Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Drone: Κατάκτησε τους αιθέρες με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια!

  Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όλοι οι χειριστές drone — ανεξάρτητα εάν «πετάνε» για ιδιωτική ή επαγγελματική χρήση — πρέπει να λάβουν εκπαίδευση ανάλογη με την κατηγορία του drone που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.

  Become a Certificated Remote Pilot Federal Aviation Administration

  Τα drones ή ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) — ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους και πολλά υποσχόμενους κλάδους της τεχνολογίας — προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων σε διάφορους τομείς λόγω της ευελιξίας, της προσβασιμότητας και των προηγμένων τεχνικών δυνατοτήτων τους.

   

  Με προσιτές τιμές και πληθώρα μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες, όλο και περισσότεροι χρήστες ανακαλύπτουν τις εκπληκτικές δυνατότητές τους και αναζητούν συνεχώς τρόπους να τα αξιοποιήσουν, είτε για το χόμπι τους (αεροφωτογραφία, βιντεοσκόπηση κ.ά.) είτε για εργασία (γεωργία, διαχείριση καταστροφών, επιθεώρηση υποδομών, περιβαλλοντική έρευνα κ.ο.κ.).

   

  Drones may not be flown over private property without permission from the property owner

   

  Ήξερες όμως ότι οι χειριστές drone* χρειάζονται συχνά πιστοποίηση και ειδική εκπαίδευση για διάφορους σημαντικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για τα μοντέλα που ζυγίζουν κάτω από 900 γραμμάρια

   

  Συνολικά, η εν λόγω απαίτηση άδειας συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφαλούς, νόμιμης και υπεύθυνης χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξισορροπώντας τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας με την ανάγκη προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και του περιβάλλοντος.

   

  Training with online exams for your drone license, valid in all EU countries for five years.

   

  Εκτός από το μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, στο Πλαίσιο θα βρεις και μία ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών για να «απογειωθείς» με ασφάλεια — και το σημαντικότερο — με το κύρος της πρωτοπόρας ελληνικής εταιρείας ALTUS.

   

  Πρακτική εκπαίδευση με την υπογραφή της ALTUS

   

  Με έδρα της τα Χανιά και δραστηριότητα σε 8 χώρες, από το 2011 η ALTUS άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δίνοντας πολύ σημαντικά δείγματα γραφής (όπως π.χ. συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία και Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας).

   

  Με διαπιστευμένους πιλότους και μηχανικούς, η έμπειρη επιχειρησιακή ομάδα της θα αναλάβει την πρακτική σου εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια, τη λειτουργική αριστεία και την καινοτομία, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των drones.

   

  The ARISTOTELIS Unmanned Surface Vehicle (USV) is a multipurpose unmanned power boat, developed by ALTUS LSA
  ALTUS LSA COMMERCIAL & MANUFACTURING S.A. © 2024. All rights reserved.

   

  Συγκεκριμένα. η υπηρεσία περιλαμβάνει:

   

  • Προετοιμασία λειτουργίας ΣμηΕΑ
  • Προετοιμασία για την πτήση
  • Πτήση υπό κανονικές συνθήκες
  • Πτήση υπό ΜΗ ομαλές συνθήκες 
  • Ενημέρωση και ανατροφοδότηση

   

   

  ALTUS LSA offers innovative drone solutions for defence, security and industrial technology applications, with worldwide service and support capabilities
  ALTUS LSA COMMERCIAL & MANUFACTURING S.A. © 2024. All rights reserved.

   

  Πέρα από το κομμάτι της άμυνας και ασφάλειας, η εν λόγω εταιρεία καλύπτει μια πλειάδα εφαρμογών όπως επιτήρηση δικτύων, επιθεωρήσεις κτιρίων και διάφορες άλλες περιβαλλοντολογικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η EMSA (European Maritime Safety Agency) χρησιμοποιεί τα drones της για να μετρά τους ρύπους από καράβια που διέρχονται από ευρωπαϊκά ύδατα.

