Οι καυγάδες των Χριστουγέννων

    Γιατί δεν είναι πραγματικά Χριστούγεννα, αν δεν έχει ξεσπάσει πόλεμος στο οικογενειακό τραπέζι... Οικογενειακό τραπέζι. Δύο λέξεις, αμέτρητα συναισθήματα! Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή που όλοι…

    καυγάδες συνοικέσιο
    Γιατί δεν είναι πραγματικά Χριστούγεννα, αν δεν έχει ξεσπάσει πόλεμος στο οικογενειακό τραπέζι...
    Οικογενειακό τραπέζι. Δύο λέξεις, αμέτρητα συναισθήματα! Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή που όλοι αγαπάμε μισούμε και μισούμε να αγαπάμε κάθε Χριστούγεννα. Γεμάτη αγαπημένο κόσμο, λαχταριστές μυρωδιές που σου σπάνε τη μύτη και σχεδόν πάντα οικογενειακούς καυγάδες που σου σπάνε τα νεύρα. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε ότι δε θα ήταν πραγματικά γιορτές χωρίς αυτούς! Και μπορεί να μην είναι τόσο απολαυστικοί όσο το ψητό της μαμάς  -που λουκούλλεια έχεις μπουκώσει- αλλά έχουν κι αυτοί τη νοστιμάδα τους! Έτσι, για να σε προετοιμάσουμε κατάλληλα, κάναμε μια λίστα με τους πιο κλασσικούς "εικονογραφημένους" καυγάδες που θα ζήσεις ΚΑΙ φέτος, μεταξύ των κρύων ανέκδοτων και οικογενειακών ιστοριών από «όταν ήσασταν μικρά…». Το έκανες ήδη εικόνα, σωστά;

    Οι αδερφικοί ή αλλιώς «Μαμάαααααα»

    Αδερφικοί καυγάδες Όσο αγαπημένα κι αν είστε, κάθε Χριστούγεννα βγαίνουν στην επιφάνεια ως δια μαγείας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα αδέρφια σου πιο εκνευριστικά από ποτέ. Θες ο κρυφός ανταγωνισμός μεταξύ σας; Θες η δήθεν εύνοια των γονιών για τον/την αδερφό/ή σου εις βάρος σου; Ένας ασήμαντος λόγος, όπως σε ποιον έπεσε περισσότερο φαγητό στο σερβίρισμα; Ή ένας πιο σοβαρός, όπως το πού έπεσε πέρσι το φλουρί; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η εξέλιξη είναι η ίδια. Μαλώνετε, μαλλιοτραβιέστε και μετά φωνάζετε κι οι δύο «Μαμάααααα». Ευτυχώς, στο τέλος τον τσακωμό κερδίζει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

    Οι «Εσύ πότε θα…»

    Σαν να μην έφτανε που πρέπει να κάτσεις δίπλα στην  -όχι και τόσο λατρεμένη-  θεία, έρχεται η στιγμή που μιλάει για το «τέλειο» ξαδερφάκι σου ή κάποιον άλλο γνωστό. Και κάπως έτσι ξεκινάνε όλα. "Εσύ πότε θα πάρεις πτυχίο; Εσύ πότε θα βρεις δουλειά; Πότε θα βρεις ένα καλό παιδί να νοικοκυρευτείς; Πότε θα κάνεις παιδιά; Εσύ πότε θα…"

    Το συνοικέσιο

    καυγάδες συνοικέσιο Είτε έχεις βρει το άλλο σου μισό (για τη φετινή σεζόν τουλάχιστον) είτε όχι, πάντα υπάρχει χώρος για ένα συνοικέσιο. Ειδικά όταν οι δικοί σου δε συμπαθούν τον/την νυν. Πιθανώς προτιμούσαν τον/την πρώην ή οποιονδήποτε θεωρούν εκείνοι καλό και κατάλληλο παιδί για εσένα. Καλή ώρα, τον γιο της  γειτόνισσας, που (έχει όλα τα καλά και) γύρισε φέτος σπίτι για τα Χριστούγεννα, τον γνώρισες; Α όχι ακόμα; Ε, να στον γνωρίσουμε!

    Τα πεθερικά

    Αν έχεις όντως βρει το άλλο σου μισό και οι γονείς έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να αλλάξεις γνώμη σύντομα ή και καθόλου, τότε το τροπάριο αλλάζει. Η θεματική του τσακωμού μεταφέρεται στα πεθερικά και την ερώτηση «Πού θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα και πού Πρωτοχρονιά». Εννοείται πως ποτέ δε θα βρεις το δίκιο σου, οπότε απλά κάνεις κουράγιο και ακούς στωικά, χωρίς καμία πρόθεση να αδικήσεις κανένα από τα δύο σόγια.

    Οι Master Chef

    καυγάδες master chef Όποιος κι αν έχει ετοιμάσει το γεύμα, όσο νόστιμο κι αν είναι. Πάντα  -μα πάντα-  υπάρχει κάποιος που θα το έκανε καλύτερο διαφορετικά ή «κάτι» θα άλλαζε. Περισσότερο αλάτι, λιγότερη οξύτητα, άλλη συνταγή... "Εγώ τις πατάτες τις φτιάχνω τραγανές. Εγώ προτιμώ τη συνταγή της Αργυρώς και όχι του Άκη (τυχαία η σειρά, τους αγαπάμε και τους δύο). Γιατί πήρες μελομακάρονα χωρίς σοκολάτα; Εγώ στη βασιλόπιτα βάζω stevia για να είναι light". Και πολλά άλλα – για να μην αναφερθούμε στη μόνιμη έχθρα μεταξύ κρεατοφάγων και vegan/vegetarian.

    Το χωράφι του παππού

    Και εκεί που τρως αμέριμνα άλλη μία πατάτα, σκάει η βόμβα. Ποια βόμβα; Μα φυσικά τα κληρονομικά. Σε ποιον έγραψε η γιαγιά Ελπινίκη το χωράφι στο χωριό, ποιο από τα παιδιά θα πάρει το σπίτι στα Κιούρκα, και ποιο το εξοχικό στη Βάρκιζα. Γιατί ο γείτονας με τον τοίχο που έχτισε μας «έκλεψε» 2 μέτρα από τον ελαιώνα και ποιος φλερτάρει με την αποκλήρωση αν δεν παντρευτεί σύντομα. Σίγουρα ξέρεις για τι μιλάμε. Κι επειδή σε αυτούς τους καυγάδες δεν υπάρχει τέλος, η ερώτηση της μαμάς «Να κόψω γλυκάκι;» έρχεται να γλυκάνει λίγο την κατάσταση και τις όποιες αδικίες του παρελθόντος.
    Όποιοι κι αν "φαγωθούν" φέτος στο γιορτινό τραπέζι, ένα είναι βέβαιο. Το φαγητό που μας ενώνει, μας βγάζει από δύσκολους καυγάδες. Κι οι αφορμές είναι πολλές, γι’ αυτό φάτε! Αν αποτύχει κι αυτό, κάντε ένα ωραίο δώρο στους αγαπημένους σας, για να (επι)ζήσετε εσείς καλά... και τα Χριστούγεννα καλύτερα!