Plaisio Blog

Οδηγός Αγοράς για Καρέκλα Γραφείου || Βρες το «ταίρι» σου!

Η επιλογή της ιδανικής καρέκλας γραφείου είναι μια σημαντική επένδυση! Είτε χρειάζεσαι καρέκλα για το γραφείο στο σπίτι, είτε για κάποιο επαγγελματικό χώρο, η σωστή επιλογή αυτής είναι το Α και το Ω. 

Και ιδιαίτερα, εάν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων, που περνούν πολλές ώρες της ημέρας στο γραφείο τους. Για τη σωστή επιλογή καρέκλας γραφείου, θα πρέπει να ελέγξεις πολλούς παράγοντες.

Σημαντικό

Να είναι εργονομική και αναπαυτική, ώστε να σου εξασφαλίζει σωστή στάση σώματος και άνεση, για την αποφυγή τραυματισμών και πόνων σε βάθος χρόνου. Μια σωστή για εσένα καρέκλα γραφείου, θα σου προσφέρει χρόνια εξαιρετικής εξυπηρέτησης, χωρίς να χαλάσει πρόωρα και να χρειαστεί αντικατάσταση.


Πιο αναλυτικά, ο #PlaisioExpert ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να προσέξεις, κατά την αγορά της!

Scroll & check

Να ταιριάζει στο σωματότυπό σου!

Η σωστή καρέκλα γραφείου πρέπει να «δένει» απόλυτα και να τονώνει μια υγιή στάση του σώματος. Μια εργονομική καρέκλα, σχεδιασμένη με μέγιστη δυνατότητα προσαρμογής, επιτρέπει να «αγκαλιάζει» και να υποστηρίζει το σωματότυπό σου, έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει στη φυσική της θέση ενώ κάθεσαι. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό πριν την αγορά της, να λαμβάνεις υπόψη παραμέτρους, που αφορούν τόσο τη φυσική σου κατάσταση, όσο και τη σωματοδομή, όπως το ύψος ή το βάρος σου.

NOTE#01

Το μέγεθος του σώματός σου θα καθορίσει το μέγεθος της καρέκλας σου. Ορισμένες καρέκλες είναι κατασκευασμένες για πιο ψηλούς χρήστες, ενώ άλλες είναι για μεσαίου μεγέθους χρήστες.


Να επιλέγεται με βάση τη χρήση που θα γίνει!

Για ποιες «δραστηριότητες» θα χρησιμοποιείς την καρέκλα; Θα χρησιμοποιηθεί στον επαγγελματικό σου χώρο ή στο γραφείο του σπιτιού για την καθημερινή σου εργασία; Μήπως προορίζεται για την καθημερινή μελέτη του παιδιού σου; Ή, θα αποτελέσει σταθμό του gaming σου; Οι διαφορετικές χρήσεις απαιτούν διαφορετικούς τύπους καρεκλών ή τουλάχιστον μια ευέλικτη καρέκλα, που μπορεί να συνδυάσει και να εκτελέσει πολλές λειτουργίες.

TIP #01

Μια gaming καρέκλα, πρέπει να σου προσφέρει περισσότερη κινητικότητα, καθώς και να υποστηρίζει πλήρως το σώμα, ώστε να εστιάζεις καλύτερα στο παιχνίδι!

TIP #02

Μια καρέκλα γραφείου θα πρέπει να είναι εργονομική, με πλήρεις δυνατότητες προσαρμογής και υψηλό επίπεδο άνεσης. Γι’ αυτό, επίλεξε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!


Ποια αίσθηση καθίσματος προτιμάς;

Σήμερα, η αγορά παρέχει πλούσια ποικιλία ακόμα και στην επιλογή της υφής του καθίσματος. Έχεις το πλεονέκτημα να βρεις το κάθισμα που προτιμάς – μαλακό, μέτριο, σκληρό- και που θα σου εξασφαλίζει μια μοναδική αίσθηση άνεσης. Παράλληλα, όμως, το υλικό κατασκευής του θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα ως προς τα επίπεδα θερμοκρασίας, εάν σου παρέχει δηλαδή ζεστή ή δροσερή αίσθηση. Εάν βρίσκεσαι σ’ έναν χώρο που είναι ζεστός για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τότε είναι κατάλληλη μια καρέκλα που θα σε βοηθήσει να μην ιδρώνεις και θα σε κρατά δροσερό.

TIP #01

Εάν αναζητάς πλήρη υποστήριξη, καλύτερη αφή και έναν αέρα πολυτέλειας, τότε η δερμάτινη καρέκλα είναι μια καλή επιλογή.

TIP #02

Ωστόσο, εάν η άνεση και η αναπνοή είναι σημαντικά για εσένα, σε συνδυασμό με μια μινιμαλιστική εμφάνιση, τότε τσέκαρε τις καρέκλες με διάτρητο ύφασμα.


