19 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

    Για πολλούς η φωτογραφία αποτελεί αγαπημένο χόμπι. Κάποιοι την εξασκούν επαγγελματικά. Κάποιοι άλλοι ερασιτεχνικά. Βλέπεις, είναι μία μορφή τέχνης. Είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Και αν…

    View_from_the_Window_at_Le_Gras,_Joseph_Nicéphore_Niépce
    Για πολλούς η φωτογραφία αποτελεί αγαπημένο χόμπι. Κάποιοι την εξασκούν επαγγελματικά. Κάποιοι άλλοι ερασιτεχνικά. Βλέπεις, είναι μία μορφή τέχνης. Είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Και αν καθίσεις να μελετήσεις το θέμα πιο… σε βάθος, θα διαπιστώσεις και εσύ ότι έχει τρομερό ενδιαφέρον.

    Κάθε χρόνο, στις 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας. Στόχος της ημέρας είναι η παρότρυνση φωτογράφων απ’ όλο τον πλανήτη να μοιραστούν, μέσω του Διαδικτύου, μία φωτογραφία από το δικό τους κόσμο. Να μοιραστούν δηλαδή τον κόσμο τους… με όλο τον κόσμο!

    Γιατί όμως η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας γιορτάζεται πάντα στις 19 Αυγούστου;

    Ας πάμε λίγο πίσω, στο 1837. Τότε οι δύο Γάλλοι, Louis Daguerre και Joseph Nicephore Niepce, εφηύραν την Δαγκεροτυπία (daguerreotype). Μία μέθοδο αποτύπωσης της εικόνας πάνω σε επαργυρωμένο χαλκό. Δύο χρόνια αργότερα, στις 19 Αυγούστου 1839, η Γαλλική Κυβέρνηση κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία και παρουσιάζει την εφεύρεση στο ευρύ κοινό λέγοντας πως πρόκειται για ένα δώρο «ελεύθερο για τον κόσμο». …Και κάπως έτσι η φωτογραφία έγινε ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό παγκοσμίως!

    Η πρώτη φωτογραφία…

    Η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας δε λήφθηκε το 1839, όπως ίσως φαντάζεσαι. Αλλά το 1826 στη Γαλλία από τον Joseph Nicephore Niepce, με τη μέθοδο της Ηλιογραφίας. Πρόκειται για την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία, την οποία ο Niepce τράβηξε από το παράθυρο του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας μία Camera Obscura, με χρόνο εμφάνισης τις 8 ώρες (!). Η φωτογραφία έχει τίτλο «Η θέα από το παράθυρο στο Le Gras» και διασώζεται μέχρι και σήμερα, αφού υπέστη ψηφιακή επεξεργασία αρκετά χρόνια αργότερα από τη λήψη της.

    Ο πρόγονος της… selfie!

    Πλέον, η selfie έχει γίνει τρόπος ζωής. Selfie στο αμάξι, οδηγώντας. Στην παραλία, πίνοντας γρανίτα. Selfie στο σπίτι, βλέποντας ταινία. Selfie ΠΑΝΤΟΥ! Ας μην αναφέρουμε πως στον εξοπλισμό μας έχει ήδη προστεθεί και ένα selfie stick για ακόμα πιο σταθερές λήψεις.

    Γνωρίζεις όμως πώς, πού, πότε και γιατί τραβήχτηκε η πρώτη selfie;

    Γυρνάμε πάλι πίσω στο χρόνο, στο μακρινό 1839. Ο Robert Cornelius, με τη μέθοδο της Δαγκεροτυπίας, δημιουργεί το πρώτο αυτοπορτραίτο στις Η.Π.Α. Χρησιμοποιώντας ένα κουτί με ένα κιάλι της όπερας, ο Cornelius στήθηκε στον εξωτερικό χώρο, πίσω από το κατάστημα της οικογένειάς του, ακίνητος για περίπου 15 λεπτά. Ο Cornelius ήταν λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας και σαν ερασιτέχνης χημικός, του άρεσε να πειραματίζεται με φίλτρα, χημικά υγρά και τεχνικές, όπως απαιτούσε η μέθοδος της Δαγκεροτυπίας. Έτσι, αποφάσισε να τραβήξει φωτογραφία τον εαυτό του. Και φτάνουμε στο σήμερα, που η αξία της φωτογραφίας είναι τεράστια. Πέρα του ότι έχει «γεννήσει» νέα επαγγέλματα, μία φωτογραφία έχει την ικανότητα να σταματήσει το χρόνο. Στιγμές μοναδικές. Στιγμές γέλιου, χαράς, λύπης, νοσταλγίας. Δεν είναι καταπληκτικό που μια απλή εικόνα, έχει τη δύναμη να σε γεμίσει με τόσα συναισθήματα; 

    Χρόνια πολλά φωτογράφοι! Συνεχίστε να εμπνέεστε, να «ψάχνεστε» και να μοιράζεστε τη δουλειά σας με όλο τον κόσμο.
    …Γιατί η φωτογραφία είναι τέχνη και σίγουρα χρειάζεται!