Smartwatch: Ο «Βασιλιάς» των wearables είναι καλύτερος από ποτέ!

    Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι τα wearables απευθύνονται στους «λίγους και εκλεκτούς»: αθλητές, geeks, tech-fashion enthusiasts, άτομα που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Λάθος. Τα wearables απευθύνονται σε όλους και ο «Βασιλιάς» τους είναι ωραιότερος, εξυπνότερος και πιο προσιτός από ποτέ!

    SWG233-Main-1

    Επεκτείνοντας τις δυνατότητες των smartphones, τα smartwatches προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών ενώ παράλληλα ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα μας, καθώς μπορούν να φορεθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σχεδόν με όλα τα ρούχα. Φροντίζουν να λαμβάνουμε κλήσεις και ειδοποιήσεις (emails, social media, SMSs), μας υπενθυμίζουν τα ραντεβού μας και μας οργανώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

     

     

    Παράλληλα προσφέρουν πρόσβαση σε ειδικά App Stores γεμάτα από χρήσιμες εφαρμογές και μας ψυχαγωγούν, αφού μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετά μουσικά κομμάτια στην εσωτερική τους μνήμη. Όσα δε διαθέτουν και υποδοχή SIM ή υποστήριξη eSIM (μια μορφή τυποποιημένης ψηφιακής κάρτας SIM) είναι σε θέση να αντικαταστήσουν ακόμα και το smartphone μας.

     

    «Θέλω και εγώ smartwatch...»

     

    Από πολλούς θεωρούνται «Status Symbols», καθώς διακρίνονται για τη σχεδίασή τους, την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και τα «εξωτικά» υλικά (αλουμίνιο, γυαλί, ζαφείρι κα.), με τις τιμές λιανικής να κυμαίνονται σε σχετικά υψηλότερα - αλλά όχι απαγορευτικά - επίπεδα από εκείνες των smartbands και των activity trackers.

     

     

    Στη συγκεκριμένη κατηγορία δραστηριοποιούνται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές (Apple, Garmin, Samsung, Huawei, Xiaomi κ.ά.), μία αγορά με ανοδικές τάσεις, το μερίδιο της οποίας σύμφωνα με την Counterpoint Research αυξήθηκε κατά 12% μέσα στο 2022 (YoY), με τις πωλήσεις στην τιμολογιακή ζώνη άνω των 300 ευρώ να υπερδιπλασιάζονται! Και με την ικανότητά τους να παρακολουθούν σημαντικές παραμέτρους υγείας όπως π.χ. η αρτηριακή πίεση, το ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα), ο κορεσμός του οξυγόνου (SpO2) και η ανίχνευση πτώσης (Fall Detection) αυτές οι πανέξυπνες συσκευές κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

     

     

    «... αλλά πως θα επιλέξω το κατάλληλο;»

     

    Το smartwatch δεν είναι ένα απλό ρολόι: μετράει τα βήματα που κάνεις καθημερινά, υπολογίζει τις θερμίδες που καταναλώνεις, την ταχύτητα με την οποία κινείσαι, τα σκαλοπάτια που ανεβαίνεις και κατεβαίνεις, υπολογίζει τα επίπεδα του στρες και παρακολουθεί τον καρδιακό σου παλμό σε πραγματικό χρόνο, τον εμμηνορροϊκό κύκλο - ακόμα και τα στάδια του ύπνου!