Εκμεταλλεύσου τις deco επιλογές!

Οι «followers» της διακόσμησης δίνουν μεγάλη έμφαση στο στιλ, τα χρώματα, τα σχέδια, το image γενικά που κυριαρχεί στο χώρο. Εάν ανήκεις στην κατηγορία των deco lovers, αναζήτησε το κάθισμα εκείνο, που θα έρθει σε πλήρη αρμονία με την αρχιτεκτονική του χώρου, στον οποίο θα τοποθετηθεί. Εξοπλίσου, λοιπόν, με τα κατάλληλα έπιπλα και πέτυχε τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην κομψότητα και τη λειτουργικότητα.

Βρες τις ιδανικές διαστάσεις!

Αναμφισβήτητα, η επιλογή της κατάλληλης καρέκλας γραφείου αφορά και πρακτικά θέματα. Συγκεκριμένα, ο χώρος, συμβάλλει σημαντικά στον τύπο και το μέγεθος της ιδανικής καρέκλας. Παράλληλα, είναι εξίσου χρήσιμο, να μπαίνει κάτω από το γραφείο, έτσι ώστε, να σου εξασφαλίζει περισσότερο ελεύθερο χώρο και ευελιξία κινήσεων. Συνήθως, οι δερμάτινες καρέκλες φαίνονται πιο ογκώδεις και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, από τις υπόλοιπες.

Είσαι αλλεργικός/ -ή; Δώσε μεγάλη προσοχή!

Εάν οι αλλεργίες σε ταλαιπωρούν, τότε θα πρέπει η αγορά σου να γίνει με ιδιαίτερη μελέτη και με πολύ ψάξιμο ως προς την κατασκευή του υφάσματος της καρέκλας. Τα ακάρεα σκόνης για παράδειγμα, είναι μικροσκοπικά παράσιτα και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άσθμα σε μερικούς ανθρώπους.

TIP #01

Ο τακτικός καθαρισμός με ατμό των καθισμάτων σου μαζί με το βούρτσισμα και το πλύσιμο, θα βοηθήσει στην  απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και στην καταστολή των ακάρεων της σκόνης.


«Άκουσε» το σώμα σου!

Η κακή στάση του σώματος στο γραφείο, αναμφισβήτητα επιδεινώνει  προϋπάρχουσες παθήσεις και θέματα υγείας.  Πόνοι στον αυχένα, τη μέση τενοντίτιδες, και χονδροπάθειες, μπορούν να μετατραπούν σε χρόνιες «ζημιές», οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίζονται.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνοι στον αυχένα, τους ώμους και τους καρπούς.

Μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών

Πόνοι χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία)

Καταπόνηση των ματιών, με ερυθρότητα, ξηροφθαλμία, πόνο, παροδική θόλωση της όρασης και πονοκεφάλους.

TIP #01

Προτίμησε μία καρέκλα με ρυθμιζόμενα την ανάκληση και το ύψος, ώστε να την προσαρμόσεις στα μέτρα σου. Καλό θα ήταν η πλάτη της να διαθέτει ενσωματωμένο μαξιλάρι στήριξης της μέσης, καθώς και μπράτσα για τη σωστή στήριξη των αγκώνων.

TIP #02

Το κατάλληλο ύψος του καθίσματος είναι αυτό που οι μηροί βρίσκονται σε οριζόντια θέση, με τα γόνατα στο ίδιο ύψος με τα ισχία. Τα πόδια πρέπει να αναπαύονται στο έδαφος ή επάνω σε ειδικό υποπόδιο.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Για όλα τα παραπάνω, υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της καρέκλας, που θα σε βοηθήσουν για την τελική σου επιλογή!

01. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ρυθμιζόμενο ύψος 

Μια  καρέκλα ρυθμιζόμενου ύψους είναι απαραίτητη και σου παρέχει μακροχρόνια άνεση. Το κάθισμα θα πρέπει να ρυθμίζεται, έτσι ώστε οι μηροί να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους γοφούς σου (ή ελαφρώς χαμηλότερα από αυτούς), περιορίζοντας τον κίνδυνο καταπόνησης του ισχίου και της πλάτης.

 

Έλεγχος κλίσης

Η δυνατότητα προσαρμογής κλίσης της πλάτης της καρέκλας είναι άλλη μια σημαντική διάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια «ελαφρώς ξαπλωμένη» στάση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της σπονδυλικής στήλης. Επομένως, αναζήτησε μια καρέκλα που σου επιτρέπει να γέρνεις λίγο προς τα πίσω, έτσι ώστε η πλάτη της καρέκλας σου να βρίσκεται σε γωνία 100° ή 110° ως προς το κάθισμά σου.

