Wi-Fi 6: Η επόμενη γενιά ασύρματης δικτύωσης είναι εδώ!

    Διανύουμε πλέον μία νέα εποχή, όπου η εξ αποστάσεως εργασία, η ανάγκη για επικοινωνία και η ψηφιακή ψυχαγωγία βρίσκονται στο απόγειό τους! Περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη μία αποτελεσματική και…

    3475824
    Διανύουμε πλέον μία νέα εποχή, όπου η εξ αποστάσεως εργασία, η ανάγκη για επικοινωνία και η ψηφιακή ψυχαγωγία βρίσκονται στο απόγειό τους! Περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη μία αποτελεσματική και ασφαλέστερη εμπειρία χρήσης του διαδικτύου, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κατεβάσουμε παιχνίδια, θα συμμετάσχουμε σε τηλεδιασκέψεις, θα παρακολουθήσουμε αγαπημένες σειρές και ταινίες στο Netflix και θα στριμάρουμε αγαπημένα κομμάτια από το Spotify. Όσο περισσότερες οι ανάγκες, όσο περισσότεροι οι χρήστες, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για bandwidth. Αν λοιπόν σκοπεύεις να επενδύσεις στο άμεσο μέλλον σε φορητές συσκευές υψηλού κόστους και κυρίως, σε καινούργιο router, βεβαιώσου ότι συμβαδίζει με τις προδιαγραφές του Wi-Fi 6!

    Επικοινωνία, εργασία, ψυχαγωγία!

    Με σημαντικές βελτιώσεις και νέες δυνατότητες, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ασύρματων συσκευών - παρέχοντας μεγαλύτερη κάλυψη και υψηλότερη απόδοση - το Wi-Fi 6 ή 802.11ax είναι η νεότερη μορφή του γνωστού σε όλους μας Wi-Fi! Διάδοχος του Wi-Fi 5 (802.11ac), το Wi-Fi 6 δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας δικτύωση, που προέκυψε από τις ολοένα και βαρύτερες εφαρμογές και τα μεγάλα σε όγκο (και απαιτήσεις) video games, μαζί με τις ταινίες υψηλής ανάλυσης και τις βιντεοκλήσεις - ακόμα και σε περιβάλλοντα με πολλές συνδεδεμένες συσκευές.

    Γιατί Wi-Fi 6;

    Το δημοφιλέστερο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης, το Wi-Fi, παρουσιάστηκε το 1999 και σήμερα, μετά από 21 χρόνια και 6 διαφορετικές εκδόσεις, βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα συνδεδεμένων συσκευών. Φορητοί υπολογιστές, smartphones και tablets, smartwatches, έξυπνες οικιακές συσκευές, κονσόλες, ηχοσυστήματα, IP κάμερες, υλοποιήσεις που σχετίζονται με το Internet of Things (IoT) και συστήματα ασφαλείας - η χρήση τους χωρίς ασύρματη δικτύωση Wi-Fi θα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως… ακατόρθωτη! Η εξέλιξη του Wi-Fi έφερε στο προσκήνιο και πολλές διαφορετικές τεχνικές ονομασίες (802.11a, 802.11g, 802.11n κ.ο.κ.), οι οποίες μπερδεύουν τους καταναλωτές. Για αυτό και η Wi-Fi Alliance, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση της ασύρματης τεχνολογίας Wi-Fi, αποφάσισε να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα, μετονομάζοντας τις εκδόσεις του.
    WiFi 6 TP-Link AX1500 Archer AX10: ασύρματο Modem/Router με 3πύρηνο επεξεργαστή, WiFi 6 και θύρες GbE LAN για ταχύτατη ασύρματη και ενσύρματη μεταφορα δεδομένων, με τέσσερις κεραίες και εφαρμογή Tether!
    Κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στην CES του 2018, στόχος του Wi-Fi 6 ήταν η επίλυση της συμφόρησης και η ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών για αποδοτικές συνδέσεις Wi-Fi. Ενώ το Wi-Fi 5 εστίαζε περισσότερο στην ενίσχυση της ταχύτητας, το Wi-Fi 6 κάνει περισσότερα από μία «απλή» ενίσχυση της ταχύτητας. Χρησιμοποιώντας ένα router με μια μόνο συσκευή, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα μπορεί να είναι έως και 40% υψηλότερη (σε σχέση με το Wi-Fi 5), όμως οι πραγματικές δυνατότητες του Wi-Fi 6 αναδεικνύονται σε περιβάλλοντα με έντονη ασύρματη δραστηριότητα!

    Ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο ευέλικτο από ποτέ!

    Μotherboards, CPUs, smartphones, tablets, gaming laptops, οι υλοποιήσεις που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης αυξανονται με σταθερό ρυθμό και εκτός από μία «future-proof» επένδυση, το Wi-Fi 6 προσφέρει πολλά περίσσότερα από όσα φαντάζεσαι!

    Είναι απίστευτα γρήγορο!

