Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού: Συμμετέχουμε-Βοηθάμε-Χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο!

    Πόσες φορές έχεις σκεφτεί, ότι θέλεις να γίνεις Εθελοντής; Σίγουρα σου έχει περάσει αρκετές φορές απ’ το μυαλό! Όμως, ποτέ ως τώρα δεν έκανες τη σκέψη σου πραγματικότητα. Μήπως ήρθε η ώρα;

    εθελοντισμός

    Πόσες φορές έχεις σκεφτεί, ότι θέλεις να γίνεις Εθελοντής; Σίγουρα σου έχει περάσει αρκετές φορές απ’ το μυαλό! Όμως, ποτέ ως τώρα δεν έκανες τη σκέψη σου πραγματικότητα.

     

    Η 5η Δεκεμβρίου, έχει θεσπιστεί ως η «Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού». Στόχος της είναι να τιμήσει τα εκατομμύρια εθελοντών ανά τον πλανήτη. Αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα. Μήπως λοιπόν, αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνες, για να γίνεις μέλος κάποιας εθελοντικής ομάδας;

     

    Μιας και άρχισες να παίρνεις το θέμα λίγο πιο… ζεστά, παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει ορισμένες προτάσεις για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

     

     Εθελοντής με περιβαλλοντική συνείδηση

    Αν είσαι φυσιολάτρης. Αν σου αρέσει η ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες. Ή αν διακατέχεσαι από οικολογικές ανησυχίες, το να ασχοληθείς με τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό, φαίνεται το πιο λογικό! Θες να συμμετέχεις σε ομάδες… … αναδάσωσης και δενδροφύτευσης; … καθαρισμού και ανακύκλωσης; … δασοπροστασίας; Οι άνθρωποι που ήδη ασχολούνται με αυτά, θα σε κατευθύνουν και θα σε εκπαιδεύσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η χαρά και η ικανοποίηση που θα αντλήσεις από την επαφή με τη φύση, είναι από μόνες τους, ανεκτίμητες.

     

     Εθελοντής που αγαπάει τα ζώα

     Φιλόζωος είναι το μεσαίο σου όνομα. Κι ενώ η αγάπη σου για τα ζώα έχει κυρίαρχη θέση στην καρδιά σου, δεν είχες λάβει ως τώρα ενεργό δράση. Υπάρχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Φτάνει μόνο να εστιάσεις το ενδιαφέρον σου σε κάτι που πραγματικά σου ταιριάζει, καθώς οι φιλοζωικές δράσεις διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με την προστατευόμενη περιοχή στην οποία ανήκουν (εξημερωμένα-«άγρια» ζώα), το είδος τους (θηλαστικά-πτηνά-ερπετά) και τις συνθήκες διαβίωσής τους (οικόσιτα-ελεύθερα στη φύση). Όταν καταλήξεις για τι ακριβώς ενδιαφέρεσαι, κάνε τις απαραίτητες ενέργειες. Γίνε κομμάτι μιας πολύ δραστήριας κοινότητας.

     

     Εθελοντής... Υγείας

    Ναι, οκ. Μπορεί να μην έχεις όσο ελεύθερο χρόνο απαιτεί η κοινωνική εργασία. Αλλά να που ήρθε η ώρα, κυριολεκτικά, να σώσεις ζωές! Η αιμοδοσία είναι από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες μορφές εθελοντισμού. Το να γίνεις εθελοντής αιμοδότης ή δότης μυελού των οστών,  είναι στην πραγματικότητα μια πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία. Παράλληλα είναι ευεργετική και για εσένα τον ίδιο. Κάθε φορά που δίνεις αίμα ή μυελό των οστών αντίστοιχα, τα κύτταρά σου ανανεώνονται και ρυθμίζεται το επίπεδο σιδήρου στον οργανισμό. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η πιο απλή πράξη κοινωνικής φροντίδας και ενσυναίσθησης, χωρίς να δεσμεύει αρκετό από το χρόνο σου. Βρες το πιο κοντινό μέρος που πραγματοποιούνται αιμοληψίες και κάνε μία επίσκεψη!

     

     Εθελοντής – Ανθρωπιστής

     Κεντρικός πυρήνας: ο Άνθρωπος. Εδώ θα ασχοληθείς με τις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Πρόκειται για ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση και χρειάζονται υποστήριξη. Ψυχολογική, οικονομική, υλική ή συναισθηματική. Μιλάμε για παιδιά, πρόσφυγες, αστέγους, υπερήλικες, εξαρτημένους, χρόνια ασθενείς ή έγκλειστους σε σωφρονιστικά ιδρύματα συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη την αρωγή και την ενεργή παρουσία σου. Για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες σε όλα εκείνα τα υλικά και πνευματικά αγαθά, που για πολλούς είναι δεδομένα. Και να θυμάσαι… Όταν νιώσουμε υπεύθυνοι για το διπλανό, όσο νιώθουμε για τον εαυτό μας, τότε θα έχουμε αλλάξει ριζικά ως κοινωνία.

     

     Εθελοντής - "Πλάι σου"

    Κι επειδή όλα ξεκινάνε απο εμάς τους ίδιους...

     

    Με πάνω απο 250 Εθελοντές, η οικογένεια του Πλαισίου δημιούργησε την ομάδα #plai_sou, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της σε διάφορες δράσεις.

     

    Κάποιες απο τις οποίες είναι:

     

      Για 5η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο Greece Race for the Cure, που διοργανώνει το "Άλμα Ζωής".

     

      Μοιράζει κάθε χρόνο πάνω από 7.οοο σχολικές τσάντες και γραφική ύλη σε σχολεία της Αθήνας.

     

      Έχει δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος, έπειτα από εθελοντικές αιμοδοσίες, για όλους τους εργαζομένους.

     

    Γιατί στο Πλαίσιο επιλέγουμε να είμαστε #plai_sou.

     

    Με λίγα λόγια, «Είμαι Εθελοντής» σημαίνει:

     

    • Προσφέρω - βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
    • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
    • Αντιμετωπίζω συλλογικά καταστάσεις κρίσης
    • Αντιστέκομαι στην κοινωνική αποξένωση
    • Μοιράζομαι
    • Αποκτώ εμπειρίες
    • Αισθάνομαι χρήσιμος/η
    • Φροντίζω να παραδώσω ένα καλύτερο μέλλον

     

     Τι λες; Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση;

     

    plai-soy