Διαστάσεις καθίσματος

Αναμφισβήτητα, χρειάζεσαι μια καρέκλα με τέτοιες διαστάσεις, ώστε να χωράει το σώμα σου με άνεση. Για να βρεις την κατάλληλη, θα πρέπει να ελέγξεις το μήκος και το πλάτος του καθίσματος.

 

 02. ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΜΠΡΑΤΣΑ

Τα υποβραχιόνια σε μια καρέκλα γραφείου με ρυθμιζόμενους βραχίονες μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή στήριξης, αποτρέποντας την ενόχληση όχι μόνο στους πήχεις, αλλά στον αυχένα και τους ώμους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα ρυθμιζόμενα χέρια, όταν είναι τοποθετημένα πολύ ψηλά, μπορεί να εμφανίσουν σχετική ένταση στους μύες των ώμων. Εάν είναι πολύ χαμηλά, ίσως να αντιμετωπίσεις ενόχληση στους πήχεις και τους καρπούς.

TIP #01

Προσάρμοσε το ύψος των μπράτσων σου, ώστε να αντιστοιχεί στην προτιμώμενη θέση του αντιβραχίου σου. Τοποθέτησε τα χέρια έτσι, ώστε οι καρποί να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιο. Επιπλέον, ορισμένες καρέκλες σού δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόσεις το πλάτος ή τη γωνία του υποβραχιόνιου, για ακόμα πιο εξατομικευμένη άνεση.

TIP #02

Τα μπράτσα των καρεκλών που δεν ρυθμίζονται καθ’ ύψος, συνήθως φθείρονται πιο εύκολα, γιατί δε χωράνε κάτω από την επιφάνεια του γραφείου.


ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟ

Μια  καρέκλα γραφείου με προσκέφαλο συμβάλλει στη μείωση του στρες στον λαιμό και τους ώμους. Βοηθάει επίσης, εκείνους που έχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, ή χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η οσφυϊκή περιοχή είναι βασικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, που εκτείνεται περίπου μεταξύ των γοφών και του θώρακα. Επειδή οι καταπονήσεις στο κάτω μέρος της πλάτης είναι αρκετά συχνές, είναι σημαντικό να εξετάζεις τις επιλογές με βάση το σώμα και τις ανάγκες σου.

Σε ορισμένες καρέκλες, η πλάτη του καθίσματος είναι διαμορφωμένη ειδικά για να ενθαρρύνει μια υγιή στάση της σπονδυλικής στήλης σε σχήμα «S».

03. ΥΛΙΚΟ ΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ

 

04. ΥΛΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

 

05. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Η σωστή ρύθμιση του ύψους γίνεται με έναν μηχανισμό, χειροκίνητο ή πνευματικό.

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΣ: Ο μηχανισμός αυτός είναι σαν μία τεράστια βίδα και το κάθισμα ανεβοκατεβαίνει με την περιστροφή της καρέκλας.

Σταθερότητα & Οικονομία
Ρυθμίζεται δύσκολα & δεν κάνει για συχνές αλλαγές ύψους

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ: Ο μηχανισμός περιλαμβάνει έναν κύλινδρο αερίου που συμπιέζεται με το βάρος όταν πατηθεί το κουμπί ή η χειρολαβή που το ρυθμίζει.

Eύκολος στη ρύθμιση
Λιγότερη σταθερότητα & Ακριβότερος
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ 

Οι περισσότερες καρέκλες γραφείου διαθέτουν ένα μηχανισμό ανάρτησης, με τον οποίο ρυθμίζεις το ύψος της έδρας της καρέκλας από το έδαφος. Το αμορτισέρ, (πνευματικός μηχανισμός ανάρτησης) έχει έναν ακόμα πολύ σημαντικό ρόλο. Να συνδέει την έδρα της καρέκλας με την βάση της.

Ανάλογα με τον τύπο σού προσφέρει λειτουργία Relax-κούνια, η οποία μπορεί να κλειδώνει υπό κλίση. Η στάση σου πάνω στην καρέκλα θα πρέπει να είναι δυναμική, να κινείσαι δηλαδή πάνω στην καρέκλα και τα μέρη της να ακολουθούν αυτήν την κίνηση και να μην την περιορίζουν.

Ο μηχανισμός είναι απαραίτητο να ρυθμίζεται ανάλογα με το βάρος και το ύψος σου. Η ιδανική καρέκλα πρέπει να έχει μία ελαφρώς κεκλιμένη θέση προς τα πίσω, ώστε να σου εγγυάται κατάλληλη στήριξη στη μέση και στην πλάτη. Για να μπορείς κατά την διάρκεια της εργασίας να ξεκουράζεις το σώμα σου.

