Plaisio Blog

BMW i Vision Circular: Το πρώτο 100% ανακυκλώσιμο αυτοκίνητο!

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE, RE:CYCLE: με αυτές τις τέσσερις βασικές αρχές στον πυρήνα του, το BMW i Vision Circular δεν αποτελεί απλά ένα φουτουριστικό πρωτότυπο αλλά ένα γνήσιο «τέκνο» του μέλλοντος, ένα όχημα με μοναδική σχεδιαστική γραμμή και φιλοσοφία, κατασκευασμένο από βιώσιμα – πλήρως ανακυκλώσιμα – υλικά!

Το εν λόγω πρωτότυπο παρουσιάστηκε από την BMW στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης IAA Mobility 2021, που φέτος πραγματοποιείται στο Μόναχο και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και την ηλεκτρική κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον Domagoj Dukec (υπεύθυνο σχεδίασης του ομίλου για τις σειρές BMW i και M) το εν λόγω αμιγώς ηλεκτρικό τετραθέσιο όχημα αντικατοπτρίζει το δημιουργικό όραμα της φημισμένης βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το μέλλον, καθώς τόσο η εξελιγμένη σχεδίαση όσο και η πλέον προηγμένη τεχνολογία του εστιάζουν στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια του έτους 2040.

Εξωτερικά, η «καθαρή» σχεδίαση του μπροστινού τμήματος του BMW i Vision Circular συμβολίζει με δυναμικό τρόπο την κυκλική σχεδίαση, με ιδιαίτερο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό τη νέας σχεδίασης μάσκα «νεφρών», η οποία πλέον ενώνεται με τους εμβληματικούς προβολείς.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Η ψηφιακή επιφάνεια (των προβολέων) γίνεται ορατή μόνο όταν το αυτοκίνητο τεθεί σε λειτουργία και σχηματίζει μια γραφική επιφάνεια χρήσης που μεταφέρει τα εμβληματικά στοιχεία της BMW στην ψηφιακή εποχή. Ο βαθμός πολυπλοκότητας έχει μειωθεί συστηματικά και έχουν παραλειφθεί διάφορα διακοσμητικά στοιχεία (όπως το πλαίσιο της μάσκας, οι μπάρες της μάσκας και τα εμβλήματα).

Η καμπίνα του οχήματος – η οποία εκτείνεται ενιαία από τον μπροστινό μέχρι τον πίσω άξονα – προσφέρει μεγάλο πλάτος στο εσωτερικό και έχει μικρό αποτύπωμα. Για την κατασκευή του αμαξώματος χρησιμοποιείται δευτερογενές (ανακυκλωμένο) αλουμίνιο και δευτερογενής (ανακυκλωμένος) χάλυβας, ενώ στο εξωτερικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια κλασική βαφή αμαξώματος.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Στο πίσω μέρος, αναπαράγοντας την προσέγγιση για το μπροστινό τμήμα, οι ενδείξεις και οι λειτουργίες των φώτων υλοποιούνται με τη μορφή ψηφιακής επιφάνειας. Οι συνεχόμενες επιφάνειες από δευτερογενές (ανακυκλωμένο) γυαλί εκτείνονται από την οροφή προς το πίσω τμήμα και την ψηφιακή επιφάνεια. Οι μινιμαλιστικοί και αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι προφυλακτήρες από ανακυκλωμένο πλαστικό ολοκληρώνουν τη σχεδίαση του πίσω τμήματος.

Εσωτερικά, το BMW i Vision Circular σηματοδοτεί όλα όσα θα είναι εφικτά στο μέλλον, σε ό,τι αφορά την κυκλικότητα και την σκόπιμη επιλογή υλικών, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα και η αίσθηση πολυτέλειας: χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ανακυκλωμένα υλικά ή ανανεώσιμες πρώτες ύλες (όπως π.χ. ξύλο), ενώ το δέρμα έχει αντικατασταθεί από υφάσματα.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Ο πίνακας οργάνων έρχεται με τη μορφή ενός αιωρούμενου γλυπτού σχήματος V που προβάλλει στην καμπίνα επιβατών και αποτελείται από ελάχιστα υλικά. Στην «καρδιά» του βρίσκεται ένα ενιαίο κρύσταλλο (προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης), το οποίο δημιουργεί ένα συναρπαστικό εφέ φωτισμού.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Όλες οι σχετικές πληροφορίες προβάλλονται στο κάτω μέρος της οθόνης, σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, με τα δεδομένα να μπορούν να μετακινηθούν από και προς το οπτικό πεδίο του οδηγού, ανάλογα με την περίσταση. Η BMW αποκαλεί την συγκεκριμένη τεχνολογία «Shy Tech».

Παράλληλα, το ενιαίο παρμπρίζ μετατρέπεται σε επιφάνεια πληροφόρησης (HUD), εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για άλλες οθόνες. Επαναστατικός είναι και ο ηχητικός σχεδιασμός του, δημιούργημα της BMW IconicSounds Electric και του γνωστού συνθέτη Hans Zimmer.

Συναισθηματικό, σπορ, κομψό και δείγμα της πρωτοποριακής φιλοσοφίας ηλεκτρικής κινητικότητας της εταιρείας, το BMW i Vision Circular είναι παρά ένα στατικό πρωτότυπο επόμενης γενιάς, για αυτό και πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση ή την αυτονομία του δεν είναι διαθέσιμες στην παρούσα φάση.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το IAA Mobility 2021 Keynote και την επίσημη ιστοσελίδα της BMW (PressClub Global).

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker

1 σχόλιο

  • […] Γι’ αυτό το λόγο, η τεχνική καρδιά του είναι σκόπιμα συγκαλυμμένη, παραπέμποντας σε μοτοσικλέτα, ώστε να αναδεικνύεται ακόμα καλύτερα η προηγμένη φιλοσοφία χρωμάτων και υλικών που ξεπερνά μια συμβατική σχεδίαση με σκούρα χρώματα και λευκές λεπτομέρειες. Το υλικό της επένδυσης που χρησιμοποιείται για τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας – γνωστό και ως «floating grey polymers» – χρησιμοποιείται και στον προφυλακτήρα του BMW i Vision Circular. […]