IBM: Δημιούργησε το πρώτο chip 2nm στον κόσμο!

    Η IBM αποκάλυψε πρόσφατα μία σημαντική ανακάλυψη στον χώρο της σχεδίασης/ κατασκευής ημιαγωγών καθώς κατάφερε να αναπτύξει το πρώτο chip που κατασκευάστηκε με τεχνολογία νανοφύλλων 2nm. Όπως είναι…

    IBM-2nm_2
    Η IBM αποκάλυψε πρόσφατα μία σημαντική ανακάλυψη στον χώρο της σχεδίασης/ κατασκευής ημιαγωγών καθώς κατάφερε να αναπτύξει το πρώτο chip που κατασκευάστηκε με τεχνολογία νανοφύλλων 2nm. Όπως είναι γνωστό, οι ημιαγωγοί (αλλιώς τα chips) συναντώνται παντού σήμερα, σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, φορητές συσκευές, τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκίνηση, κυριολεκτικά παντού. https://www.youtube.com/watch?v=HD5KbeR5mtc Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για chips υψηλής αποδοτικότητας (υψηλή απόδοση με χαμηλή κατανάλωση), ειδικά στην σημερινή εποχή του υβριδικού cloud, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του Internet of Things. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα κατασκευαστική μέθοδος 2nm ανεβάζει τον πήχη στον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών ενώ αντιμετωπίζει με υποδειγματικό τρόπο την αυξανόμενη ζήτηση για υπερ-αποδοτικά chips. H ΙΒΜ υποστηρίζει ότι με την τεχνολογία της επιτυγχάνεται 45% υψηλότερη απόδοση ή 75% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τις σημερινά chips που κατασκευάζονται με τις πλέον προηγμένες μεθόδους 7nm.

    Χάρη στην νέα κατασκευαστική μέθοδο 2nm, ένα chip στο μέγεθος του νυχιού θα μπορούσε να ενσωματώνει έως και 50 δισεκατομμύρια transistors (ένας για παράδειγμα επεξεργαστής AMD Ryzen 9 5950X ενσωματώνει 10,39 δισεκατομμύρια transistors).