Οδηγός αγοράς κουζίνας | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

    Ο σύμμαχός σου για πεντανόστιμες δημιουργίες. Ο κυρίαρχος της κουζίνας σου. Η «μαγική» συσκευή του σπιτιού που αναδύει υπέροχες μυρωδιές και αρώματα, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η…

    Screenshot 2022-04-18 120204
    Ο σύμμαχός σου για πεντανόστιμες δημιουργίες. Ο κυρίαρχος της κουζίνας σου. Η «μαγική» συσκευή του σπιτιού που αναδύει υπέροχες μυρωδιές και αρώματα, στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η κουζίνα!

    Χωρίς καμία αμφιβολία, η συσκευή αυτή αποτελεί μία πολύ σημαντική -αν όχι τη σημαντικότερη- επένδυση για το νοικοκυριό σου. Επιπλέον, είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για το καθημερινό μαγείρεμα, ενώ πρόκειται να σε συντροφεύσει και για πολλά-πολλά χρόνια.

    Ο Plaisio expert ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Γι’ αυτό, προτού πάρεις την τελική σου απόφαση, άκουσε τον, μάθε που πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου και… λύσε την εξίσωση: Κουζίνα = Φούρνος + Εστίες!

    Α. Τοποθέτηση

    Όταν αποφασίσεις τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί η καινούρια σου κουζίνα, τότε θα έχεις κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα στην έρευνα αγοράς σου. Όπως και στις περισσότερες οικιακές συσκευές, οι τύποι τοποθέτησης είναι δύο:  

     

    Ελεύθερες Κουζίνες 
    Εστίες και φούρνος αποτελούν μία αυτόνομη συσκευή που τοποθετείται στο πάτωμα, ανάμεσα στους πάγκους και τα ντουλάπια της κουζίνας. Συνήθως η διάστασή της είναι 60x60cm, όμως μπορείς να βρεις και στενότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με το τι σε εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτός ο τύπος κουζίνας προτιμάται κυρίως από παλιότερα νοικοκυριά, όπου έχει αφεθεί εξ’ αρχής κενός χώρος για την τοποθέτηση της κουζίνας.
    Εντοιχιζόμενες Κουζίνες 
    Αν επιλέξεις αυτόν τον τύπο κουζίνας, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις αν θες ο φούρνος και οι εστίες να τοποθετηθούν μαζί ή ξεχωριστά. Εντοιχισμένος φούρνος με εστίες σημαίνει ότι οι δύο συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και επομένως μπορούν να τοποθετηθούν μακριά η μία από την άλλη. Από την άλλη, στην εντοιχισμένη κουζίνα όλοι οι διακόπτες βρίσκονται στο φούρνο και επομένως πρέπει εστίες και φούρνος να τοποθετηθούν με τον κλασικό τρόπο.

    TIP!

    Αν ο χώρος σου το επιτρέπει, δε χρειάζεται να έχεις δεύτερες σκέψεις! Επίλεξε καλύτερα έναν εντοιχισμένο φούρνο με εστίες. Οι δύο συσκευές λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή οι διακόπτες των εστιών βρίσκονται πάνω στις εστίες και όχι στο φούρνο, με αποτέλεσμα να μπορούν να τοποθετηθούν ξεχωριστά η μία από την άλλη. Έτσι, μπορείς να βάλεις το φούρνο ακόμα και σε ένα υψηλότερο σημείο, ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας, ώστε να μη σκύβεις κάθε φορά που θα χρειάζεσαι πρόσβαση στο εσωτερικό του.

     

    Β. Κατηγορίες

    Και αφού αποφάσισες πως θα τοποθετήσεις την κουζίνα σου, σειρά έχει να αναλύσουμε τις διάφορες κατηγορίες κουζίνας που θα συναντήσεις κατά την έρευνα αγοράς.
     

    Ηλεκτρικές κουζίνες

    ηλεκτρικές κουζίνες

    Όπως λέει και το όνομά τους, οι ηλεκτρικές κουζίνες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι οι πλέον επικρατέστερες στην αγορά, συνδυάζουν γρήγορο μαγείρεμα και καθάρισμα, ενώ περιλαμβάνουν ηλεκτρικές εστίες, έναν φούρνο και σχεδόν πάντα λειτουργία grill. Ανάμεσα στα βασικά «ατού» τους είναι ότι το μαγείρεμα στο φούρνο γίνεται ομοιόμορφα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας. Τέλος, αν αποφασίσεις να αγοράσεις ηλεκτρική κουζίνα, τότε δώσε σίγουρα βάση και στον τύπο εστιών. Αναλυτικές πληροφορίες για τις εστίες της κουζίνας θα βρεις στον Οδηγό Αγοράς Εστιών.

