Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022: Πάρε κι εσύ μέρος στην γιορτή!

    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης…

    SID-2022-2
    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας.
    Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του Διαδικτύου, το σύνθημα της 19ης Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» αποτελεί μία πρόσκληση σε όλους/όλες, ώστε να συμμετάσχουν αποφασιστικά και να διαδραματίσουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου! Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day ή SID) διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. [caption id="attachment_76725" align="alignnone" width="1430"] © SaferInternet4Kids.gr[/caption] Κατά τον εορτασμό της ημέρας, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικότητα.

    Μια παγκόσμια προσέγγιση!

    Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου Διαδικτύου, όπου ο καθένας και η καθεμία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο υπεύθυνα, κριτικά, δημιουργικά και με σεβασμό. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει τα παιδιά, τους/τις νέους/νέες, τους γονείς και τους κηδεμόνες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις εκπαιδευτές και τους/τις κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης, η εκστρατεία στοχεύει και στη βιομηχανία, τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, ενθαρρύνοντας τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου. Με μια παγκόσμια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID) ενθαρρύνει όλους/όλες να συνεργαστούν και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην εκστρατεία για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι, για να επιτευχθούν τα ανωτέρω:
    • Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, επιδεικνύοντας την ανάλογη ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου, προστατεύοντας τη διαδικτυακή φήμη, τόσο των ιδίων όσο και των άλλων. Επιπρόσθετα, μπορούν όλοι και όλες να αξιοποιήσουν κατάλληλα το Διαδίκτυο, για την προώθηση θετικής διαδικτυακής δημιουργίας και επικοινωνίας.
    • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, στη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και, ειδικότερα, του Διαδικτύου, με υπεύθυνο, κριτικό, και δημιουργικό τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της διενέργειας ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με τα παιδιά και τους εφήβους, μέσω της παροχής της κατάλληλης εκπαίδευσης για τη χρήση της τεχνολογίας, πάντοτε με ασφαλή και θετικό τρόπο, καθώς, επίσης, και μέσω της συνεχούς τους προσπάθειας, για να καταστούν θετικά ψηφιακά πρότυπα.
    • Οι εκπαιδευτικοί/ες, οι εκπαιδευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, ενδυναμώνοντας τους/τις μαθητές/μαθήτριες με δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και συνεισφέροντας στο να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης. Έτσι, θα παρασχεθεί στους/στις μαθητές/μαθήτριες η δυνατότητα να δημιουργούν και να αναπτύσσουν το δικό τους περιεχόμενο και να προβαίνουν σε κατάλληλες ψηφιακές επιλογές, συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη χρήση της ψηφιακής κοινωνίας. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί/ες, οι εκπαιδευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να συμβάλουν θετικά στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου ενεργώντας ως πρότυπα/παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους/τις μαθητές/μαθήτριές τους.
    • Η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, μέσω της δημιουργίας και της προώθησης θετικού διαδικτυακού περιεχομένου, και της παροχής ασφαλών διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς, επίσης και μέσω της διευκόλυνσης της δυνατότητας στους χρήστες να ανταποκριθούν σε πιθανές δυσκολίες, παρέχοντας σαφείς οδηγίες και εύχρηστα εργαλεία ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη, σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα.
    • Οι φορείς λήψεων αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να παρέχουν μία κουλτούρα στην οποία όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα σχετικών ευκαιριών στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, για εκπαίδευση στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές στήριξης και διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία ενθαρρύνεται να αυτορρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί μπορούν να προβούν στις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις και στην κατάθεση κατάλληλων νομοθεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον ψηφιακό κόσμο.
    • Όλοι και όλες έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε στη θετική διαφορά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη διαμόρφωση ενός καλύτερου Διαδικτύου, προωθώντας θετική διαδικτυακή στάση, επιδεικνύοντας απαράμιλλη ευγένεια και σεβασμό προς του άλλους και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και επικοινωνίας. Τέλος, όλοι και όλες επιβάλλεται να ανταποκριθούμε σε αρνητικές πρακτικές και εμπειρίες, αναφέροντας παράνομο περιεχόμενο και ακατάλληλη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.

    Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Τι πρέπει να γνωρίζεις;

    Συμβουλές για τους γονείς
    • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
    • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος, όπως πχ. το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους (όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού).
    • Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
    • Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chat-rooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
    • Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του.
    • Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
    Γνώριζες ότι...
    • Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες της ΕΕ όπου οι χρήστες του διαδικτύου εκτέθηκαν περισσότερο σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από τον Μάιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021;
    • 556 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ευρώπης, δέχονται επιθέσεις κάθε χρόνο;
    • 1.500.000 ηλεκτρονικές επιθέσεις καταγράφονται κάθε ημέρα;
    • 18 επιθέσεις καταγράφονται κάθε δευτερόλεπτο;

    Προστάτευσε τον υπολογιστή σου από ιούς και κακόβουλα προγράμματα με το κατάλληλο anti-virus!

    Συμβουλές για τα παιδιά
    • Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.
    • Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
    • Όταν συνομιλείς σε κάποιο chat-room να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
    Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε εμάς. Είναι το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, ο αριθμός του κινητού, το σχολείο στο οποίο πηγαίνουμε, τα μέρη όπου συχνάζουμε. Πολλές φορές, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύουμε δεδομένα μας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δε γνωρίζουμε με κακόβουλο σκοπό.
    • Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.
    • Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους.
    • Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια  ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου.
    • Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.
    Γνώριζες ότι...
    • Τα σύγχρονα modems προσφέρουν προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης (WEP, WPA/WPA2, TKIP, AES κα.) έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο Internet μόνο οι συσκευές που μόνο εσύ εγκρίνεις;
    • Η λειτουργία γονικού ελέγχου σου επιτρέπει να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι το ποιες συσκευές θα έχουν πρόσβαση στο Internet προστατεύοντας τα παιδιά από πιθανόν ακατάλληλο περιεχόμενο;
    • Το VPN (Virtual Private Network) προσφέρει ένα κρυπτογραφημένο, ασφαλές και ιδεατό κανάλι επικοινωνίας, μέσω του οποίου μπορείς να σερφάρεις απαρατήρητος, κάτω από τα «ραντάρ» των πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Google.
    • Επίλεξε το κατάλληλο Modem/Router για να συνδεθείς στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς!
    Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
    • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
    • Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας.
    • Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες.
    • Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
    Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μαζί με την Ελληνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δημιούργησαν ενα βίντεο, για να ενημερωθούμε όλοι για τις απάτες smishing και phishing.
    • Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα νιώθατε αν λαμβάνατε εσείς ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;
    • Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά.
    • Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.
    Γνώριζες ότι...
    • Παράλληλα με το μόντεμ σου μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ρούτερ, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές τοπικό υποδίκτυο;
    • Πολλά σύγχρονα ρούτερ παρέχουν Wi-Fi 6 (802.11ax) με ταχύτητες έως και 9,6 Gbps (αύξηση εν συγκρίσει με το Wi-Fi 5, το οποίο αγγίζει μόλις τα 6,9 Gbps), 8x8 uplink/downlink, MU-MIMO, OFDMA και BSS Color για να παρέχει έως και 4 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα και να χειρίζεται περισσότερες συσκευές;
    • Στα προηγμένα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται λειτουργίες για ασύρματη πρόσβαση και κοινή χρήση αποθηκευτικών μέσων, καθώς και εύκολη εγκατάσταση/διαχείριση δικτυακών συσκευών στο σπίτι ή το γραφείο (SOHO);
    • Μπορείς να αναβαθμίσεις την ποιότητα και την ταχύτητα του τοπικού ασύρματου δικτύου με την προσθήκη ενός νέου ρούτερ;
    [caption id="attachment_76727" align="alignnone" width="800"] © SaferInternet4Kids.gr[/caption] Θυμήσου: Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά! Με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.