Ξέρει κανείς ποιος θα πάρει φέτος τα Όσκαρ; Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Είναι σαφές εδώ και μήνες ότι η τρέχουσα οσκαρική σεζόν είναι μία από τις πιο ανοιχτές των τελευταίων ετών, μετά από μπόλικες χρονιές στη σειρά όπου τα ονόματα των νικητών ήταν χαραγμένα, που λέει ο λόγος, στα αγαλματίδια μήνες πριν.

     

    Η Ακαδημία είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με μία δεκαετία πριν, και πολύ πιο διεθνής. Ενώ όμως η πλειονότητα των μελών εξακολουθεί να εδρεύει στο Λος Άντζελες, πόσα από αυτά προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τις ταινίες και να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια ενός μήνα όπου η πόλη τους καιγόταν;

    Αν κάτι είναι σίγουρο πάντως, είναι πως η Ακαδημία θέλει πολύ, πάρα πολύ, να δεις το Emilia Pérez. Ένα γαλλικής παραγωγής αστυνομικό μιούζικαλ γύρω από μία τρανς αρχηγό καρτέλ που παλεύει να ολοκληρώσει τη φυλομετάβασή της χωρίς να χάσει την οικογένειά της. 

    Δε λείπουν τα στερεότυπα για την τρανς εμπειρία ή για το Μεξικό από το φιλμ, αλλά κέρδισε 13 υποψηφιότητες - περισσότερες από κάθε άλλη μη αγγλόφωνη στην ιστορία του θεσμού. Ανάμεσά τους και μία υποψηφιότητα Β΄Γυναικείου για τη Zoe Saldaña που αυτή τη στιγμή έχει το προβάδισμα. Η υποψηφιότητα Α΄Γυναικείου, δε, της Karla Sofía Gascón είναι η πρώτη για ανοιχτά τρανς υποψήφια ηθοποιό. Οι πιθανότητές της είναι λιγοστές ωστόσο, ειδικά απέναντι από τη Demi Moore του Substance που λογικά κάνει ήδη πρόβες μπροστά στον καθρέφτη της με μια τσατσάρα στο χέρι. 

    Από τις δύο ταινίες πάντως που ακολουθούν σε αριθμό υποψηφιοτήτων, το Wicked και το The Brutalist με 10 υποψηφιότητες το καθένα, είναι το δεύτερο που αναδύεται ως το φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Brady Corbet που κατάφερε να γυρίσει ένα αμερικανικό έπος για έναν Ουγγροεβραίο αρχιτέκτονα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα εντυπωσιακά χαμηλό μπάτζετ και για το Όσκαρ Α΄Ανδρικού για τον Adrien Brody που υποδύεται τον βασικό χαρακτήρα και μάλλον θα στερήσει το βραβείο από τον Ralph Fiennes του Conclave.

    Στην κατηγορία Β΄Ανδρικού τώρα, ο Kieran Culkin για τη συγκινητική, απρόβλεπτη ερμηνεία του στο A Real Pain είναι, πιθανώς, το μοναδικό “σιγουράκι” της φετινής τελετής. 

    Η Ακαδημία, λοιπόν, έκανε το καθήκον της. Τώρα μένουν τα βραβεία-προπομποί όπως τα BAFTA (Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) και τα SAG (Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών), ώστε να δούμε ποιοι υποψήφιοι θα βγουν μπροστά από τον ανταγωνισμό τους.