     

     

    Με άλλα λόγια, είναι ένας άγρυπνος παρατηρητής που γνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα σου ανά πάσα στιγμή, παρέχοντας πληροφορίες για κάθε δραστηριότητά σου, η ακρίβεια των οποίων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις ορισμένες καταστάσεις σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, όσο και αν ψάξεις, δεν πρόκειται να βρεις το μοντέλο που θα έχει όλα ακριβώς τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι. Το θέμα είναι να αγοράσεις αυτό που έχει τα περισσότερα από αυτά που είναι σημαντικά για εσένα - και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ας δούμε παρακάτω τα σημαντικότερα από όσα πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά ενός smartwatch:

     

    Διάρκεια μπαταρίας

     

    Ένας δραστήριος τρόπος ζωής οφείλει να είναι «αποσυνδεδεμένος» από φορτιστές και καλώδια. Η μικρή αυτονομία της μπαταρίας επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία χρήσης ενός smartwatch, καθώς είναι αρκετά εκνευριστικό να θέλεις να δεις την ώρα ή τους παλμούς σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να έχει... ξεμείνει από μπαταρία. Υπάρχουν μοντέλα με αυτονομία έως και δύο ημερών και άλλα με αυτονομία... εβδομάδων. Η επιλογή είναι δική σου!

     

     

    Μέγεθος και τύπος οθόνης

     

    Μεγάλη ή μικρή οθόνη, η επιλογή είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου - αν και οι μεγάλες οθόνες τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερες πληροφορίες (και με μεγαλύτερους χαρακτήρες). Σε ό,τι αφορά τους τύπους οθονών έχουμε:

     

    • LCD: η οθόνη LCD είναι ο πιο κοινός τύπος οθόνης που χρησιμοποιείται στα smartwatches. Αποτελείται από μια σειρά υγρών κρυστάλλων που τροφοδοτούνται από έναν οπίσθιο φωτισμό για την προβολή στοιχείων. Είναι αρκετά φωτεινή, άρα και ευδιάκριτη στο άμεσο ηλιακό φως, όμως τα χρώματα και το κείμενο που εμφανίζονται δεν είναι τόσο κορεσμένα όσο στις AMOLED. Επίσης, η καθυστέρηση αφής μπορεί να διαφέρει μεταξύ από οθόνη σε οθόνη.
    • TFT LCD: παλαιότερης τεχνολογίας οθόνη, το κύριο πλεονέκτημα των TFT LCD είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής που επιτρέπει στους κατασκευαστές να την χρησιμοποιούν για μείωση του κόστους - επηρεάζοντας φυσικά και την τελική τιμή του προϊόντος. Μικρές γωνίες θέασης, ασθενέστερα χρώματα.
    • AMOLED: η οθόνη AMOLED περιλαμβάνει ένα μικρό στρώμα οργανικών πολυμερών που ανάβουν όταν φορτίζεται με ρεύμα. Δεν χρειάζεται ξεχωριστό οπίσθιο φωτισμό, είναι πιο λεπτή και πιο ευέλικτη. Επιπλέον, μπορεί να παράγει βαθύ μαύρο χρώμα, έντονα και ζωντανά χρώματα μαζί με υψηλή αναλογία αντίθεσης και ευρείες γωνίες θέασης. Είναι αρκετά αποδοτική σε σχέση με την LCD, ωστόσο ακριβότερη στην παραγωγή της.

     

     

    Αισθητήρας παλμών/ΕΚΓ/SpO2

     

    Τα περισσότερα smartwatches ενσωματώνουν πλέον αισθητήρες παρακολούθησης καρδιακών παλμών (Heart Rate Sensor) σε πραγματικό χρόνο, οι οποίοι συνοδεύονται από ανάλογο λογισμικό, ενώ κάποια ακριβότερα μοντέλα φέρουν πιστοποιημένα συστήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και κορεσμού του οξυγόνου από τον καρπό. Προσοχή: τα smartwatches (όπως και όλα τα wearables) είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν πληροφορίες που ευνοούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που παρέχουν χρησιμοποιούνται μεν για μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη εκτίμηση των δραστηριοτήτων που παρακολουθούνται, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν ανακρίβειες. Με λίγα λόγια, δεν είναι ιατρικές συσκευές και τα δεδομένα που παρέχουν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς ή για τη διάγνωση, αντιμετώπιση, θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

     

    Συστήματα πλοήγησης (GPS/GLONASS/Galileo/BDS/QZSS)

