Author's thumbnail
Πηγή Φιλοσίδου
Ιουλ 22, 7:01μμ

Φέτος επιλέγουμε τη ΣΩΣΤΗ σχολική τσάντα!

Όλοι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, περιμένουν πως και πως την ώρα που θα αγοράσουν την καινούργια τους σχολική τσάντα. Είναι, βλέπεις, ένας τρόπος να αποδεχτούν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και πρέπει να μπουν ξανά στο mood του σχολείου και των καθημερινών υποχρεώσεων.

σχολική τσάντα - οδηγός αγοράς

Όλοι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, περιμένουν πως και πως την ώρα που θα αγοράσουν την καινούργια τους σχολική τσάντα. Είναι, βλέπεις, ένας τρόπος να αποδεχτούν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και πρέπει να μπουν ξανά στο mood του σχολείου και των καθημερινών υποχρεώσεων.

 

Από την πλευρά των παιδιών, όπως είναι φυσιολογικό, η επιλογή της τσάντας γίνεται αποκλειστικά και μόνο βάσει του σχεδίου. Για τους μικρούς μαθητές / μαθήτριες μία τσάντα με πρωταγωνιστή έναν αγαπημένο παιδικό ήρωα είναι «must» επιλογή. Όταν όμως, μπουν στην εφηβεία, επιλέγουν συνήθως μονόχρωμες τσάντες ή backpacks με ιδιαίτερα μοτίβα και prints. Όμως ο κύριος παράγοντας της επιλογής τους... παραμένει το σχέδιο!

 

Αγαπητοί γονείς...

Ναι, είναι πολύ χαριτωμένα τα παιδιά, όταν ψάχνουν για σχολικά. Και δύσκολα θα τους χαλάσετε χατίρι όσον αφορά την αγορά της καινούργιας τους σχολικής τσάντας. Όμως, δεν παίζει ρόλο μόνο το design, αφού πάνω απ’ όλα, μια σχολική τσάντα πρέπει να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του σχολείου και να είναι εργονομική. Για το λόγο αυτό, ο Plaisio expert αναλύει όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για την επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας!

Τσάντα πλάτης ή trolley;

 

τσάντα πλάτης - τσάντα trolley

 

Βασικό ρόλο εδώ παίζει η ηλικία. Από το νηπιαγωγείο έως και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, οι τσάντες με ροδάκια εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών. Επειδή δεν έχουν να μεταφέρουν τόσα πράγματα, ούτε να ανέβουν πολλές σκάλες, μία τσάντα trolley διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις τους και δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική τους στήλη.

 

Από την άλλη, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και ύστερα στο γυμνάσιο, προτιμότερες είναι οι τσάντες πλάτης. Και αυτό διότι οι μεγαλύτεροι μαθητές συνήθως έχουν να ανέβουν περισσότερες σκάλες και φυσικά, να κουβαλήσουν πολλά περισσότερα σχολικά & βιβλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να επιλέξεις είτε μία τσάντα πλάτης, είτε -ακόμα καλύτερα- μία τσάντα trolley που να διαθέτει όμως και ιμάντες πλάτης. Οι τσάντες trolley με ιμάντες πλάτης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως trolley, αλλά και ως backpack καλύπτοντας τα ροδάκια με το ειδικό κάλυμμα που διαθέτουν.

Αποθηκευτικοί χώροι

Νηπιαγωγείο

Μία τσάντα νηπιαγωγείου δε χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη. Αρκεί μία ευρύχωρη κεντρική θήκη, ίσα-ίσα να χωράει μία δεύτερη «αλλαξιά». Ίσως και το μπολ με το φαγητό ή το σνακ που θα του ετοιμάσεις αποβραδίς για να πάρει μαζί (αν κι εμείς προτείνουμε ένα ασορτί τσαντάκι φαγητού γι’ αυτή τη δουλειά!). Επίσης, σχεδόν όλες οι τσάντες νηπιαγωγείου έχουν και μία πλαϊνή θήκη για παγούρι. Όπότε μαζί με το φαγητό φρόντισε να πάρει μαζί και δροσερό νεράκι.

Δημοτικό

Το «νηπιάκι» μεγάλωσε και έγινε επίσημα μαθητής. Αυτόματα μεγαλώνει και η τσάντα του σχολείου. Καλό θα ήταν να έχει δύο κεντρικές θήκες, στη μία να βάζει μόνο βιβλία και στην άλλη μόνο τετράδια, ώστε να μην τσαλακώνονται. Οι περισσότερες τσάντες δημοτικού διαθέτουν και κάποιες μικρότερες θήκες μπροστά ή στο πλάι για το παγούρι, την κασετίνα και τα διάφορα μικροπράγματα που χρειάζεται μαζί.

