Αφιερωμένο εξαιρετικά στο “βασιλιά” των 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚!

    Αγαπητό Ραδιόφωνο, Ήρθε η μέρα να σε τιμήσουμε… Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, με απόφαση της UNESCO γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου! Ενώ άλλα μέσα έρχονται και…

    Picture4

    Αγαπητό Ραδιόφωνο,

    Ήρθε η μέρα να σε τιμήσουμε… Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, με απόφαση της UNESCO γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου!

    Ενώ άλλα μέσα έρχονται και παρέρχονται, το ραδιόφωνο αποτελεί από τα παλαιότερα, αξιόπιστα και διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας. Με άλλα λόγια, παραμένει το μοναδικό «παράθυρο στον κόσμο», αφού έχει τους δικούς του χρόνους και τη δική του σχέση με αυτόν. Ο ρόλος του; Άλλοτε προπαγανδιστικός ή αντιστασιακός, διαφημιστικός, εκπαιδευτικός, άλλοτε ενημερωτικός και φυσικά ψυχαγωγικός!


    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ [mks_icon icon="fa-arrow-right" color="#ba85e2" type="fa"] Διαχρονικότητα

    Το ραδιόφωνο πρωτοεμφανίστηκε ως ένας από τους τρόπους επικοινωνίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τότε παραμένει σταθερή αξία, αγαπημένη συνήθεια, «φίλος» σε δύσκολες προσωπικές ώρες και σε ταραγμένους καιρούς. Μην ξεχνάς, τα πάντα από τις ναυτικές μελέτες μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος ήταν δυνατά χάρη στο ραδιόφωνο. Ταυτόχρονα, έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την ενοποίηση του κόσμου. Χρειάζεται μόνο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα μέσο, το οποίο ξεκίνησε στέλνοντας σήματα μορς, έχει εξελιχθεί στο να ενώνει άτομα, χώρες και ηπείρους μέσω του ήχου.

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ [mks_icon icon="fa-arrow-right" color="#ba85e2" type="fa"] Πηγή Πληροφοριών

    Είναι απίστευτη η ικανότητα διάδοσης πληροφοριών, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που όλοι, λίγο-πολύ, απολαμβάνουμε. Η αποτελεσματικότητα του ραδιοφώνου ήταν και είναι τόσο μεγάλη ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου, πανδημίες, φυσικές καταστροφές, για επικοινωνία, εκκένωση και μετάδοση προειδοποιήσεων. Μεταφέρει νέα αθλητικών ή άλλων διοργανώσεων, ενώ με έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει σ’ όλον τον κόσμο.

    Ας κάνουμε ένα flashback όπου το…

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ [mks_icon icon="fa-arrow-right" color="#ba85e2" type="fa"] Τρόπος Έκφρασης

    Ας αναπολήσουμε τότε… που δεν υπήρχε ούτε το Διαδίκτυο, ούτε τα social media, ούτε τα κινητά, αλλά η επιθυμία – κυρίως – της αφιέρωσης στην αγαπημένη ή τον αγαπημένο, ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση. Αυτά τα ραδιοφωνικά “ραβασάκια” αγάπης, που περίμενες κολλημένος με τις ώρες στα ηχεία του ραδιοφώνου και γέμιζες… συναισθήματα! Ο πιο γλυκός τρόπος, για να εκφράσεις την αγάπη σου και να δείξεις την… ρομαντική σου πλευρά!

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ [mks_icon icon="fa-arrow-right" color="#ba85e2" type="fa"] Συντροφιά

    Αναπόσπαστο κομμάτι για κάποιον που ξεκινάει την ημέρα του. Ή για κάποιον που θέλει να απολαύσει το ρεπό του, ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική. Είναι ο «έμπιστος φίλος» κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αποτελεί την πιο σταθερή συνήθεια, αφού μπορείς να το έχεις μαζί σου, παντού! Στα ταξίδια και τις εξορμήσεις, στις βόλτες που κάνεις με το ποδήλατό σου, στις αθλητικές σου δραστηριότητες, στις πιο όμορφες στιγμές, παρέα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Αυτό είναι πάντα εκεί… Με την ίδια «επιμονή» να σε χαλαρώνει και να σου φτιάχνει το κέφι! Θα έλεγε κανείς, ότι αποτελεί τον μέγιστο ψυχαναλυτή, αφού για πολλούς η αναπαραγωγή ενός κομματιού έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση στον οργανισμό. Δημιουργεί τη ζεστασιά και τη γοητεία ότι όλα μπορούν ν’ αλλάξουν. Aκόμη κι αν η ψυχολογία είναι… down, η έκπληξη για το ποιο τραγούδι θα ακολουθήσει, δεν παύει ποτέ να είναι ζητούμενο και να ανατρέπει τη διάθεση!


    Στις μέρες μας,

    Είναι σπάνιο, αλλά ταυτόχρονα ανεκτίμητο να υπάρχει συσκευή ραδιοφώνου στον προσωπικό μας χώρο. Σε μια παλιά συσκευή, κρύβεται όλη η μαγεία και η νοσταλγία από τότε που ήταν στα «φόρτε» του. Το ραδιόφωνο είναι πραγματικά εδραιωμένο στη ζωή μας. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει στο αγαπημένο μας Μέσο είναι ότι…μεταλλάσσεται. Αλλάζει όψη και δομή, διότι το επηρεάζει και η τεχνολογία. Βέβαια, ο ήχος του ραδιοφώνου θά’ ναι πάντα αγαπητός και ελεύθερος· ένας ήχος που χτυπάει στην καρδιά μας.


    Το να βρεις τον σταθμό ή τη μορφή ραδιοφώνου που σου ταιριάζει, σημαίνει ότι δε θα είσαι ποτέ μόνος. Το ραδιόφωνο είναι για ν’ ακούμε και ν’ ακουγόμαστε. Αρκεί μια μικρή στροφή στη βελόνα του και η μαγεία της μουσικής και της «συζήτησης» ξετυλίγεται.

    Γιόρτασε τη σημερινή μέρα, με την playlist που έχει ετοιμάσει ο δικός μας @plaisioDJ με όλες τις "radio" επιτυχίες. Από εμάς, σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς… αλλά και στον δικό μας @John “Ευτυχισμένη Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου”!