Plaisio Blog

James Webb Space Telescope: Αύριο η πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων!

Ελάχιστες ώρες απομένουν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης και την αποκάλυψη των πρώτων έγχρωμων εικόνων και των φασματοσκοπικών δεδομένων, όπως αυτά καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST).

Το JWST εκτοξεύτηκε πριν από περίπου 6 μήνες και βρίσκεται ήδη στον τελικό προορισμό του, το δεύτερο σημείο Lagrange (L2). Αυτή η ιδανική για την παρατήρηση του κόσμου τοποθεσία βρίσκεται σε απόσταση 1.5 εκατ. χιλιομέτρων από την Γη, όπου εκμεταλλευόμενο τις βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου αλλά και του πλανήτη μας παραμένει σε σταθερή τροχιά, αποστέλλοντας επιστημονικά δεδομένα αλλά και εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τους βασικούς στόχους του.

Ένας από αυτούς είναι το νεφέλωμα Carina, το οποίο απέχει περίπου 7.600 έτη φωτός. Η NASA λέει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα νεφελώματα και περιλαμβάνει αστέρια που είναι αρκετές φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο. Ένα άλλο νεφέλωμα από το οποίο πήρε εικόνες το JWST είναι ο Νότιος Δακτύλιος (Southern Ring). Απέχει περίπου 2.000 έτη φωτός από την Γη και είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα — ένα διαστελλόμενο νέφος αερίου που περιβάλλει ένα αστέρι που «πεθαίνει».

Πιο… κοντά σε εμάς – απέχοντας μόλις 1.150 έτη φωτός και έχοντας περίπου τη μισή μάζα του Δία – βρίσκεται ο πλανήτης αερίου WASP-96 b, για τον οποίο η NASA θα παρουσιάσει δεδομένα σχετικά με το φάσμα του ορατού φωτός. Πολύ πιο μακριά βρίσκεται το Κουιντέτο του Στεφάνου, το οποίο απέχει περίπου 290 εκατ. έτη φωτός στον αστερισμό του Πήγασου. Ανακαλύφθηκε το 1877 και είναι η πρώτη συμπαγής ομάδα γαλαξιών που περιλαμβάνει πέντε γαλαξίες, τέσσερις εκ των οποίων έχουν παγιδευτεί σε έναν κοσμικό «χορό» επαναλαμβανόμενων… στενών επαφών.

Image Credit: National Aeronautics and Space Administration

Επίσης αυτή την Τρίτη, η NASA, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA) θα αποκαλύψουν εικόνες από τον SMACS 0723. «Τα τεράστια σμήνη γαλαξιών στο προσκήνιο μεγεθύνουν και παραμορφώνουν το φως των αντικειμένων πίσω τους, επιτρέποντας μια ματιά στα απώτερα βάθη του διαστήματος και σε χιλιάδες μακρινούς – εξαιρετικά αμυδρούς – γαλαξίες», υπογραμμίζει η NASA.

Η αυριανή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το JWST, καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των γενικών επιστημονικών λειτουργιών του τηλεσκοπίου. Στόχος είναι να παρασχεθούν πιο λεπτομερείς εικόνες και πληροφορίες για τα παλαιότερα αστέρια και τους γαλαξίες, καθώς και για δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες. Μετά την εκτόξευσή του (τον περασμένο Δεκέμβριο), χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Είμαστε πολύ κοντά στο να μάθουμε τι ακριβώς είναι ικανό να κάνει!

Image Credit: National Aeronautics and Space Administration

Το JWST, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία, είναι 100x ισχυρότερο από το Hubble, και αυτό γιατί το προηγμένο κάτοπτρό του έχει διάμετρο 6,5 μέτρα (σχεδόν τριπλάσια από τον προκάτοχό του). Επίσης – εκτός από το ότι η φωτοσυλλεκτική του ικανότητα είναι 70x μεγαλύτερη από εκείνη του Hubble – μπορεί να «βλέπει» και στο υπέρυθρο φάσμα, κάτι που του επιτρέπει να καταγράφει ουράνια σώματα τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.

Οι έγχρωμες εικόνες και τα φασματοσκοπικά δεδομένα που κατέγραψε το JSWT θα αποκαλυφθούν το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουλίου και θα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της NASA.

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker