Κύθνος- Το γραφικό νησί των Κυκλάδων που θα σε μαγέψει!

    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει... Κι εμείς, είμαστε εδώ για να σε οργανώσουμε! Φυσικά, η Ελλάδα μας διαθέτει πάρα πολλούς όμορφους προορισμούς, αλλά για την ώρα, επιλέξαμε να σε…

    View,Of,Kythnos,From,A,Ferry,Leaving,The,Island.

    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει... Κι εμείς, είμαστε εδώ για να σε οργανώσουμε! Φυσικά, η Ελλάδα μας διαθέτει πάρα πολλούς όμορφους προορισμούς, αλλά για την ώρα, επιλέξαμε να σε «ταξιδέψουμε» στο γραφικό νησί των Κυκλάδων... στην Κύθνο!

    Το μέρος με το κυκλαδίτικο χρώμα και τη νησιώτικη αυθεντική ατμόσφαιρα. Ένας επίγειος παράδεισος, που συνδυάζει την ηρεμία και την απλότητα με την ομορφιά, ενώ περικλείεται από φιλόξενους κατοίκους, γραφικά μονοπάτια, παραδοσιακούς οικισμούς, υπέροχες παραλίες, μοναδικές γεύσεις & αρώματα!

    Για την ώρα, «φόρεσε» το summer mood σου, κάθισε αναπαυτικά, πιες το freddo σου και scroll-αρε για να γνωρίσεις την μαγευτική Κύθνο!


    Η Κύθνος ή... Θερμιά είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο. Απέχει 104χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά και 49χλμ. από το λιμάνι του Λαυρίου. Όπως καταλαβαίνεις, αποτελεί easy προορισμό, ειδικά για τους Αθηναίους.

    Περιηγήσου…

    👣 Στα δύο μεσόγεια χωριά του νησιού… Η ΧώραΜεσαριά), αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και γοητεύει κάθε τουρίστα. Διαθέτει μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα. Ενώ, τα κάτασπρα σπίτια με τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, τους ευωδιαστούς ανθόκηπους και τους ανεμόμυλους δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από παραμύθι. 👣 Η ΔρυοπίδαΣύλλακας)  είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού, μέσα σε μία κοιλάδα. Η ομορφιά της εκτός από τα γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια, βρίσκεται στις κεραμοσκεπές. Στοιχείο, που συνδέει το παρόν με την παράδοση του νησιού στην αγγειοπλαστική και την κεραμοποιία. Η top επιλογή για να γνωρίσεις την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ντόπιων. 👣 Στον Μέριχα -το κύριο λιμάνι- της Κύθνου. Το γραφικό σημείο που θα σε βάλει για τα καλά σε ρυθμούς διακοπών, αφού είναι το πρώτο μέρος που αντικρύζεις κατά την άφιξή σου. Μπορείς ν’ απολαύσεις τόσο το καφεδάκι σου, όσο και τα χρώματα της θάλασσας και του ηλιοβασιλέματος. 👣 Στην Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία, που είναι και η πολιούχους του νησιού και μάλιστα, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού, αφού φημίζεται ως το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού.

    Κολύμπησε…

    🏖️ Το νησί διαθέτει περισσότερες από 100 παραλίες. Όπως καταλαβαίνεις, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Η πρότασή μας; Η φημισμένη Κολώνα, που δεν είναι μία, αλλά δύο παραλίες που ενώνονται με μία λωρίδα άμμου μεταξύ τους. Φαντάζεσαι πόσο θεαματική είναι η εικόνα της! O καλύτερος τρόπος να την επισκεφτείς, είναι με θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα που απέχει μόλις 15 λεπτά.

    Εξερεύνησε…

    🏊 Τις ζεστές ιαματικές πηγές της Κύθνου, που αποτελούν και το δεύτερο όνομα του νησιού -Θερμιά και βρίσκονται στο βόρειο λιμάνι του νησιού, τα Λουτρά! Μην παραλείψεις, λοιπόν, να κάνεις το φυσικό σου Spa με ιδιαίτερη προσοχή, μιας και η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους… 52 βαθμούς Κελσίου! Θα το τολμήσεις; 🏺 Τους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου & το σημαντικό ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ακρόπολης. ⛰️ Το σπήλαιο Καταφύκι, ένας υπόγειος χώρος σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, που συνδυάζει το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στη θέση Φυρές. Αυτό το αξιοθέατο κρύβει στα έγκατα της γης μια μοναδική ομορφιά.

