Οι νέοι επεξεργαστές 12ης γενιάς Intel® Core™ (Alder Lake) έρχονται με υβριδική αρχιτεκτονική

    Η Intel προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την επερχόμενη γενιά των 12ης γενιάς επεξεργαστών Intel® Core™ με την κωδική ονομασία «Alder Lake». Οι νέοι επεξεργαστές της Intel, έρχονται με «all-new…

    Thread Director
    Η Intel προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την επερχόμενη γενιά των 12ης γενιάς επεξεργαστών Intel® Core™ με την κωδική ονομασία «Alder Lake». Οι νέοι επεξεργαστές της Intel, έρχονται με «all-new Core design» και θα κατασκευάζονται με μέθοδο Intel 7 χρησιμοποιώντας μία νέα multi-core αρχιτεκτονική, η οποία θα αποτελείται από υψηλής απόδοσης πυρήνες P (Performance cores) και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης πυρήνες Ε (Efficiency cores). Επιπλέον θα ενσωματώνουν προηγμένο ελεγκτή μνήμης και το πλέον σύγχρονο σύστημα I/O με υποστήριξη σε μνήμη DDR5 και PCIe Gen 5, Thunderbolt 4, WiFi 6E αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την μεγάλη κατασκευάστρια ημιαγωγών, οι νέοι 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel® Core™ με την κωδική ονομασία «Alder Lake» επιδεικνύουν 19% αυξημένη απόδοση IPC (Instructions per Clock) σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και θα διατεθούν σε εκδόσεις με έως και 16 cores και 24 threads συνολικά (θα γίνεται χρήση της τεχνολογίας HyperThreading) και με 30MB non-inclusive LL Cache.

    Οι πυρήνες P που έχουν την κωδική ονομασία «Golden Cove» θα αναλαμβάνουν τις απαιτητικές εργασίες ενώ τις «εργασίες παρασκηνίου» θα αναλαμβάνουν οι μικρότεροι και ενεργειακά αποδοτικότεροι πυρήνες E που έχουν την κωδική ονομασία «Gracemont». Όπως αναφέραμε οι πρώτοι προσφέρουν έως και 19% υψηλότερη απόδοση IPC σε σχέση με την περασμένη γενιά ενώ οι πυρήνες E, σύμφωνα με την Intel, προσφέρουν έως και 40% υψηλότερη απόδοση στον ίδιο ενεργειακό φάκελο από τους πυρήνες «Skylake». https://www.youtube.com/watch?v=3jU_YhZ1NQA&t=2077s   Τον ρόλο του «συντονιστή» για την προώθηση και την κατανομή των threads στα δύο είδη πυρήνων αναλαμβάνει μία νέα καινοτομία που εισάγει για πρώτη φορά η Intel σε επεξεργαστές της και έχει την ονομασία «Thread Director». Πρόκειται για μία λογική μονάδα στο εσωτερικό των 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel® Core™ που αναλαμβάνει την διαχείριση όλων των λογικών και εικονικών (HyperThreading) νημάτων ή threads με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση και την υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα.

    Σύμφωνα με την Intel, η έξυπνη μονάδα επικοινωνεί με το λειτουργικό σύστημα σε επίπεδο πυρήνα (kernel) και το λογισμικό από τη μία και με τους πυρήνες P και E από την άλλη για να διασφαλίσει ότι οι κατάλληλες εντολές προωθούνται στους πλέον κατάλληλους πυρήνες. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι δύο τύποι πυρήνων δεν υποστηρίζουν τα ίδια σετ εντολών. Αν κάποιο thread αποκτήσει προτεραιότητα και απαιτεί συγκεκριμένο σετ εντολών, όπως είναι για παράδειγμα το AVX-512 ή το DLBoost, τότε ο Thread Director το προωθεί στους πυρήνες P που υποστηρίζουν τα παραπάνω σετ εντολών και όχι στους πυρήνες E που δεν τα υποστηρίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση, η προώθηση του νήματος (thread) στην άλλη συστάδα πυρήνων (core cluster) θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση της απόδοσης ή ακόμα και σε αστάθεια του συστήματος. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο Thread Director αναλύει και προτεραιοποιεί τον φόρτο ή την ροή εργασίας στην κατάλληλη συστάδα πυρήνων με ακρίβεια nanosecond.  Ο Thread Director επίσης διασφαλίζει ώστε οι εργασίες παρασκηνίου ή οι εργασίες/ διεργασίες που είναι χαμηλής προτεραιότητας δεν προωθούνται στους πυρήνες P που είναι και οι ισχυρότεροι, αλλά στους πυρήνες E για χαμηλότερη κατανάλωση. https://www.youtube.com/watch?v=h4ENatPLsro Οι επεξεργαστές Alder Lake θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που διαθέτουν ελεγκτή μνήμης DDR5 (και DDR4) καθώς και I/O που υποστηρίζει PCIe Gen. 5, Thunderbolt 4 και WiFi 6E. Στην πρώτη περίπτωση θα υποστηρίζεται επίσημα μνήμη τύπου DDR5-4800 ωστόσο οι χρήστες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αρθρώματα μνήμης ακόμα και τύπου DDR5-7200 μέσω υπερχρονισμού (η υποστήριξη XMP ή Enhanced Overclocking Support της Intel θα διευκολύνουν τον υπερχρονισμό). Όσον αφορά στην υποστήριξη PCI Express 5.0 που προσφέρει διπλάσιο bandwidth σε σχέση με τη περασμένη γενιά, ο επεξεργαστής προσφέρει  x16 PCIe Gen 5 lanes και x4 PCIe Gen 4 lanes ενώ το PCH προσφέρει x12 PCIe Gen 4 lanes και x16 PCIe Gen 3 lanes.

    Οι νέοι επεξεργαστές της εταιρείας για υπολογιστές desktop, φορητούς και υπερφορητούς υπολογιστές θα κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος της χρονιάς.