    Κουζίνες Υγραερίου 

    κουζίνες υγραερίου

    Τις έχεις δει σίγουρα σε εκπομπές μαγειρικής, τις έχεις ζηλέψει, άρα γιατί να μην τις έχεις και στο σπίτι σου; Οι κουζίνες υγραερίου δε χρειάζονται παροχή ρεύματος, καθώς χρησιμοποιούν τη θερμότητα που παράγεται από την καύση του υγραερίου για να λειτουργήσουν. Όσον αφορά τώρα τις εστίες, αυτές είναι διαφορετικές από εκείνες που συναντάμε συνήθως. Η φωτιά είναι «ζωντανή», με αποτέλεσμα να αξιοποιείται απευθείας όλη η θερμότητα που παράγεται. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής μέχρι να ζεσταθεί επαρκώς το μάτι και να ξεκινήσει το μαγείρεμα. Τέλος, λάβε υπόψη ότι στο φούρνο μίας κουζίνας υγραερίου το πάνω μέρος ζεσταίνεται περισσότερο από το κάτω και γι’ αυτό είναι ιδανικός για ζαχαροπλαστική.   

    Μεικτές Κουζίνες 

    Οι μεικτές κουζίνες συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο προηγούμενων τύπων. Στα περισσότερα μοντέλα, οι εστίες είναι υγραερίου, ακριβώς όπως περιγράψαμε προηγουμένως, ενώ ο φούρνος λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα όταν ενεργοποιείται η λειτουργία grill.

    Γ. Τύποι Εστιών 

    Οι εστίες της κουζίνας χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που παράγουν τη θερμότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι τύποι εστιών που θα συναντήσεις στην αγορά είναι οι εξής:

    Κεραμικές Εστίες

    κεραμικές εστίες 

    Οι εστίες αυτές διαθέτουν κεραμική επίστρωση, η οποία ζεσταίνεται γρήγορα. Ανταποκρίνονται άμεσα στις αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ χάρη στο υλικό κατασκευής τους καθαρίζονται πολύ εύκολα. Ορισμένα μοντέλα κεραμικών εστιών διαθέτουν και επεκτάσιμη ζώνη μαγειρέματος για να μπορείς να χρησιμοποιείς με άνεση όλα τα σκεύη της κουζίνας σου ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

    Επαγωγικές Εστίες 

    επαγωγικές εστίες

    Με την πρώτη ματιά, οι επαγωγικές εστίες μοιάζουν πολύ με τις κεραμικές. Όμως δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δε θερμαίνονται οι ίδιες, αλλά δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί δόνηση των μεταλλικών μορίων του πάτου του σκεύους και έτσι προκύπτει η επιθυμητή θερμότητα. Εφαρμόζουν τέλεια στην περίμετρο των σκευών, εξασφαλίζουν ταχύτερη θέρμανση, βελτιωμένη θερμική απόδοση και πιο ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας. Όμως, μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να «εξοπλιστείς» με ειδικά σκεύη για επαγωγικές εστίες (εμαγιέ ή ανοξείδωτο ατσάλι), καθώς το ίδιο το σκεύος γίνεται στην ουσία μέρος του κυκλώματος.

    Εστίες Αερίου

    εστίες αερίου

    Οι εστίες αερίου όπως φανερώνει και η ονομασία τους λειτουργούν με αέριο. Είναι η ιδανική επιλογή που μπορείς να κάνεις για μαγείρεμα στο τηγάνι ή στο wok. Με το που ενεργοποιήσεις μία εστία θα δεις μια μπλε, ζωντανή φλόγα να ανάβει, η ισχύς της οποίας αλλάζει ανάλογα με τις ρυθμίσεις που κάνεις από τους διακόπτες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λειτουργούν αρκετά πιο οικονομικά από τις εστίες που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.  Επίσης, έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης και πολύ χαμηλά ποσοστά βλαβών. Στα plus τους βάλε και την ταχύτητα μαγειρέματος. Τα σκεύη φθάνουν την επιθυμητή θερμοκρασία πολύ γρήγορα, ενώ η συνεχής και σταθερή παροχή θερμότητας εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα βρασμού και τηγανίσματος.