    Δραστηριοποιήσου…

    Η Κύθνος αποτελεί μικρή όαση του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Προσφέρεται για: 🥾 Πεζοπορία στα εκπληκτικά της μονοπάτια, διασχίζοντας ρεματιές και καταλήγοντας σε παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους ή εντυπωσιακά παρατηρητήρια. 🤿 Καταδύσεις στον υποθαλάσσιο κόσμο της. Τοίχοι, ύφαλοι, σπηλιές, διαυγή και κρυστάλλινα νερά, πανέμορφα τοπία από κοράλλια και άπειρα χρώματα, θα σε αφήσουν «άφωνο», ενώ εσύ απολαμβάνεις ατελείωτη περιπέτεια.

    Δοκίμασε…

    🍽️ Και για να φύγεις «χορτάτος», όχι μόνο από στιγμές & εικόνες, αλλά και από γεύσεις, θα πρέπει να test- άρεις την πλούσια γκάμα των τοπικών προϊόντων του νησιού. Γιατί εκτός από υπέροχες γεύσεις και αρώματα, συνδυάζουν και εξαιρετική ποιότητα! 🧀 Αντιπροσωπευτικά πιάτα της κυθνιακής κουζίνας είναι τα σφουγγάτα. Ένα είδος τυροκροκέτας με κύριο συστατικό το ξινό, παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί. Όπως επίσης, το κολόπι δηλαδή πίτα με χορταρικά, αλλά και ρεβίθια στη γάστρα.

    Pro tip: Όποιο από τα τυροκομικά προϊόντα της Κύθνου κι αν επιλέξεις, συνόδευσέ το με το ντόπιο κρασί.

    🥩 Επιπλέον, κανείς δεν φεύγει από το νησί, εάν δεν έχει πρώτα δοκιμάσει το χοιρινό κρέας. Αλλά και προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως τα θερμιώτικα λουκάνικα.

    Pro tip: Μαζί με όλα αυτά τα «καλούδια», επίλεξε σαλάτα που περιέχει κάπαρη. Φυτρώνει στα απόκρημνα βράχια, οπότε καταλαβαίνεις για τι γνησιότητα μιλάμε…

    🍯 Και για να ολοκληρωθεί η γαστρονομική περιπλάνηση, μήπως υπάρχει χώρος και για ένα γλύκισμα; Πάντα υπάρχει χώρος για μία λιχουδιά! Γι’ αυτό κι εμείς, σου προτείνουμε τα περίφημα αμυγδαλωτά και παστέλια, από υπέροχο θυμαρίσιο μέλι. Κι αυτό με τη σειρά του είναι must προϊόν, λόγω της ποιότητάς του και της πολυετούς παράδοσης. Τέλος, τα περίφημα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις, θα αποπλανήσουν τις αισθήσεις σου.

    Χαλάρωσε…

    🧘 Η μαγεία του νησιού, εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, βρίσκεται και στο ευχάριστο κλίμα που δημιουργείται από τους φιλόξενους και χαρούμενους νησιώτες, σε συνδυασμό με τα πανέμορφα «στέκια» τους. Το βιολί και το λαούτο είναι τα κυριότερα μουσικά όργανα της Κύθνου. Οπότε μην παραξενευτείς εάν ηχούν μελωδίες στα αυτιά σου από τις πρώτες πρωινές ώρες. 🕺 Το νησί διαθέτει αρκετά περιποιημένα εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορείς να γευτείς απολαυστικές ποικιλίες -ψαρικών- προτείνουμε για το ουζάκι σου ντε, όμορφα bar & club για να διασκεδάσεις χορεύοντας μέχρι το πρωί. Επιπλέον, μπορείς να χαλαρώσεις και να πιείς το καφεδάκι σου στις γραφικές καφετέριες, να κάνεις περίπατους στα ζωγραφισμένα σοκάκια με θέματα από τη νησιώτικη ζωή, καθώς και να θαυμάσεις τις αυλές με τις πλούσιες και φούξια βουκαμβίλιες ή να εντυπωσιαστείς από τις παραδοσιακές καμάρες και βρύσες.

     REMINDER 🔔 Σε περιμένει ένα όμορφο και φιλόξενο μέρος, που θα σου κλέψει την καρδιά, με την πρώτη ματιά! Η τριήμερη απόδραση στην Κύθνο θα σε αποφορτίσει από την καθημερινότητά σου… Γι’ αυτό, ετοίμασε βαλίτσα, εξοπλίσου με θετικά vibes, κλείσε εισιτήρια και… βάλε πλώρη για Κυθνάρα!!!

    νησί Κύθνος

    Κι αν έχεις επισκεφτεί πρόσφατα το νησί, σου έχουμε ετοιμάσει κι άλλες προτάσεις για το τριήμερο για:

    Μάνη, Λευκάδα, Σπέτσες & Χαλκιδική!