   

  Εκπαίδευση και πιστοποίηση

   

  Το αν χρειάζεσαι άδεια για να πετάξεις ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ο σκοπός της πτήσης και η τοποθεσία. Παράλληλα, τα διάφορα μοντέλα κατηγοριοποιούνται σε ανοικτής, ειδικής και πιστοποιημένης κατηγορίας.

   

  Πιο συγκεκριμένα:

   

  —  Ανοικτής κατηγορίας: όσα φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) που κυμαίνεται από 0 έως 4 (ελαφρύτερα έως βαρύτερα μοντέλα), που είναι ιδιωτικής κατασκευής ή που διατέθηκαν στην αγορά πριν την 01/01/2023.

  —  Ειδικής κατηγορίας: εδώ εντάσσονται όσα μοντέλα δεν ικανοποιούν κανένα κριτήριο ανοικτής κατηγορίας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης 5 ή 6 και επιχειρούν σε συγκεκριμένα τυποποιημένα σενάρια).

  —  Πιστοποιημένης κατηγορίας: εδώ εντάσσονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται πιστοποίηση λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου που συνοδεύει τη χρήση ή τη δραστηριοποίησή τους.

   

  Drones weighing 250 grams or more must be operated at least 150 meters away from parks, industrial areas, residential zones, and other built-up locations

   

  Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι εάν το drone που φιλοδοξείς να αποκτήσεις ζυγίζει λιγότερο από 250 γραμμάρια, τότε δεν χρειάζεται να λάβεις άδεια χειριστή από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), η οποία εκδίδει όλα τα ανάλογα πιστοποιητικά.

   

  Ωστόσο, εάν ζυγίζει πάνω από 250 γραμμάρια, τότε θα χρειαστεί να δώσεις εξετάσεις και να λάβεις το κατάλληλο πιστοποιητικό. Οι κατηγορίες για ένα δίπλωμα drone είναι οι Α1, Α2, Α3.

   

  Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Α1+Α2+Α3

   

  Το πιο απλό, οικονομικό και εύκολο πιστοποιητικό, με το οποίο επιτρέπεται να πετάς μόνο τα ελαφρά drones (<900g) σε κατοικημένη περιοχή και κοντά σε κόσμο, αλλά και βαρύτερα drones — μόνο σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από κόσμο, περιουσίες κ.λπ. — είναι το πιστοποιητικό Α1+Α3.

   

  Όταν συνδυάζεται με το πιστοποιητικό Α2, σου επιτρέπει να πετάς βαρύτερα drones, σε αστικό περιβάλλον και σε απόσταση 30 μέτρων (ή 5 μέτρων με ενεργοποιημένη τη λειτουργία «χαμηλής ταχύτητας») από κόσμο, περιουσίες κ.λπ. Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι από 1/1/2024 τα drones που δεν φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης και έχουν βάρος μεγαλύτερο από 250g πετούν μόνο στην υποκατηγορία Α3.

   

  A2 is the supplementary certificate. This certificate allows you to fly slightly heavier aircraft in residential areas, for example

   

  Το πακέτο εκπαίδευσης και πιστοποίησης Α1+Α2+Α3 (89,90€), που είναι και το πιο ευέλικτο από όλα, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και πιστοποιημένο πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης εξ αποστάσεως για την επιτυχή ολοκλήρωση των θεωρητικών εξετάσεων, καθοδήγηση από εκπαιδευτή της σχολής, πρόγραμμα πτήσεων και πολλά άλλα. Μετά την αγορά της υπηρεσίας γίνεται επικοινωνία από την ALTUS (εντός 3 εργάσιμων ημερών) για τη συμπλήρωση εντύπου εγγραφής κ.ο.κ. 

  Ωστόσο, το πακέτο εκπαίδευσης και πιστοποίησης Α1+Α2+Α3 είναι διαθέσιμο (49,90€) και χωρίς το κομμάτι της πρακτικής εκπαίδευσης.

   

  Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Α1+Α3

   

  Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πιο απλό, οικονομικό και εύκολο πιστοποιητικό, με το οποίο επιτρέπεται να πετάς μόνο τα ελαφρά drones (<900g) σε κατοικημένη περιοχή και κοντά σε κόσμο, αλλά και βαρύτερα drones — μόνο σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από κόσμο, περιουσίες κ.λπ. — είναι το πιστοποιητικό Α1+Α3 (19,90€).