Το υλικό κατασκευής καθορίζει την μακροβιότερη χρήση, αλλά και την αποτροπή θορύβων. Θα συναντήσεις υλικό από:

 1. Αλουμίνιο κράμα
 2. Χυτοσίδηρο
 3. Έλασμα σιδήρου
 4. Πλαστικό

TIP #01

Μπορείς να επιλέξεις μία καρέκλα με μηχανισμό κλειδώματος της ανάκλισης, ώστε να μη χρειάζεται να τη ρυθμίζεις και να παραμένει σταθερή στη θέση της επιλογής σου.


06. ΜΠΟΥΚΑΛΑ

 • Αυξομειώνει το ύψος και απορροφά τους κραδασμούς από τις διάφορες κινήσεις, αποσυμφορίζοντας την σπονδυλική στήλη.
 • Είναι σημαντικό, ανά εξάμηνο, να λιπαίνεται το έμβολό της.
 • Πρέπει να έχει υποστεί έλεγχο ποιότητας SGS και να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας CE.

07. ΑΣΤΕΡΙ – ΒΑΣΗ

Η ποιότητα του αστεριού είναι βασικός παράγοντας σε ένα κάθισμα.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

 1. Αλουμίνιο: Προσφέρει μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσδίδει κύρος.
 2. Ατσάλι: Έχει μεγάλη αντοχή, αλλά μικρότερη από το αλουμίνιο.
 3. Πλαστικό: Είναι ανθεκτικό και ποικίλλει σε σχέδια. Όμως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ποιότητας, καθώς συναντάς από τη χαμηλή έως την πολύ υψηλή.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάλογα με το ύψος του κάθε ατόμου πρέπει να είναι μεγαλύτερο το μέγεθος του αστεριού. Γιατί, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του καθίσματος.

08. ΡΟΔΑΚΙΑ

Οι καρέκλες γραφείου με ρόδες προσφέρουν πολύτιμη ευκολία, είτε κινείσαι γύρω από το γραφείο, είτε πηγαίνεις να συμβουλευτείς έναν συνάδελφο.

Το βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν οι τροχοί είναι η αντοχή σε καθημερινή χρήση!

Τα ροδάκια:

Φέρουν το βάρος τόσο του καθίσματος, όσο και του καθήμενου.

Σού επιτρέπουν να αλλάζεις άνετα θέση, να κινείσαι ή απλώς να αλλάζεις τη γωνία όπου κάθεσαι, στρίβοντας όλη την καρέκλα.

Η αλλαγή τους είναι εύκολη, χωρίς τη χρήση εργαλείων, ενώ σαν ανταλλακτικά είναι οικονομικά.

Υπάρχουν διάφορα σχέδια – χρώματα – ποιότητες. Με πιο σύνηθες, τα μαλακά καουτσούκ και το σκληρό πλαστικό. Τα καουτσούκ υπερτερούν καθώς,

 • προστατεύουν το πάτωμα,
 • αντέχουν σε καταπονήσεις,
 • είναι ανθεκτικά ως προς το βάρος του καθήμενου.
Τα πλαστικά, ενδείκνυνται για ελαφρύτερα άτομα, κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Οι τροχοί της καρέκλας, κατασκευασμένοι από συνδυασμό μετάλλου με πλαστικό, επιτυγχάνουν την μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα.

Σε ορισμένα μοντέλα, οι τροχοί διαθέτουν φρένα, προκειμένου να ακινητοποιείται το κάθισμα σε μία συγκεκριμένη θέση.

𝙴𝚡𝚝𝚛𝚊 𝚝𝚒𝚙𝚜 @PlaisioExpert 

Όταν καθόμαστε, η πλάτη μας θα πρέπει να εφάπτεται στην πλάτη της καρέκλας σε στάση ορθή γωνία. Ενώ, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα ένα κενό 5 πόντων, ανάμεσα στο πόδι μας και στο κάθισμα κάτω από το γόνατο.

Κάτω από το γόνατό μας περνούν τα νεύρα του ποδιού κι όταν υποστούν πίεση, τα άκρα μουδιάζουν. Γι’ αυτό, είναι σημαντική η χρήση ενός υποπόδιου, που συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Να θυμάσαι!

Ο άνθρωπος, έχει «φτιαχτεί» ώστε να περπατά. Ένα ποιοτικό ρυθμιζόμενο κάθισμα μάς είναι απαραίτητο για να ανταπεξέλθουμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη φύση μας που είναι… να ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ!

Τικ τακ, τικ… Κάνε την επίσκεψή σου σε ένα από τα κατάστήματά μας Plaisio ή περιηγήσου στο plaisio.gr! Οι ειδικοί θα σε κατατοπίσουν απόλυτα στην επιλογή καρέκλας γραφείου, για να κάνεις την καθημερινότητά σου εύκολη, άνετη και εξυπηρετική!                                                         
Μ. Κυριακοπούλου

Μ. Κυριακοπούλου