    Εμαγιέ εστίες 

    εμαγιέ εστίες

    Ω ναι! Είναι οι εστίες που θυμάσαι στο σπίτι της γιαγιάς. Η αλήθεια είναι πως δεν προτιμώνται από τα σύγχρονα νοικοκυριά. Και αυτό διότι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους εστιών και θερμαίνονται αρκετά πιο αργά. Όμως, αποτελούν μία πολύ οικονομική λύση και υπάρχουν ακόμα στην αγορά. Οπότε καλό θα ήταν να είσαι ενήμερος για την ύπαρξή τους!

    Δ. Διαθέσιμα Προγράμματα 

    Αν σου αρέσει να ασχολείσαι με το… σπορ της μαγειρικής, τότε καλό θα ήταν να δώσεις ιδιαίτερη βάση τόσο στα διαθέσιμα προγράμματα ψησίματος, όσο και στις διάφορες διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας. Έτσι μόνο θα εξασφαλίσεις ότι η κουζίνα σου θα γίνει ο απόλυτος σύμμαχος για να εξελίξεις ή ακόμη και να ανακαλύψεις το ταλέντο σου στη μαγειρική!

    Εκτός λοιπόν από τα βασικά προγράμματα, όπως είναι το ψήσιμο στον αέρα, στο grill, πάνω & κάτω αντίσταση, αντίσταση πάνω και αντίσταση κάτω, πλέον υπάρχουν και κάποιες έξτρα λειτουργίες, περισσότερο «έξυπνες», που θα σου κάνουν τη ζωή… νοστιμότερη!

    ξεπάγωμαΞεπάγωμα: Η δυνατότητα απόψυξης είναι μία ακόμη καινοτομία των σύγχρονων μοντέλων, λειτουργία που μέχρι πρότινος προσέφερε μόνο ένας φούρνος μικροκυμάτων. Μπορεί τώρα να σου ακούγεται δευτερεύον ζήτημα, όμως πίστεψέ μας… θα σε βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση! 

    ατμόςΨήσιμο στον ατμό: Καθώς τα τελευταία χρόνια η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα lifestyle που υιοθετείται όλο και περισσότερο, πολλά μοντέλα διαθέτουν εκτός των άλλων και ψήσιμο στον ατμό. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι πιο υγιεινός από τους υπόλοιπους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι το φαγητό θα βγει ζουμερό και θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.  

    ασφάλειαΑσφάλεια: Οι περισσότερες κουζίνες διαθέτουν ρυθμίσεις ασφαλείας, για να αποτρέψουν τυχόν ατυχήματα κατά τη χρήση. Περισσότερο συχνά θα συναντήσεις την αυτόματη διακοπή λειτουργίας, το παιδικό κλείδωμα πλήκτρων, αλλά και τη χαμηλή θερμοκρασία στην εξωτερική επιφάνεια του φούρνου για την αποφυγή εγκαυμάτων. 

    εξατομικευμένα προγράμματαΕξατομικευμένα Προγράμματα: Last but not least, τα διάφορα εξατομικευμένα προγράμματα ψησίματος. Με την επιλογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος, όπως για παράδειγμα ψήσιμο πίτσας ή ρόδισμα, η κουζίνα προσαρμόζει τις ρυθμίσεις, το χρόνο και τη θερμοκρασία σύμφωνα με το είδος του φαγητού. Επίσης, ορισμένα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις τις αγαπημένες σου ρυθμίσεις. 'Ετσι τις έχεις πάντα εύκαιρες, απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού!

     

    Check-αρε για μετά την αγορά

    #01 Για να μην ψάχνεις τεχνικό…

    Μόλις επιλέξεις την κουζίνα που θες, πρόσθεσε στο καλάθι σου και την υπηρεσία «Πλαίσιο Φτιάξε με». Η ομάδα των τεχνικών μας ξέρει ακριβώς τι χρειάζεσαι. Και είναι έτοιμη να αναλάβει τη γρήγορη και αποτελεσματική τοποθέτηση της συσκευής στο χώρο σου!

    #02 Για να μη σε φοβίζει…τίποτα!

    Αν θες να παραμένεις ξέγνοιαστος μετά την αγορά του ψυγείου σου επίλεξε την επέκταση εγγύησης Πλαίσιο! Μείνε σίγουρος ότι για τα επόμενα χρόνια τα πάντα στη συσκευή σου θα πηγαίνουν... ρολόι!