Έρχονται οι νέοι Zen 4 επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 με νέο Socket AM5

    Στην επίσημη παρουσίαση της στα πλαίσια της έκθεσης Computex 2022, η AMD αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen 7000 που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 4, που θα…

    AMD-Ryzen-7000-1500
    Στην επίσημη παρουσίαση της στα πλαίσια της έκθεσης Computex 2022, η AMD αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen 7000 που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 4, που θα διαδεχτεί την αρχιτεκτονική Zen 3. https://www.youtube.com/watch?v=BRtBB2VnF8M Zen 4 Σύμφωνα με την CEO της εταιρείας, Dr. Lisa Su, η νέα αρχιτεκτονική Zen 4 προσφέρει έως και 15% αύξηση στην μονονηματική (single-threaded) απόδοση σε σχέση με τη περασμένη γενιά (Zen 3), κάτι που οφείλεται τόσο στην κατασκευαστική μέθοδο (5nm), σε βελτιώσεις στη συχνότητα λειτουργίας (η συχνότητα λειτουργίας «Boost» αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,0-5,5GHz) και στον διπλασιασμό της L2 Cache ανά πυρήνα (1MB ανά πυρήνα όταν παλαιότερα είχε μέγεθος 512KB ανά πυρήνα) μεταξύ άλλων.

    Με το λανσάρισμα των νέων επεξεργαστών, η AMD εισάγει ένα νέο σύνολο εντολών για την επιτάχυνση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην πλατφόρμα της εταιρείας. Οι επεξεργαστές AMD Ryzen 7000-series θα είναι οι πρώτοι που λανσάρονται με πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 4.

    Στη συσκευασία κάθε επεξεργαστή θα υπάρχουν έως δύο CCDs (CPU Core Die) αρχιτεκτονικής Zen 4 τα οποία θα κατασκευάζονται στα 5nm και θα προσφέρουν έως 16 πυρήνες υψηλής απόδοσης (Performance Cores) και το cIOD (I/O die), το οποίο πέρα από τους ελεγκτές dual-channel DDR5 και PCIe 5.0, θα ενσωματώνει και γραφικά αρχιτεκτονικής RDNA2, όπως συμβαίνει και με τους επεξεργαστές Intel Core για τη πλατφόρμα desktop. Socket AM5 Οι επεξεργαστές θα τοποθετούνται σε μητρικές που ενσωματώνουν το Socket AM5, το οποίo ενσωματώνει 1.718 ακροδέκτες (pins) καθώς πλέον γίνεται χρήση σχεδιασμού Land-Grid Array στα πρότυπα της πλατφόρμας της Intel, με τους ακροδέκτες να μην αποτελούν μέρος πλέον της συσκευασίας των επεξεργαστών αλλά να μετακομίζουν στο Socket AM5.

    Η εταιρεία λέει ότι το νέο Socket AM5 θα παρέχει native υποστήριξη για έως και 170W και είναι συμβατό με τις ψύκτρες και τα συστήματα υδρόψυξης που βρίσκονται ήδη στην αγορά και υποστηρίζουν το Socket AM4. Βεβαίως, ειδικά για τα συστήματα ψύξης που διαθέτουν custom backplate, θα χρειαστεί να ελεγχθεί η συμβατότητα τους με τις νέες μητρικές. DDR5 και PCIe 5.0 Η νέα πλατφόρμα προσφέρει υποστήριξη στις νέες μνήμες DDR5 SDRAM σε διάταξη Dual Channel και στο πρότυπο PCI Express 5.0. Επίσης παρέχεται υποστήριξη σε έως και 24x lanes PCIe 5.0, σε έως 14x θύρες USB 4.0 (20Gbps) και σε έως τέσσερις εξόδους εικόνας με υποστήριξη DisplayPort 2 και HDMI 2.1. Η εταιρεία επίσης τόνισε την υποστήριξη WiFi 6E και Bluetooth LE 5.2 (ενδεχομένως μέσω της συνεργασίας της με την MediaTek) καθώς θέλει να δώσει εναλλακτικές λύσεις στους κατασκευαστές μητρικών ώστε να τους απομακρύνει από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν λύσεις της Intel στην πλατφόρμα της.

    Η εταιρεία παρουσίασε τρία chipsets, τα AMD X670E (X670 Extreme), AMD X670 και AMD B650 με το πρώτο να προσφέρει «extreme δυνατότητες overclocking» και να προωθεί το PCIe 5.0 παντού (τόσο στις κάρτες γραφικών όσο και στα NVMe PCIe M.2 SSDs) και το δεύτερο να αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα μία επανασχεδιασμένη έκδοση του γνωστού AMD X570, προσφέροντας PCIe 4.0 lanes αλλά και υποστήριξη στο πρότυπο PCIe 5.0 για κάρτες γραφικών και αποθηκευτικές μονάδες μέσω του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή cIOD. Το AMD B650 από την άλλη προορίζεται για χρήση σε οικονομικότερες μητρικές και θα προσφέρει υποστήριξη στο πρότυπο PCIe 5.0 μόνο για τις αποθηκευτικές μονάδες.

    AMD Smart Access Storage Ανάμεσα στις καινοτομίες που πρόκειται να φέρει η AMD στη νέα της πλατφόρμα desktop είναι -πέρα από το Smart Access Memory που είχε εισάγει με τις κάρτες γραφικών Radeon RX 6000- το Smart Access Storage, το οποίο βασίζεται στο Microsoft DirectStorage και έχει στόχο στην αύξηση της απόδοσης της πλατφόρμας της καθώς οι κάρτες γραφικών θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα απευθείας από τη μνήμη με τη μονάδα αποθήκευσης, χωρίς να μεσολαβούν οι πυρήνες του επεξεργαστή, κάτι που προσθέτει βαθμούς υστέρησης.

    Μητρικές αναμένεται να παρουσιάσουν όλοι οι κατασκευαστές και ορισμένα από τα πρώτα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά είναι οι ASRock X670E Taichi, ASUS ROG Crosshair X670E Extreme, MSI MEG X670E ACE και GIGABYTE X670E AORUS Xtreme. Οι νέοι επεξεργαστές της AMD, Ryzen 7000 πρόκειται να λανσαριστούν στην αγορά το Φθινόπωρο φέτος.