covid-19 το έχουν κάνει απαραίτητο για την καθημερινότητά…

    Modern,Mother,And,Daughter,Sitting,On,Sofa,In,The,Modern
    Το Διαδίκτυο έχει εδραιωθεί στις ζωές όλων μας για τα καλά. Η συνεχής εξέλιξη των ψηφιακών μέσων, οι τάσεις της εποχής αλλά και η πανδημία του Covid-19 το έχουν κάνει απαραίτητο για την καθημερινότητά τόσο τη δική μας, όσο και των παιδιών μας. Πλέον, ως γονιός δεν μπορείς να αποτρέψεις το παιδί σου από το να «σερφάρει» στο Διαδίκτυο και ούτε χρειάζεται να το κάνεις… ίσα-ίσα!

    hoverΤο Internet αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το No1 υποστηρικτικό εργαλείο για το διάβασμα και τις εργασίες τους. hoverΤο Internet είναι ο τρόπος που θα επικοινωνήσουν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, πλέον και με τους καθηγητές του σχολείου. hoverΤο Internet είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασκεδάσουν μόλις βρουν λίγο χρόνο από τις τόσες υποχρεώσεις που έχουν μέσα στη μέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη, όμως ένα είναι το σίγουρο: Το Internet είναι η νέα και συνεχώς εξελισσόμενη πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν και τα παιδιά μας, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Ναι, εννοείται πως ανησυχείς κάθε φορά που το βλέπεις να σερφάρει από το κινητό, το tablet ή το laptop του, όμως η απαγόρευση δεν είναι η λύση! Στην πραγματικότητα η λύση είναι μία και ακούει στο όνομα «Parental Control». parental control

    Τι είναι το Parental Control και πως χρησιμοποιείται;

    Το Parental Control ή Γονικός Έλεγχος είναι ένα σύνολο ρυθμίσεων που μπορούν να κάνουν οι γονείς σε διάφορες συσκευές και προγράμματα. Μεταξύ άλλων μπορούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές του παιδιού στο Διαδίκτυο ή ακόμα και να αποκλείσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο ή ιστοσελίδες. Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα ισχυρό εργαλείο που απαιτεί προσοχή και διακριτικότητα, ειδικά αν έχεις να κάνεις με εφήβους. Με το Parental Control μπορείς να περιορίσεις:

    • Τις σελίδες στις οποίες έχει πρόσβαση το παιδί σου
    • Το χρόνο που μπορεί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο
    • Τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει και τις εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει
    • Τα εγκατεστημένα προγράμματα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση
    • Τις επαφές με τις οποίες ανταλλάσσει email
    • Τις διαφημίσεις στις οποίες εκτίθεται

    Και να ενημερώνεσαι αμέσως:

    • Για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται
    • Όταν προσπαθεί να μπει σε κάποια σελίδα που έχεις αποκλείσει
    • Για τις επαφές με τις οποίες συνομιλεί στα social media
    • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει κάποια «απαγορευμένη» λέξη στα social networks, όπως «αυτοκτονία», «ναρκωτικά» και άλλες παρόμοιες.
    • Για το που βρίσκεται το παιδί (GPS Tracking) με λογισμικό σε συσκευές mobile

    Ο γονικός έλεγχος είναι μία δυνατότητα που διατίθεται σε κάθε λειτουργικό σύστημα (Windows. MAC OS κα) και φυσικά παρέχεται δωρεάν. Όμως, αν χρειάζεσαι πιο αυστηρό έλεγχο και επιπλέον δυνατότητες, στο Διαδίκτυο θα βρεις αρκετά οικονομικά προγράμματα που σου παρέχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες και είναι ικανά να καλύψουν κάθε σου απαίτηση.

    Πώς θα εγκαταστήσω το πρόγραμμα γονικού ελέγχου;

    Βήμα 1: Δημιούργησε ξεχωριστό user account για το παιδί με περιορισμένα δικαιώματα. Βήμα 2: Ασφάλισε το δικό σου λογαριασμό με ένα προσωπικό password και όρισε το account σου ως διαχειριστή. Σε αντίθετη περίπτωση ο οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να απενεργοποιήσει το γονικό έλεγχο. Βήμα 3: Τώρα είσαι έτοιμος να προχωρήσεις με την εγκατάσταση των επιθυμητών ρυθμίσεων! Αναλυτικές οδηγίες για τα Windows θα βρεις εδώ και ίσως να σε βοηθήσει και αυτό το βιντεάκι. Για συσκευές MAC αναλυτικές οδηγίες θα βρεις εδώ. Και τώρα που αισθάνεσαι κάπως… περισσότερο ασφαλής όσο το παιδί σου περιηγείται στο Internet, εμείς έχουμε να σου πούμε το εξής: Σαν το διάλογο δεν έχει! Μπορεί να ακούγεται «κλισέ», όμως είναι η αλήθεια. Άλλωστε, τι μαθαίνεις στα παιδιά από μικρά; Να σε εμπιστεύονται και να σου μιλάνε για ό,τι τα προβληματίζει! Το «κλειδί», λοιπόν, είναι η ανοικτή συζήτηση με το παιδί για τα οφέλη και τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει στο Διαδίκτυο, αλλά και η παρότρυνσή του για δραστηριότητες εκτός σπιτιού… εκτός οθόνης. Πριν κλείσουμε θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: Τo parental control αποτελεί απλώς ένα μέσο προστασίας και όχι αυτοσκοπό, οπότε κοίταξε να το χειριστείς σωστά και να μη «χάσεις» το βαθύτερο νόημα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο!

    Στο Πλαίσιο θα βρεις τα πάντα σχετικά με την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Ανακάλυψε όλες τις λύσεις προστασίας που σου προτείνουμε:
    Γιατί… Μόνο έτσι νιώθουμε Πλαίσιο!