Πάσχα στο Χωριό vs Πάσχα στην πόλη

    Φέτος, εν όψει του Αγίου Φωτός που θα έρθει να μας φωτίσει όλους σε λίγες μέρες, αποφασίσαμε να ρίξουμε φως στο αιώνιο δίλημμα. «Ποιο;» θα αναρωτιέσαι. Μα φυσικά, Πάσχα στο χωριό ή Πάσχα στην πόλη; Τα…

    Πάσχα Αβγά σε καβγά
    Φέτος, εν όψει του Αγίου Φωτός που θα έρθει να μας φωτίσει όλους σε λίγες μέρες, αποφασίσαμε να ρίξουμε φως στο αιώνιο δίλημμα. «Ποιο;» θα αναρωτιέσαι. Μα φυσικά, Πάσχα στο χωριό ή Πάσχα στην πόλη;
    Τα κριτήρια -για να αποφανθούμε αν το Πάσχα είναι για χωριό ή για την πόλη- είναι απλά κι έτσι, κρατάμε σκορ:

    Η κίνηση

    Πάσχα Κίνηση Αν είσαι από τους προνοητικούς που πήραν άδεια λίγες μέρες πριν, αγνόησε αυτό το κριτήριο. Αν όμως δούλευες μέχρι και Μ. Παρασκευή ή -ακόμα χειρότερα- το Μ. Σάββατο, τότε ξέρεις ότι ο πόντος πάει ασυζητητί στην πόλη. Γιατί όσο κι αν σου λείπει το χωριό σου, η κίνηση που θα συναντήσεις για να πας, δεν παλεύεται. Χωριό–Πόλη. 0-1.

    Ο επιτάφιος

    Πάσχα Επιτάφιος Μα, υπάρχει πιο όμορφος επιτάφιος από αυτόν που στολίζουν οι συγχωριανοί, με ολόφρεσκα λουλούδια κομμένα από τα περιβόλια και τους κήπους τους; Ή με αγριολούλουδα που μάζεψαν τα πιτσιρίκια το ίδιο πρωί από τα λιβάδια γύρω από το χωριό; Χωριό–Πόλη. 1-1.

    Τα έθιμα

    Πάσχα Έθιμα Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα έθιμα στην πόλη αρχίζουν και «εξαφανίζονται». Μοναδική απόδειξη ότι έρχεται Πάσχα είναι οι στολισμένες βιτρίνες και τα καταστήματα γεμάτα με κουνελάκια, σοκολατένια αυγά και λοιπά props. Ωστόσο, στο χωριό είναι αλλιώς. Στο χωριό μπορείς και γίνεσαι θεατής σε μια αναβίωση μιας σκηνής ή ενός εθίμου, ακούς ιστορίες από τα παλιά και έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στις ρίζες σου. Χωριό–Πόλη. 2-1.

    Η εκκλησία την Ανάσταση

    Πάσχα Ανάσταση Θα περίμενε κανείς αυτή την άγια μέρα να μένουν όλοι προσηλωμένοι στο μυστήριο της Ανάστασης. Κι όμως, στην αυλή της Εκκλησίας του χωριού, όλοι μιλούν με όλους…για όλους! Μην το πάρεις στραβά, τα σχόλια αφορούν κυρίως επιτεύγματα που με περηφάνεια ανακοινώνουν οι γονείς/συγγενείς στους συγχωριανούς «μιας και κατάφερες να τους επισκεφθείς». Βέβαια, αν δεν το έχεις και πολύ με το να είσαι το κέντρο της προσοχής, ο πόντος πάει…στην πόλη, όπου είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Άρα; Χωριό–Πόλη. 2-2.

    Τα βεγγαλικά

    Βεγγαλικά Αν είσαι από τη Χίο -ειδικά από το χωριό Βροντάδο- και έχεις την ευκαιρία κάθε Πάσχα να παρακολουθείς έναν από τους μεγαλύτερους ρουκετοπόλεμους στον κόσμο... Ειλικρινά σε ζηλεύουμε! Βέβαια, αν έχει τύχει να μείνεις κάποια χρονιά στην πόλη, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι το θέαμα από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες (ειδικά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης) είναι φαντασμαγορικό! Τόσα βεγγαλικά σε κάθε γειτονιά δίνουν πραγματικά φως σε μια νύχτα όλο κατάνυξη! Χωριό–Πόλη. 2-3.

    Το γλέντι την Κυριακή του Πάσχα

    ΈθιμαΕιλικρινά, το Πάσχα είναι για να ευχαριστιέσαι την εξοχή, την καλή παρέα και το ψήσιμο στον κήπο του πατρικού. Παρέα στο τραπέζι με όλο το συγγενολόι, τα γέλια τα τραγούδια και τις αξέχαστες στιγμές χαράς και ευτυχίας. Και φυσικά, τη σιέστα που απαιτείται μετά από τόσο σούβλισμα, φαγητό ποτό και παραδοσιακό χορό κάθε είδους! Ώπα! Δαγκωτό χωριό, λοιπόν! Χωριό–Πόλη. 3-3.

     Οι συγγενείς και φίλοι

    Πάσχα ΦίλοιΕδώ δε θα σου πούμε πολλά. Γιατί ό,τι και να λέγαμε, η αλήθεια είναι ότι Πάσχα δεν είναι ούτε στην πόλη, ούτε στο χωριό. Πάσχα είναι εκεί που είναι οι αγαπημένοι σου! Κι ευχόμαστε φέτος να μπορούμε όλοι μας να ξανασμίξουμε με ασφάλεια και να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, όπως τους αγγίζει πασχαλιάτικα! Χωριό–Πόλη. Σημειώσατε <3