Λευκάδα | Το νησί των απόλυτων αντιθέσεων

    Είναι νησί, αλλά δεν χρειάζεσαι ακτοπλοϊκά εισιτήρια! Σήμα κατατεθέν, είναι οι ονειρεμένες της παραλίες. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαγευτείς από τα καταπράσινα, ορεινά χωριουδάκια της! Φημίζεται για τις chill διακοπές που σου προσφέρει, αλλά αν θες και να «part-άρεις», είναι εξίσου ιδανικό μέρος! Για σκέψου… Μήπως η απάντηση που ψάχνεις είναι ΛΕΥΚΑΔΑ;

    Λευκάδα

    Είναι νησί, αλλά δεν χρειάζεσαι ακτοπλοϊκά εισιτήρια!

    Σήμα κατατεθέν, είναι οι ονειρεμένες της παραλίες. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαγευτείς από τα καταπράσινα, ορεινά χωριουδάκια της!

    Φημίζεται για τις chill διακοπές που σου προσφέρει, αλλά αν θες και να «part-άρεις», είναι εξίσου ιδανικό μέρος!

     

    Για σκέψου… Μήπως η απάντηση που ψάχνεις είναι ΛΕΥΚΑΔΑ;

     

    Έφτασε, λοιπόν, επιτέλους ο καιρός για αυτό που ανυπόμονα ονειρευόσουν όλο το χειμώνα. Ναι, πολύ σωστά κατάλαβες… Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και ηλιοθεραπεία μέχρι να… δύσει ο ήλιος! Εκμεταλλεύσου το τριήμερο που έρχεται και τρέξε να πιάσεις ξαπλώστρα εκεί που σκάει το κύμα. Και για να μην χάνεις χρόνο στο ψάξιμο, ο PlaisioExpert σου έχει ετοιμάσει έναν mini οδηγό, με όλα όσα αξίζει να θαυμάσεις στο νησί των απόλυτων αντιθέσεων!

     

    Ξεκινάμε; Φύγαμεεεε…

     

     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

     

    Βόλτα στην Πόλη

    Η πόλη της Λευκάδας χτυπάει σε όλους τους πιθανούς ρυθμούς, που μπορεί να περιμένει ένας επισκέπτης. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, με «ψαγμένα» μπαρ και υπέροχη παραλία για περατζάδα και χαλαρό ποτό ή φαγητό. Σε όλη την πόλη υπάρχουν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα να επισκεφθείς. Για σένα που θέλεις να μαθαίνεις την ιστορία ή την παράδοση του τόπου στις διακοπές σου. Τέλος, έχει και εξαιρετικά μαγαζιά κάθε είδους, για να προμηθευτείς τα souvenir σου ή απλά αν θες να βολτάρεις. Είναι ένα μέρος που σίγουρα θα σε μαγέψει, αφού συνδυάζει την αρχοντική ομορφιά, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ιονίου, αφήνοντας στον επισκέπτη μια αίσθηση μεγαλείου και δυτικής φινέτσας.

     Γαστρονομικό Tip: Δοκίμασε παραδοσιακές, λευκαδίτικες «σουπιές με ρύζι, μαγειρεμένες στο μελάνι τους» και «φακή Εγκλουβής», ενώ δρόσισε τα απογεύματά σου με μια σουμάδα. Θα μας θυμηθείς!

     

    Καρυά

    Άφησε πίσω σου την πόλη της Λευκάδας και ανηφόρησε προς την ενδοχώρα, μέσα σε καταπράσινο τοπίο, με προορισμό το γραφικό χωριό Καρυά. Θα εκπλαγείς ευχάριστα από το πόσο έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με τα μικρά καλντερίμια και τα πετρόχτιστα σπίτια. Μετά τη βόλτα στα σοκάκια, τα μαγαζιά και τις εκκλησίες, αξίζει να ξαποστάσεις κάτω από τα δροσερά πλατάνια, στην κεντρική πλατεία του χωριού και να πιείς το καφεδάκι ή το τσιπουράκι σου παρέα με τους ντόπιους.  

     Γαστρονομικό Tip: Προμηθεύσου παραδοσιακές συκομαγίδες(πίτες από αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και μπαχαρικά, που τις διατηρούν τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα) και όταν πεινάσεις «τίμησε» το ξακουστό κατσικάκι στις κληματόβεργες.

     

    Καταρράκτης Δημοσάρι

    Μέσα από μια 20λέπτη, εντυπωσιακή διαδρομή στη φύση θα βρεθείς μπροστά σε έναν επιβλητικό καταρράκτη 12 μέτρων, με τρεχούμενα, γάργαρα νερά. Όσο προχωράς προς τον προορισμό σου, νιώθεις τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, ενώ τα ρυάκια και τα ψηλά δέντρα σε βάζουν για τα καλά στο χαλαρό «mood» των διακοπών. Η βόλτα στο μονοπάτι, εκτός από αναζωογονητική, είναι και αρκετά εύκολη για κάθε φυσική κατάσταση. Μην την αμελήσεις, γιατί θα χάσεις μια αξέχαστη εμπειρία.