     

    Σε ό,τι αφορά τα συστήματα πλοήγησης, οι επιλογές στα smartwatches διαμορφώνονται ως εξής:

     

    • Χωρίς σύστημα πλοήγησης: ορισμένα smartwatches δεν ενσωματώνουν συστήματα πλοήγησης, οπότε η μέτρηση των βημάτων και των αποστάσεων γίνεται μέσω ηλεκτρομαγνητικού ποδόμετρου, το οποίο υπολογίζει κάθε βήμα με βάση την κίνηση του χρήστη και τη συλλογή δεδομένων από ενσωματωμένους αισθητήρες (π.χ. από ένα επιταχυνσιόμετρο).
    • Μέσω κινητού (Assisted GPS ή A-GPS): για να προβούν σε ανάλογες μετρήσεις, πολλά smartwatches «συνεργάζονται» με το κινητό του χρήστη - αξιοποιώντας το GPS της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης οφείλει να έχει πάντοτε πάνω του και το κινητό του - ακόμα και όταν περπατάει, τρέχει ή κάνει ποδήλατο.
    • Με ενσωματωμένο GPS: Τα πιο εξελιγμένα smartwatches διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα πλοήγησης (GPS/GLONASS/Galileo/BDS/QZSS), οπότε δεν απαιτείται η παρουσία κινητού ή άλλης συσκευής για να γίνονται οι μετρήσεις. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση τους έχει αντίκτυπο στην αυτονομία της συσκευής.

     

     

    Αυτόματη αναγνώριση άσκησης

     

    Τα smartwatches με αυτόματη αναγνώριση άσκησης κάνουν ακριβώς αυτό: ξεκινούν να καταγράφουν συγκεκριμένα είδη ασκήσεων και δραστηριοτήτων, αφού καταλαβαίνουν αυτόματα πότε ξεκίνησες και ποια μορφή άσκησης κάνεις. Οι πιο συχνές μορφές αυτόματης αναγνώρισης είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και η κολύμβηση. Ξεχωριστά από τους προσαρμοσμένους τρόπους προπόνησης, ανάλογα με το μοντέλο αυξάνεται και ο αυτόματος εντοπισμός ασκήσεων (διάδρομος, μηχάνημα κωπηλασίας, ελλειπτικό, ποδηλασία κ.ά.).

     

    Αδιαβροχοποίηση

     

    Όπως και τα περισσότερα σύγχρονα ψηφιακά ρολόγια, τα περισσότερα smartwatches είναι αδιάβροχα σε ένα βαθμό, δηλαδή δεν επηρεάζονται άμεσα από την τυχαία επαφή με τον ιδρώτα ή με μερικές σταγόνες νερού καθώς π.χ. πλένεις τα χέρια σου. Ορισμένα αναφέρουν ότι μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια στον καρπό του χρήστη ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός ντους (σε κάθε περίπτωση η στεγανότητα των ρολογιών αφορά μόνο επαφή με κρύο νερό. Οποιαδήποτε επαφή με ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την στεγανοποίηση της κάσας του ρολογιού).

     

     

    Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα φοράμε όταν κολυμπάμε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Αν είναι όντως αδιάβροχο (water resistant) και πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρει και τον βαθμό αδιαβροχοποίησης σε ατμόσφαιρες (ΑΤΜ). Κάθε ατμόσφαιρα ισούται κατ’ αντιστοιχία με 10 μέτρα στατικής πίεσης, άρα ένα smartwatch με πιστοποίηση 5 ΑΤΜ μπορεί να παραμείνει (θεωρητικά) στεγανό σε βάθος 50 μέτρων. Με ευθύνη του χρήστη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πατηθούν πλήκτρα και γενικότερα δεν θα διαρρηχθεί η στεγανότητα του ρολογιού ενόσω βρίσκεται στη θάλασσα, ένα καλό πλύσιμο αμέσως μετά την κολύμβηση θα το προφυλάξει από το βλαβερό αλάτι.

