Quiz Time | Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2024: Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προωθεί την ασφαλέστερη και πιο υπεύθυνη χρήση της διαδικτυακής τεχνολογίας από παιδιά και νέους σε όλο τον κόσμο!

    Safer Internet Day 2024

    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

     

    Safer-Internet-Day-2024-1

     

    Ξεκίνησε το 2004 — στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου δράσης για το ασφαλέστερο διαδίκτυο — ως πρωτοβουλία του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου SafeBorders. Στη συνέχεια, αναλήφθηκε από την Insafe, το δίκτυο των ασφαλέστερων κέντρων Διαδικτύου. Τώρα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει αυξηθεί πέρα από την παραδοσιακή γεωγραφική ζώνη της και γιορτάζεται σε περίπου 200 χώρες και εδάφη σε όλες τις ηπείρους και φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

     

    Πλέον αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα — με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

     

     

    Μένουμε ασφαλείς χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο!

     

    Το διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο με τεράστιες ευκαιρίες μάθησης, ενίσχυσης των δεξιοτήτων και απόκτησης νέων ικανοτήτων και γνώσεων. Ωστόσο, με τις ευκαιρίες έρχονται κίνδυνοι. Στόχος της SID είναι η ευαισθητοποίηση, ενώ παράλληλα λαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την παροχή προστασίας και ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο.

     

    Safer-Internet-Day-2024-4

     

    Δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες, καθώς επίσης δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα, η βιομηχανία και οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, παρέχοντας ξεκάθαρες συμβουλές και κατανοητά εργαλεία ασφαλείας, καθώς και άμεση πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη.

     

    Και επειδή ο ψηφιακός κόσμος δεν γνωρίζει σύνορα και χρειαζόμαστε όλους να συμμετέχουν και να συνεργάζονται με άλλους, με τρόπο που να εξασφαλίζει μια καλύτερη ψηφιακή εμπειρία για όλους μας — ειδικά για τους νεότερους σε ηλικία χρήστες.

     

    Quiz TIme: ασφαλής πληροφορία, ασφαλής πλοήγηση!

     

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (Ε.Ε. 2016/679) — ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου του 2018 και θεσπίζει ενιαίο νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. — απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων κάτω των 16 ετών, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ή έγκριση των γονέων του

     

    Safer-Internet-Day-2024-3

     

    Ο υπεύθυνος θα πρέπει να επαληθεύει τη συγκατάθεση αυτή, με κάθε μέσο που του προσφέρει η διαθέσιμη τεχνολογία. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μικρότερο ηλικιακό όριο, σε καμία περίπτωση όμως το όριο δε θα πρέπει να είναι μικρότερο από τα 13 έτη.

     

    Κάνε το quiz, τσέκαρει τις γνώσεις σου και θυμήσου: με σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και λελογισμένη χρήση του Διαδικτύου, η πλοήγηση μπορεί να είναι μια ασφαλής, δημιουργική και ψυχαγωγική διαδικασία, τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.

    Είστε έτοιμοι για το quiz?
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

    Για να ανακαλύψεις πόρους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, μπορείς να επισκεφτείς τον ιστότοπο Better Internet for Kids.

     

    Για να μάθεις τι συμβαίνει στη χώρα μας, μπορείς να επισκεφτείς τον ιστότοπο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

    Με πληροφορίες από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.