     

    Βασιλική για windsurfing

    Κι αν είσαι φαν των θαλάσσιων σπορ, είναι το κατάλληλο μέρος για να περάσεις αξέχαστες διακοπές. Η Βασιλική είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου για να κάνει κανείς ιστιοσανίδα, με εκατοντάδες τουρίστες να απολαμβάνουν τις ιδανικές συνθήκες, κάθε χρόνο. Άδραξε την ευκαιρία, πιάσε τη σανίδα σου και ανάλαβε δράση.

     Ταξιδιωτικό Tip: Από το λιμάνι της Βασιλικής και του Νυδριού, φεύγουν καραβάκια για μονοήμερες εκδρομές στα διπλανά νησιά.

     

     

     ΠΑΡΑΛΙΕΣ

    Κάθισμα

    Είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, και όχι άδικα. Πρόκειται για μια μεγάλη, αμμουδερή ακτή, με γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά και πολύ εύκολη πρόσβαση. Ακριβώς λόγω της εύκολης προσβασιμότητας, είναι πόλος έλξης για ανθρώπους κάθε ηλικίας και οικογένειες με παιδιά. Η παραλία τα τελευταία χρόνια, λόγω τουρισμού, έχει χάσει τον παρθένο χαρακτήρα της, με πληθώρα μαγαζιών. Οπότε, αν θες κάτι πιο κοσμοπολίτικο και σου αρέσει η φάση του «beach-όμπαρου», είναι η ιδανική επιλογή!

     

    Άγιος Νικήτας

    Ένα μικρό, πολύ συμπαθητικό, παραδοσιακό χωριουδάκι που καταλήγει σε έναν ονειρεμένο κολπίσκο. Η παραλία, είναι σχετικά μικρή, σε εκπλήσσει όμως από την απαράμιλλη ομορφιά της και το υπέροχο γαλάζιο της. Στα plus μπαίνουν και τα βαρκάκια που αρμενίζουν πιο ανοιχτά, δημιουργώντας μια εικόνα ελληνικής καρτ-ποστάλ! 

     

    Μύλοι

    Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ μακριά για να βρεθείς σε μια εντυπωσιακή, εξωτική παραλία. Αρκεί να πας μέχρι τους Μύλους, στη Λευκάδα! Για να φτάσεις θα χρειαστεί να κάνεις μια μικρή και σχετικά εύκολη πεζοπορία μέσα στη φύση. ΄Η να πάρεις το καραβάκι από τον Άγιο Νικήτα, το οποίο σε 5 μόλις λεπτά θα σε αφήσει στον προορισμό σου. Όπως κι αν πας, το όλο σκηνικό σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Χρυσαφένια άμμος, λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά, που σε κάνουν να χάνεις τα λόγια σου. Τι άλλο να ζητήσεις;

     

    Πόρτο Κατσίκι

    Όχι, όσες φωτογραφίες κι αν δεις, δεν είναι προϊόν photoshop. Αλλά η ακριβής απεικόνιση της φύσης όταν… φοράει τα καλά της. Η αντίθεση που κάνει το άσπρο βότσαλο της παραλίας, με το τιρκουάζ της θάλασσας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία μια από τις πιο φημισμένες παραλίες του κόσμου.

      Οπλίσου με αντοχή, γιατί θα πρέπει να κατέβεις -κι έπειτα να ανέβεις- περίπου 100 σκαλιά. 

    Πόρτο Κατσίκι

     

    Εγκρεμνοί

    Είναι πραγματικά αυτό που ονειρεύεσαι! Δυόμιση χιλιόμετρα παραδείσου είναι αρκετά, για να ξεχάσεις όλες σου τις έγνοιες και να βουτήξεις -στην κυριολεξία- στο απόλυτο μπλε της χαλάρωσης. Μπορεί η διαδρομή να είναι κάπως απαιτητική, αν αποφασίσεις να πας οδικώς αντί με καραβάκι, όμως το εξωπραγματικό τοπίο αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο σου.

     

    Δες τα SOS:

    Στη Λευκάδα σηκώνει κύμα για πλάκα, ενώ τα νερά βαθαίνουν αρκετά απότομα. Οπότε θα ήταν καλό να είσαι πολύ προσεκτικός όταν κολυμπάς! Συνήθως, οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, για αυτό σιγουρέψου πως έχεις όλα τα απαραίτητα πριν… στρώσεις την πετσέτα σου. 

     

    Γενικό συμπέρασμα; Σαν τις παραλίες στη Λευκάδα δεν έχει!

     

    Η απέραντη ομορφιά και τα τιρκουάζ νερά που θα συναντήσεις στις μαγευτικές παραλίες της Λευκάδας είναι, χωρίς υπερβολή, μοναδικά στον κόσμο. Κι αν πιστεύεις πως υπερβάλουμε, μια δοκιμή θα σε πείσει.

    Λευκάδα σημαίνει φως, παραλίες βγαλμένες από όνειρο και θέα που σου κόβει την ανάσα. Είναι εκείνος ο προορισμός που σε κάνει να θέλεις να γυρνάς ξανά και ξανά. Άκου τη συμβουλή μας, επισκέψου της και να είσαι σίγουρος πως… Θα γίνει η Λευκάδα της καρδιάς σου!

     

    Αν παρόλα αυτά την έχεις επισκεφτεί πρόσφατα, σου έχουμε «extra», εναλλακτικούς προορισμούς για το 3ήμερό σου. Μάνη, Κύθνος, Σπέτσες ή Χαλκιδική; Διάλεξε και… Να περάσεις τέλεια!