Author's thumbnail
    Πηγή Φιλοσίδου
    Ιουν 9, 5:38μμ

    Επιτραπέζια Παιχνίδια | Ποιο απ' όλα να επιλέξω;

    Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα για μικρά, αλλά και… μεγάλα παιδιά! Συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, ενώ σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της…

    Family,Play,Game,Home.,Smiling,People,Sitting,At,Table,And

    Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα για μικρά, αλλά και… μεγάλα παιδιά! Συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, ενώ σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Τα οφέλη τους είναι πολλά και η ιστορία τους τεράστια! Όμως, για να μη μακρηγορούμε… ας εστιάσουμε καλύτερα σε όσα πρέπει να λάβεις υπόψη προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή.

    Α. Ηλικία παικτών

    Πρώτο και… κυριότερο: ΗΛΙΚΙΑ! Θες ένα επιτραπέζιο μόνο για ενήλικες; Μήπως προορίζεται για όλη την οικογένεια; Ή είναι για το παιδί; Η ηλικία των παικτών θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο – αν όχι το βασικότερο – για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού, αφού καθορίζει το βαθμό δυσκολίας, αλλά και τους στόχους του. Για παράδειγμα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που αφορά παιδιά ηλικίας 3 ετών+ προσπαθεί μέσα από τη διασκέδαση να ενθαρρύνει την αναπτυξιακή μάθηση, να οξύνει τη φαντασία και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα του νηπίου. Από την άλλη, ένα επιτραπέζιο για ενήλικες στοχεύει να διασκεδάσει, να προβληματίσει και γενικότερα να διεγείρει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ηλικιών. Άλλα χρησιμοποιούν ακατάλληλη φρασεολογία, άλλα βασίζονται σε γρίφους, άλλα στις γνώσεις… το καθένα ανάλογα με το τι θέλει να επιτύχει. idea Αν θες να κάνεις δώρο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, επίλεξε κάποιο που να είναι για όλη την οικογένεια. Τα οικογενειακά παιχνίδια απευθύνονται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, διεγείρουν το ενδιαφέρον όλων και παίζονται ευχάριστα για πολλά χρόνια!  

    Β. Κατηγορία παιχνιδιού

    Ναι… Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – επιτραπέζια στην αγορά. Τόσα πολλά που για να τα δεις όλα (σχεδόν) θα πρέπει να κάνεις έρευνα για ημέρες ατελείωτες. Όμως, αν επιλέξεις εξ’ αρχής την κατηγορία που θες, η κατάσταση γίνεται… κάπως καλύτερη! Οι βασικές κατηγορίες που θα συναντήσεις είναι οι εξής: ΠΑΡΕΑΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑfriends and family Επιτραπέζια παιχνίδια για… γέλια μέχρι δακρύων με τους κολλητούς ή για αξέχαστες οικογενειακές βραδιές στο σπίτι! Συνήθως απευθύνονται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών και γι’ αυτό κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων.

    ΠΑΙΔΙΚΑ

    Επιτραπέζια παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους! Συνήθως απευθύνονται σε  ηλικίες 3+ και συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Διδάσκουν την αξία της ομαδικότητας, οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τονίζουν τη σημασία των κανόνων, ενώ μαθαίνουν ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες την αποδοχή της ήττας! ΕΝΗΛΙΚΩΝadults board games Στην κατηγορία αυτή μπορείς να βρεις κλασικά επιτραπέζια για όλους και φυσικά, επιτραπέζια με λίγο πιο… spicy περιεχόμενο – αποκλειστικά για ενήλικες!     strategy ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Είναι τα επιτραπέζια που απαιτούν σκέψη και προγραμματισμό. Ωθούν τους παίκτες στην κατάστρωση ενός προσωπικού σχεδίου το οποίο θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.   ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ Τα επιτραπέζια με κάρτες είναι παιχνίδια τα οποία τις περισσότερες φορές δεν περιέχουν ταμπλό, παρά μόνο κάρτες, με αποτέλεσμα να μην απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τους παίκτες.Επίσης μεταφέρονται πανεύκολα για να περνάς σούπερ διασκεδαστικές στιγμές με την παρέα σου, ακόμα κι αν δεν είστε μαζεμένοι γύρω από ένα τραπέζι!

    Γ. Άλλα Χαρακτηριστικά

    Αν και δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο τα προηγούμενα, καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στον αριθμό των παικτών και στη συνολική διάρκεια του παιχνιδιού. Τα επιτραπέζια που απαιτούν πολλούς παίκτες μπορεί να ακούγονται – και όντως να είναι – πιο διασκεδαστικά, όμως ίσως να μένουν στο… κουτί για καιρό, αφού δεν μπορούν να παιχτούν από λιγότερα άτομα! Επιπλέον, η διάρκεια του παιχνιδιού παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διέγερση του ενδιαφέροντος. Έχε στο νου σου ότι υπάρχουν επιτραπέζια τα οποία, πέρα του ότι διαρκούν πολύ, απαιτούν και αρκετή ώρα προετοιμασίας.

    Και αφού τώρα έμαθες όλα όσα πρέπει περί… επιτραπέζιων, τσέκαρε εδώ την τεράστια συλλογή παιχνιδιών του Πλαίσιο expert και ανανέωσε τη συλλογή σου!