Wireless Charging 101: Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για την ασύρματη φόρτιση!

    Ασύρματη φόρτιση: ο πιο απλός, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να φορτίσεις τη μπαταρία της συσκευής σου χωρίς «ενοχλητικά» καλώδια. Πλέον, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών την έχουν ενσωματώσει…

    Wireless-Charging-2022-Main
    Ασύρματη φόρτιση: ο πιο απλός, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να φορτίσεις τη μπαταρία της συσκευής σου χωρίς «ενοχλητικά» καλώδια. Πλέον, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών την έχουν ενσωματώσει σε όλες τις νέες τους flagship και midrange συσκευές!
    Σε σύγκριση με την κλασική (ενσύρματη) φόρτιση, η ασύρματη προσφέρει μεγαλύτερη αμεσότητα και πρακτικότητα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τη συσκευή σου σε συγκεκριμένη θέση πάνω σε μια ειδική βάση και η μπαταρία της θα αρχίσει να γεμίζει. Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της; Στον παρακάτω σύντομο οδηγό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αρκετές, αν όχι όλες, από τις απορίες που μπορεί να έχεις!
    Τεχνολογία βγαλμένη από το μέλλον; Όχι ακριβώς...
    Η ιδέα της ασύρματης μετάδοσης ισχύος δεν είναι καινούργια. Το 1899, ο Σερβοαμερικανός εφευρέτης και μηχανικός Nikola Tesla μετέδωσε ασύρματα 100 εκατομμύρια βολτ ηλεκτρικού ρεύματος σε απόσταση 26 μιλίων, τροφοδοτώντας περίπου 200 φωτιστικά σώματα. Με μια σειρά από πειράματα στο Colorado Springs απέδειξε ότι ήταν εφικτή η ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Ωστόσο η εφαρμογή των ανακαλύψεων του Tesla για μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καλώδια δεν επιτράπηκε από το βιομηχανικό κατεστημένο της εποχής του, το οποίο - με υπέρμαχο τον Αμερικανό εφευρέτη και επιχειρηματία Thomas Edison - προώθησε τα ενσύρματα δίκτυα.
    Λίγα λόγια για τις μεθόδους ασύρματης φόρτισης
    Η ασύρματη φόρτιση είναι μία από τις πολλές μεθόδους φόρτισης μπαταριών χωρίς τη χρήση καλωδίων ή προσαρμογέων εναλλασσόμενου ρεύματος για τη συσκευή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλη ποικιλία συσκευών όπως π.χ. smartphones, tablets, φορητούς υπολογιστές, ασύρματα ακουστικά αλλά και μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ρομπότ και ηλεκτρικά οχήματα. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι ασύρματης φόρτισης: επαγωγική φόρτιση, φόρτιση ραδιοφώνου και φόρτιση μαγνητικού συντονισμού. Στην επαγωγική φόρτιση - χάρη στην αξιοποίηση του φαινομένου της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής - ένας προσαρμογέας (πηνίο) εξοπλισμένος με σημεία επαφής βρίσκεται προσαρτημένος σε κάποιο σημείο της συσκευής (συνήθως στην πίσω πλευρά). Όταν η συσκευή απαιτεί φόρτιση, τοποθετείται σε ένα αγώγιμο «μαξιλάρι» φόρτισης, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδεδεμένο σε μια πρίζα. Η ραδιοφωνική φόρτιση (Radio charging) χρησιμοποιείται για τη φόρτιση αντικειμένων με μικρές μπαταρίες και χαμηλές απαιτήσεις ενεργειακής κατανάλωσης, όπως ρολόγια, ακουστικά, ιατρικά εμφυτεύματα, ασύρματα πληκτρολόγια και ποντίκια. Τα ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται ήδη για τη μετάδοση και λήψη κυψελοειδών τηλεφωνικών, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και σημάτων Wi-Fi. Όταν ο δέκτης που είναι συνδεδεμένος στη συσκευή έχει ρυθμιστεί στην ίδια συχνότητα με τον πομπό, η μπαταρία της συσκευής φορτίζεται. Η φόρτιση μαγνητικού συντονισμού χρησιμοποιείται για αντικείμενα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όπως π.χ. ηλεκτρικό οχήματα, ρομπότ, ηλεκτρικές σκούπες ή φορητοί υπολογιστές. Ένα πηνίο χαλκού που συνδέεται με μια πηγή ενέργειας είναι η μονάδα αποστολής. Ένα άλλο πηνίο, που είναι συνδεδεμένο με τη συσκευή που πρόκειται να φορτιστεί, είναι ο δέκτης. Και τα δύο πηνία συντονίζονται στην ίδια ηλεκτρομαγνητική συχνότητα, πράγμα που καθιστά δυνατή τη μεταφορά ενέργειας από το ένα στο άλλο.