     

    Ανάλυση ύπνου

     

    Αν το smartwatch ενσωματώνει αισθητήρα καρδιακών παλμών, τότε κατά πάσα πιθανότητα προσφέρει και χαρακτηριστικά παρακολούθησης/ανάλυσης του ύπνου. Αυτό σημαίνει πως κάθε πρωί θα μπορείς να έχεις μία αναφορά με τις φάσεις του ύπνου (Μη-REM/REM), καθώς και βαθμολογία για την ποιότητά του ανάλογα με το πόσο χρόνο πέρασες σε κάθε φάση. Οι εφαρμογές των πιο εξελιγμένων μοντέλων παρέχουν και συμβουλές για τη βελτίωσή του, διευκολύνοντας το σώμα να βελτιωθεί σωματικά και ψυχολογικά.

     

     

    Με πλήκτρα ή με οθόνη αφής;

     

    Τα περισσότερα smartwatches διαθέτουν πλέον οθόνες αφής, ωστόσο η παρουσία ορισμένων πλήκτρων ή άλλων έξυπνων μηχανισμών (όπως π.χ. η ψηφιακή κορώνα του Apple Watch ή το περιστρεφόμενο καντράν των Samsung Galaxy Watches) κρίνεται ακόμα απαραίτητη για την ευκολότερη και ταχύτερη χρήση κάποιων χαρακτηριστικών. Επομένως, η παρουσία πλήκτρων δεν υποδηλώνει πως ένα προϊόν είναι υποδεέστερο έναντι κάποιου άλλου. Δοκίμασέ το, είναι καθαρά θέμα εργονομίας και πρέπει να διαπιστώσεις ποιος σχεδιασμός σε βολεύει καλύτερα.

     

    Δυνατότητες εξατομίκευσης

     

    Πολλά smartwatches προσφέρουν δυνατότητα εξατομίκευσης, παρέχοντας ποικίλες εναλλακτικές επιλογές για την άμεση αντικατάσταση της βασικής οθόνης (watch faces), του μπρασελέ και του λουριού - ειδικά αν το τελευταίο είναι κατασκευασμένο από μαλακή υποαλλεργική σιλικόνη. Έτσι θα μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα ώστε να βρίσκεται στον καρπό σου όλη μέρα, κάθε μέρα - σε κάθε περίσταση και με οποιοδήποτε στυλ ντυσίματος.

     

     

    Ανέπαφες συναλλαγές από τον καρπό!

     

    Οι ανέπαφες συναλλαγές επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που πληρώνουμε κι αυτό απεικονίζεται στο γεγονός ότι πάνω από το 80% των συναλλαγών στην Ευρώπη γίνεται πλέον ανέπαφα. Στην αρχή ήρθαν στην ζωή μας τα smartphones και στη συνέχεια τα wearables, τα οποία βελτίωσαν περαιτέρω την ψηφιακή αυτή εμπειρία. Οι ανατροπές που έφερε η πανδημία επιτάχυναν τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση των ανέπαφων συναλλαγών στην καθημερινότητά μας, ακόμα και για την πληρωμή... μικροποσών.

     

     

    Τα smartwatches αποτελούν τον πλέον εξελιγμένο τρόπο πληρωμών, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους χρεωστικών καρτών οποιασδήποτε τράπεζας να πραγματοποιούν εύκολα και με ασφάλεια, ανέπαφες πληρωμές σε τερματικά POS, απλώς φορώντας απλά ένα «έξυπνο» ρολόι και επιλέγοντας το αγαπημένο τους σύστημα πληρωμών (Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay κ.ο.κ.). Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, καθώς - πλέον - πιο εύκολα ξεχνά κανείς το πορτοφόλι του παρά το κινητό του!

     

    Η τεχνολογία στα χέρια σου: έλα στα καταστήματα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr και διάλεξε το smartwatch που θα ανταποκρίνεται ιδανικά στις ανάγκες σου!