   

  A1-A3 is the basic certificate. If you want to fly a drone in Greece, you need to obtain this certificate from 250 grams.

   

  Με αυτό το πιστοποιητικό θα μπορείς επίσης να πετάς κανονικά τα παλαιότερα drones που δεν έχουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης και ζυγίζουν λιγότερο από 25 κιλά (π.χ. Spark, Mavic Air, Mavic Pro, Phantom, Inspire 1) στην υποκατηγορία Α3 της ανοιχτής κατηγορίας, δηλαδή σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων αστικό ιστό και τρίτους.

   

  Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Α2

   

  Με το πιστοποιητικό Α2 (34,90€) θα μπορείς σε γενικές γραμμές να πετάς βαρύτερα drones, σε αστικό περιβάλλον και σε απόσταση 30 μέτρων (ή 5 μέτρων με ενεργοποιημένη τη λειτουργία «χαμηλής ταχύτητας») από κόσμο, περιουσίες κ.λπ.

   

  Αν το drone σου ζυγίζει πάνω από 900g και έως 4kg και θες να πετάξεις σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό Α2 (περιλαμβάνει drones όπως Mavic 3 Pro, Mavic 3 Enterprise, Matrice 30 κ.ά.). Αν όμως ζυγίζει πάνω από 4kg (πχ. σειρά Inspire ή Μatrice 300) και θες να πετάξεις σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό χειριστή για την ειδική κατηγορία.

   

  For operation falling under the 'specific' category, the training depends on the operation you intend to conduct.

   

  Πρακτική Εκπαίδευση Drone

   

  Η ALTUS αναλαμβάνει την πρακτική σου εκπαίδευση (59,90€), ενώ η εκτέλεση των μαθημάτων θα πραγματοποιείται κατόπιν επικοινωνίας σου με το εκπαιδευτικό μας κέντρο. Η διά ζώσης πρακτική εκπαίδευση έχει διάρκεια 1 με 1,5 ώρες ανά ζευγάρι εκπαιδευομένων.

   

  Μετά την αγορά της υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους εντός 3 εργάσιμων ημερών για τη συμπλήρωση του εντύπου εγγραφής και προγραμματισμό για την πρακτική εκπαίδευση.

   

  Έτοιμος για... απογείωση;
   

  Τα drones μπορούν να καταγράψουν εκπληκτικές εναέριες απόψεις και γωνίες που διαφορετικά είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθούν — προσφέροντας χαλάρωση και ενθουσιασμό ταυτόχρονα. Eπιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο δυσπρόσιτων ή επικίνδυνων περιοχών χωρίς να διακινδυνεύεται η ανθρώπινη ζωή, μπορούν να παρακολουθούν την υγεία, την ανάπτυξη και τα επίπεδα ενυδάτωσης των καλλιεργειών χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες κάμερες και αισθητήρες.

   

  If you have bought or plan to buy a drone, it is wise to first familiarise yourself with the drone laws that apply in Greece

   

  Πριν όμως προχωρήσεις στην αγορά ενός drone θα πρέπει να γνωρίζεις τους τύπους, τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο για τις ανάγκες σου. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ!

   

  Και θυμίσου: στα καταστήματα Πλαίσιο και στο plaisio.gr επωφελείσαι διπλά, αφού μπορείς να βρεις ό,τι αναζητάς και να το συνδυάσεις με ένα ολοκληρωμένο πακέτο εκπαίδευσης για να γίνεις σωστός… Maverick (sic).

   

  * Η ελάχιστη ηλικία για χειριστές drones (πρέπει να εγγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα) στην «ανοιχτή» και στην «ειδική» κατηγορία είναι 16 ετών. Τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν και προορίζονται είτε αποκλειστικά είτε όχι, να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια από παιδιά κάτω των 14 ετών, θα πρέπει να θεωρούνται παιχνίδι, να συμμορφώνονται με την οδηγία 2009/48/ΕΚ για την ασφάλεια των παιχνιδιών και δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα drones.