    Πως μπορώ να φορτίσω τη συσκευή μου ασύρματα;
    Για να αξιοποιήσεις τα πλεονεκτήματα της επαγωγικής φόρτισης, μιας και αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον απο τους κατασκευαστές, αρκεί να έχεις στη διάθεσή σου έναν πιστοποιημένο ασύρματο φορτιστή και μία συμβατή συσκευή, π.χ. ένα smartphone με υποστήριξη ασύρματης φόρτισης. Η διαδικασία είναι απλή: συνδέεις τον ασύρματο φορτιστή και το τροφοδοτικό του στην πρίζα ή σε κάποια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας (σε μία θύρα USB), τον τοποθετείς στη θέση που συνίσταται από τον κατασκευαστή του. Δεδομένου ότι η απόσταση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, για αυτό φρόντισε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο υλικό μεταξύ των δύο πηνίων φόρτισης. Σε περίπτωση που η θήκη του smartphone σου διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία ή είναι μεταλλική θα πρέπει να την αφαιρέσεις. Τοποθετείς το smartphone πάνω στο φορτιστή. Στη συνέχεια τσεκάρεις ότι φορτίζει κανονικά, ελέγχοντας την ένδειξη στη γραμμή κατάστασης της μπαταρίας. Ακούγεται εύκολο γιατί είναι εύκολο!
    Qi Wireless Charging και MagSafe Wireless Charging
    O «πόλεμος» για την επικράτηση ενός προτύπου αποτελεί συχνό φαινόμενο στο χώρο της τεχνολογίας. Το Wireless Power Consortium (WPC) πρότεινε το σύστημα φόρτισης Qi το 2008, με τους κύριους ανταγωνιστές να είναι η τεχνολογία PMA, υποστηριζόμενη από την Power Matters Alliance και την Airfuel Alliance, με άδεια από την Powermat. Στην περίπτωση της ασύρματης φόρτισης ξεκίνησε το 2008 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το 2020 με την επικράτηση του Qi (προφέρεται «τσι» και στην κινεζική γλώσσα σημαίνει «ροή ενέργειας»), του προτύπου φόρτισης που δημιούργησε το Wireless Power Consortium (WPC). Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 480 κατασκευαστές - ανάμεσα στους οποίους η Apple, ASUS, η Google, η Huawei, η LG, η Samsung, η Xiaomi και η Sony - εργάζονται με το συγκεκριμένο πρότυπο και προσφέρουν μια ποικιλία από πιστοποιημένες λύσεις. Οι συσκευές που λειτουργούν χρησιμοποιώντας το πρότυπο Qi βασίζονται στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή μεταξύ των επίπεδων πηνίων. Λόγω του ανοιχτού και ενιαίου χαρακτήρα του, το εν λόγω πρότυπο είναι πλέον το πιο διαδεδομένο (ειδικά σε συσκευές που χρησιμοποιούν Android) και βρίσκεται πλέον εγκατεστημένο ακόμα και σε έπιπλα (!), προσφέροντας μια εύκολη και διαισθητική εμπειρία φόρτισης για όλους. Aπό το 2020 μερίδιο από την «πίτα» της ασύρματης φόρτισης διεκδικεί και το MagSafe, το σύστημα ασύρματης φόρτισης της Apple. Η ονομασία μπορεί να μην σου είναι άγνωστη, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από την Αμερικανική εταιρεία για τον μαγνητικό μηχανισμό σύνδεσης καλωδίου φόρτισης στα MacBook. Οι φορτιστές MagSafe είναι συμβατοί με το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi - οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασύρματη φόρτιση του iPhone 8 ή μεταγενέστερου, καθώς και για μοντέλα AirPods με θήκη ασύρματης φόρτισης, όπως με οποιονδήποτε φορτιστή με πιστοποίηση Qi - αλλά η εμπειρία μαγνητικής ευθυγράμμισης που μπορούν να προσφέρουν ισχύει μόνο για τα μοντέλα των σειρών iPhone 12 και iPhone 13. Οι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι μαγνήτες τους συνδέονται με το iPhone, παρέχοντας ταχύτερη ασύρματη φόρτιση έως 15W και μεγαλύτερη σταθερότητα.