Γυμνάσιο – Λύκειο

Εδώ, οι γονείς μπορεί να μην έχουν και πολλά περιθώρια να… εκφράσουν την άποψή τους. Σε αυτή τη φάση, το στιλ κατακτά την πρώτη θέση και ύστερα ακολουθεί η πρακτικότητα. Να τονίσουμε όμως, ότι καλό θα ήταν μία τσάντα για γυμνάσιο-λύκειο, να διαθέτει και μία ξεχωριστή θήκη για laptop ή tablet. Συνήθως, είναι ενσωματωμένη μέσα σε μία από τις κεντρικές θήκες της, ώστε να κρατά και τη συσκευή πλήρως προστατευμένη κατά τη μεταφορά.

Μέγεθος

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το μέγεθος της τσάντας σε σχέση πάντα με το σωματότυπο του παιδιού. Για να πούμε ότι μία σχολική τσάντα είναι σωστή σε μέγεθος πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές:

 

✔️ Το ύψος της να μην ξεπερνά το ύψος των ώμων, 

✔️ Να μην κρέμεται κάτω από τη μέση. Ιδανικά, ο πάτος της τσάντας θα πρέπει να απέχει 5cm πάνω από τη μέση, 

✔️ Αν πρόκειται για τσάντα trolley, το ύψος του χερουλιού θα πρέπει να είναι σε τέτοιο σημείο ώστε το παιδί να μη χαλάει τη στάση του σώματός του για να τη σύρει. Μία τσάντα trolley με ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος χερούλι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.

 

Ο Plaisio Expert προτείνει:

 

Special tips για να φοράς τη σχολική σου τσάντα σωστά:

 

#01 Πάντα να χρησιμοποιούνται και οι 2 ιμάντες ώμου. Αν υπάρχει, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται και ο ιμάντας μέσης, καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα.

 

#02 Η τσάντα θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο κέντρο της πλάτης. Σφίξε καλά τους ιμάντες προκειμένου να τη φέρεις στο σωστό σημείο.

 

#03 Μη σκύβεις κάθε φορά που θες να φορέσεις την τσάντα στην πλάτη σου. Ο σωστός τρόπος είναι να λυγίσεις τα γόνατα, να την πάρεις στα χέρια σου και να βάλεις όλη τη δύναμη στα πόδια προκειμένου να τη φέρεις στην πλάτη. Έτσι, δε θα επιβαρύνεις τη μέση σου με απότομες κινήσεις.

Εργονομία και ασφάλεια

Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξεις το κατά πόσο εργονομική και ασφαλής είναι η τσάντα που πρόκειται να αγοράσετε. Μπορεί να έχει το σωστό μέγεθος. Όμως, το κατά πόσο είναι σχεδιασμένη ώστε να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη του παιδιού, είναι κάτι που θα πρέπει σίγουρα να δεις προτού κάνετε την τελική σας επιλογή.

  • πλάτη τσάντας
    Πλάτη
    Βρες μία τσάντα με ανατομική πλάτη και σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο που προστατεύει τη σπονδυλική στήλη του παιδιού. Έτσι, θα μπορεί να κουβαλάει το βάρος του σχολείου με μεγαλύτερη άνεση, αποτρέποντας την κακή στάση σώματος και τα προβλήματα.
  • ιμάντες πλάτης
    Ιμάντες Πλάτης
    Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους ιμάντες της πλάτης. Κυρίως για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, που κουβαλούν καθημερινά μεγάλο βάρος, η σχολική τσάντα καλό θα ήταν να διαθέτει μαλακούς ιμάντες, με μεγάλο φάρδος, ώστε να μοιράζεται το βάρος σωστά.
  • φερμουάρ τσάντας
    Ανθεκτικά Φερμουάρ
    Καλό θα ήταν να ελέγξεις και τα φερμουάρ. Προτίμησε να είναι «ανθεκτικά», ώστε να μην χαλάσουν εύκολα και βγει η καινούρια τσάντα «off»!

Ώρα λοιπόν, να διαλέξετε μαζί την καινούργια του σχολική τσάντα για φέτος. Να την ταιριάξετε και με μία ασορτί κασετίνα. Ένα παγούρι-θερμό για νερό. Και ένα τσαντάκι φαγητού… φυσικά με το ίδιο print!

 

Για εμάς εδώ στο 🔴Πλαίσιο, κάθε σχολική χρονιά είναι διαφορετική. Όμως πάντα προσπαθούμε να δίνουμε χαμόγελα σε όοοολους τους μαθητές με τα πιο ΑΠΙΘΑΝΑ σχέδια σε τσάντες, τετράδια, κασετίνες, παγούρια και σε ό,τι άλλο χρειάζονται για ένα σωστό #Back2School.

Και φυσικά, ακόμα μεγαλύτερα χαμόγελα στους γονείς, με ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ τιμές σε όοοολα τα σχολικά είδη, όλο το χρόνο!

…Και η επιστροφή στα θρανία θα είναι καλύτερη από ποτέ!