    Εάν εξετάσουμε την θεωρητικά υψηλότερη ταχύτητα, το Wi-Fi 6 αγγίζει τα 9,6 Gbps (αύξηση εν συγκρίσει με το Wi-Fi 5, το οποίο αγγίζει μόλις τα 6,9 Gbps). Παρόλο που οι περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές δεν θα είναι ικανές να υποστηρίξουν αυτή την ταχύτητα, η ασύρματη ταχύτητα υψηλότερη από 1 Gbps εξακολουθεί να προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα:
    • Μπορείς να αξιοποιήσεις πλήρως την ευρυζωνικότητά σου με μία μόνο συσκευή.
    • Μεγαλύτερη ταχύτητα Wi-Fi για περισσότερες συσκευές, την ίδια στιγμή.
    • Ταχύτερη και ευκολότερη μεταφορά αρχείων μεταξύ των χρηστών, χωρίς καλωδίωση.
    Παράλληλα, η τεχνολογία BSS Color επιτρέπει στις συσκευές Wi-Fi 6 να αγνοούν τυχόν παρεμβολές από γειτονικές συσκευές, προσφέροντας πλήρη κάλυψη δικτύου με υψηλές ταχύτητες ανά κανάλι (όποιο και αν είναι αυτό) σε πραγματικό χρόνο.
    WiFi 6 TP-Link AX3000 ArcherAX5: πλήρως εξοπλισμένο Powered by Intel® Wi-Fi 6 Router για ταχύτητες μεταφοράς έως 3Gbps, με 4 κεραίες για ισχυρό σήμα, MU-MIMO και OFDMA, λογισμικό HomeCare™ και Tether App - το WiFi Router AX 3000 Archer AX50 της TP-Link προσφέρει κορυφαία ποιότητα κατασκευής και εμπειρία χρήσης!

    Πιο ασφαλές!

    ‘Ενα από τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6 είναι ότι ενσωματώνει το νέο πρωτόκολλο ασφάλειας WPA3, το οποίο αντικαθιστά το WPA2 (2004). Θεωρητικά, αν ένας χάκερ συλλέξει δεδομένα από τις ροές Wi-Fi του δικτύου μας και να δοκιμάσει εκατομμύρια συνδυασμούς, ενδέχεται να καταλήξει στο σωστό και να εισβάλλει στο δίκτυο μας. Το WPA3 επιλύει αυτό το πρόβλημα, καθώς ένας πραγματικός κωδικός δημιουργείται για κάθε μεταφορά δεδομένων. Αυτός ο κωδικός που ταιριάζει με τα δεδομένα δεν είναι πλέον έγκυρος στην επόμενη μεταφορά, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο στον χάκερ να μαντέψει τον κωδικό μέσω των συσκευών Wi-Fi.

    Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας!

    Το Wi-Fi 6 παρέχει μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας στους χρήστες μέσα από δύο νεά χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι η λειτουργία του Καθορισμού Ώρας Ενεργοποίησης (Target Wakeup Time), η οποία προγραμματίζει τον κύκλο μετάδοσης για κάθε συσκευή, η οποία επιτρέπει στις συσκευές να βρίσκονται περισσότερη ώρα σε λειτουργία ύπνου (sleep mode). Οι κινητές συσκευές μπορούν να κρατήσουν την κεραία τους απενεργοποιημένη και να την ενεργοποιήσουν μόνο τις στιγμές που έχουν καθοριστεί με το router, εξοικονομώντας κατ’ ουσία μπαταρία. Το δεύτερο είναι ότι το Wi-Fi 6 επιτρέπει την συνύπαρξη της ροής 20MHz - με την οποία εξοικονομείς ενέργεια - με την ροή υψηλών ταχυτήτων 160Mhz. Με το Wi-Fi 5, η ευρυζωνικότητα ήταν ρυθμισμένη στα 80MHz, και όλες οι συσκευές διατηρούν την ίδια ταχύτητα, αφού χρησιμοποιούν την ίδια ευρυζωνικότητα. Αυτό δεν είναι πολύ καλό για τις συσκευές IoT, καθώς δεν χρειάζονται υψηλές ταχύτητες, αλλά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας.

    OFDMA & MU-MIMO

    Το Wi-Fi 6 αξιοποιεί μία βελτιωμένη έκδοση MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output), η οποία επιτρέπει στις συσκευές να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στο σημείο ασύρματης πρόσβασης. Ωστόσο, το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι η υποστήριξη πολλαπλής πρόσβασης ορθογώνιας διαίρεσης συχνότητας (OFDMA). Αυτή υπολογίζει τις ανάγκες ευρυζωνικότητας κάθε χρήστη. Μπορεί να διαιρέσει ένα ασύρματο κανάλι σε πολλά επιμέρους κανάλια και κάθε ένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει δεδομένα που προορίζονται για διαφορετική συσκευή. Αυτό ωφελεί περισσότερο τις μικρές εφαρμογές, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή streaming, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και βελτιώνοντας την μέση ταχύτητα!
    Το πακέτο δύο κόμβων WiFi Router AX 6600 Zen WiFI XT8 από την ASUS είναι ικανό να καλύψει τουλάχιστον 6 δωμάτια σε ένα σπίτι, υποστηρίζει λειτουργίες Smart Home μέσω IFTTT και Amazon Alexa, ενώ κάθε κόμβος διαθέτει και τρείς θύρες LAN ταχύτητας Gigabit για ενσύρματες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας!

    Συμβατό με τις υπάρχουσες συσκευές!

    Αφού οι υπάρχουσες συσκευές δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τα καινούρια πρότυπα, όπως οι προκάτοχοί τους, το Wi-Fi 6 είναι πλήρως συμβατό με τα παλαιότερα πρότυπα Wi-Fi, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις! Η επόμενη γενιά ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi 6 βρίσκεται ήδη στα καταστήματα Πλαίσιο, μέσα από μία γκάμα επώνυμων και αξιόπιστων προϊόντων, προσφέροντας τις πλέον σύγχρονες λύσεις για κάθε ανάγκη επικοινωνίας και διασκέδασης!