    Τι πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή ασύρματου φορτιστή
    • Τη συμβατότητα: οποιοσδήποτε φορτιστής σχεδιασμένος με το πρότυπο Qi θα ταιριάζει θα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια. Αν είσαι κάτοχος συσκευής που ανήκει στις σειρές iPhone 12 ή iPhone 13 καλό θα ήταν να προμηθευτείς μία λύση φόρτισης MagSafe.
    • Την απόδοση: η ταχύτητα της ασύρματης φόρτισης διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του φορτιστή. Όσο μεγαλύτερη απόδοσή του σε Watt τόσο το καλύτερο (συμβουλέψου τις οδηγίες του κατασκευαστή).
    • Το σχεδιασμό: οι ασύρματοι φορτιστές έρχονται συνήθως σε δύο μορφές: σε μορφή δίσκου (mat) με οριζόντιο προσανατολισμό και σε μορφή βάσης με κατακόρυφο προσανατολισμό (αυτοκινήτου/σπιτιού), με τη δεύτερη να προσφέρει απρόσκοπτη θέαση στην οθόνη της συσκευής.
    • Το πλήθος υποστηριζόμενων συσκευών: για παράδειγμα, υπάρχουν ασύρματοι φορτιστές που μπορούν να φορτίσουν ταυτόχρονα ένα iPhone, ένα Apple Watch και μία θήκη AirPods.
    • Την ασφάλεια: εμπιστέψου τους ασύρματους φορτιστές γνωστών και πιστοποιημένων κατασκευαστών, μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά πληρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
    Η συσκευή μου θα υπερθερμαίνεται;
    Οι περισσότερες συσκευές και φορτιστές θερμαίνονται ελάχιστα καθώς πραγματοποιείται η φόρτιση. Τα smartphones ωστόσο θερμαίνονται και όταν τα φορτίζεις με τον παραδοσιακό τρόπο (ενσύρματα δηλαδή), όποτε η διαφορά είναι συνήθως αμελητέα.
    Υποβαθμίζει η συχνή ασύρματη φόρτιση τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας;
    Στην πραγματικότητα η ασύρματη φόρτιση είναι ασφαλέστερη από ορισμένα «άγνωστης προέλευσης» καλώδια γρήγορης φόρτισης. Συγκεκριμένα, οι ασύρματοι φορτιστές Qi χρησιμοποιούν χαμηλότερο ρεύμα σε σύγκριση με την ενσύρματη φόρτιση, γεγονός που δημιουργεί ένα πιο σταθερό σενάριο φόρτισης.
    Είναι ταχύτερη η ασύρματη φόρτιση;
    Συνήθως, η ασύρματη φόρτιση είναι τόσο γρήγορη όσο χρειάζεται. Διαθέσιμοι σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, οι περισσότεροι επώνυμοι ασύρματοι φορτιστές είναι ταχύτεροι από άλλους, ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής και τις καινοτομίες τους και φυσικά, είναι απόλυτα ασφαλείς, Αν και η ραγδαία ανάπτυξη των προτύπων ενσύρματης μεταφοράς ισχύος (Apple Fast Charging, MediaTek Pump Express, OnePlus Dash Charge, Oppo SUPERVOOC, Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging) κρατάει την απόδοσή τους σε πιο χαμηλά επίπεδα (σε σύγκριση με την αντίστοιχη φόρτιση μέσω καλωδίου), τα πλεονεκτήματα της ασύρματης φόρτισης είναι πολλά:
    • Είναι συμβατή με τις περισσότερες νέες συσκευές
    • Δεν χρειάζεται καλώδια
    • Είναι απόλυτα ασφαλής, παρέχοντας έναν ασφαλέστερο τρόπο ενεργειακής μεταφοράς
    • Η θύρα φόρτισης της συσκευής σου δεν φθείρεται
    • Εκμηδενίζει τα προβλήματα που σχετίζονται με κομμένα ή χαλασμένα καλώδια
    • Λειτουργεί ακόμα και όταν η συσκευή βρίσκεται σε θήκη (υπάρχει περιορισμός στα χιλιοστά)
    • Η παρουσία ασύρματων φορτιστών σε δημόσιους χώρους (καφετέριες, αεροδρόμια, εμπορικά καταστήματα) αυξάνεται συνεχώς
    'Eλα στο κοντινότερο κατάστημα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr και πάρε τον κατάλληλο ασύρματο φορτιστή, για να γεμίσεις τις μπαταρίες των συσκευών σου γρήγορα και με ασφάλεια!