Γίνε πιο έξυπνος μέσα από τα παιχνίδια!

    Τα παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά την οξυδέρκειά τους. Γιατί ναι, εξυπνότερος μπορείς να γίνεις! 

    Board,Game,Pieces,And,Dices

    Τα παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά την οξυδέρκειά τους. Γιατί ναι, εξυπνότερος μπορείς να γίνεις! Πράγματι, ένα μέρος της ευφυίας μας βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες, όμως μεγάλο μέρος της επηρεάζεται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Όταν λέμε ευφυία δεν εννοούμε μόνο τις γνώσεις, αλλά κυρίως αναφερόμαστε στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Πως σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας και πως οδηγούμαστε στη λύση.

     

    Ως γονιός ένα από αυτά που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να οξύνει τις ικανότητές του είναι να το αφήσεις ελεύθερο να παίζει. Ή ακόμα καλύτερα, να παίζετε και μαζί! Παζλ, παιχνίδια STEM και επιτραπέζια είναι ιδανικά για να μάθει το πως να σκέφτεται και να δρα. Πάμε να δούμε όμως γιατί αυτά τα συγκεκριμένα παιχνίδια βοηθούν περισσότερο από άλλα;

    🧩 Παζλ

     

    Με μία γρήγορη αναζήτηση θα δεις ότι υπάρχουν παζλ με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού -αλλά και το πόσο δυνατός λύτης είναι- μπορείς να βρεις παζλ με 4-5 κομμάτια μέχρι και με 2.000 μικρά κομματάκια. Με πολλά διαφορετικά χρώματα ή με χρώματα της ίδιας παλέτας. Ακόμα, μπορείς να βρεις τα (κλασικά) επίπεδα παζλ ή και τα τρισδιάστατα 3D. Αφού βρεις το παζλ που ταιριάζει στις ικανότητες του παιδιού, σειρά έχει η εικόνα!

     

    Επίλεξε το παζλ να δημιουργεί μία εικόνα που να του αρέσει. Παζλ με θέμα τα αγαπημένα του ζωάκια, τους super ήρωες που θαυμάζει, το άθλημα που κάνει, θα το κρατήσει απασχολημένο για ώρες -χωρίς καν να το καταλάβει! Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί. «Ψάξε», «Δοκίμασε», «Τοποθέτησε σωστά»... Όσο το παιδί ψάχνει να ταιριάξει σωστά τα κομμάτια του παζλ, καλλιεργεί τις αντιληπτικές ικανότητες, τη συνδυαστική σκέψη, τη φαντασία, τη πειθαρχία και τη μνήμη. Μαθαίνει τόσα πολλά, κάνοντας μία τόσο εύκολη και ευχάριστη δραστηριότητα!

     

    🎲 Επιτραπέζια

     

    Θυμάσαι το «Φιδάκι» που προσπαθούσαμε να ανεβούμε σκάλες και να ξεφύγουμε από τα πολύχρωμα φίδια; Αν θυμάσαι αυτό… τότε σίγουρα κάτι σου λέει και το «Μάντεψε ποιος», το «Jenga» και η «Ναυμαχία».  Όλα τα παραπάνω είναι τα κλασικά, οικογενειακά επιτραπέζια με απλούς κανόνες που διασκεδάζαμε, παίζοντας με τους φίλους μας όταν ήμασταν μικροί... Που να ξέραμε τότε ότι παράλληλα με το παιχνίδι, καλλιεργούσαμε και τις αντιληπτικές μας ικανότητες, τη στρατηγική, τη φαντασία μας, τη μνήμη και πολλά-πολλά ακόμα...

     

    Κι όμως αυτά τα κλασικά επιτραπέζια είναι μερικά από τα καλύτερα που μπορείς να επιλέξεις για το μικρό σου! Υπάρχουν τόσες πολλές ακόμα κατηγορίες σε επιτραπέζια και όλες έχουν κάτι να του μάθουν. Ανάλογα με την ηλικία, τον αριθμό των παικτών και τα ενδιαφέροντά του παιδιού μπορείς σίγουρα να επιλέξεις το κατάλληλο που θα το βοηθήσει να γνωρίσει τον κόσμο, διασκεδάζοντας!

     

    🤖 Παιχνίδια STEM

     

    Τα παιχνίδια αυτά βασίζονται στις αρχές 4 βασικών αξόνων (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) που διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας. Μέσα από αυτά, το παιδί έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει ρομπότ, να μάθει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να κάνει πειράματα. Ακόμα, μπορεί να φτιάξει από το μηδέν αυτοκίνητα, αεροσκάφη και μπουλντόζες, να γνωρίσει τα χρώματα, τα σχήματα, την αλληλουχία αριθμών κ.ο.κ.

     

    Υπάρχουν STEM παιχνίδια για όλες τις ηλικίες -ακόμα και για παιδιά που είναι μηνών. Διάλεξε το κατάλληλο και άσε το παιδί να έρθει αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Θα το βρει μπροστά του άλλωστε! Αυτά τα παιχνίδια προετοιμάζουν κατάλληλα το παιδί για το σχολείο και μετέπειτα για την κοινωνία! Το κυριότερο skill όμως που θα αναπτύξει είναι ότι μαθαίνει να χρησιμοποιεί έξυπνα και μεθοδικά τη λογική του. Γιατί μόνο έτσι θα βρει τη λύση, όσο και αν χρειαστεί να ψάξει! Ακόμα, γνωρίζει από νωρίς έννοιες, όρους και βασικές επιστημονικές αρχές. Και πού ξέρεις, ίσως το βοηθήσουν να ανακαλύψει από μικρό την κλίση του!

     

    Το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «χάσιμο» χρόνου... μάλιστα θα λέγαμε ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. Σε μία κοινωνία που εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, όπως είναι η δική μας, το παιχνίδι για το παιδί είναι το καλύτερο «μέσο» για να διασκεδάσει και να μάθει, να κρίνει σωστά τις καταστάσεις που βιώνει, να αντιμετωπίζει κάθε άγνωστο πρόβλημα, αλλά και να καλλιεργήσει την οξυδέρκειά του.