Full Frame DSLR/Mirrorless Μηχανές | Δαμάζοντας το φως!

    Αν ασχολείσαι με τη φωτογραφία, έστω και ερασιτεχνικά, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το διαχωρισμό μεταξύ Full Frame και Cropped Frame φωτογραφικών μηχανών, με τις δεύτερες να αποτελούν τα πιο ευρέως…

    FF-MRRLS-Main
    Αν ασχολείσαι με τη φωτογραφία, έστω και ερασιτεχνικά, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το διαχωρισμό μεταξύ Full Frame και Cropped Frame φωτογραφικών μηχανών, με τις δεύτερες να αποτελούν τα πιο ευρέως διαδεδομένα μοντέλα και τα πρώτα να αποτελούν το όνειρο κάθε φωτογράφου – και όχι άδικα! 
    Οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame φημίζονται για τους μεγάλουςισχυρούς CMOS αισθητήρες και τους εξελιγμένους επεξεργαστές εικόνας, οι οποίοι ψηφιοποιούν το είδωλο της εικόνας με μεγάλη ακρίβεια. Επιτυγχάνουν χαμηλά ποσοστά θορύβου και αποδίδουν εικόνες με υψηλή οπτική οξύτητα, ενώ το μεγάλο εύρος φωτοευαισθησίας (ISO) που τις παρέχουν βοηθά τους κατόχους τους να εκτελέσουν από απλές λήψεις μέχρι αστροφωτογράφηση. Παρόλο που οι μηχανές αυτές θεωρούνται επαγγελματικές, οι εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας και το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών έφερε στα ράφια των καταστημάτων περισσότερα μοντέλα (σε ό,τι αφορά τη γκάμα και τη διαθεσιμότητα), βάζοντας τις Full Frame DSLR/Mirrorless φωτογραφικές μηχανές στη ζωή μας.

    Λίγη θεωρία…

    Οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame οφείλουν την ονομασία τους στο κλασικό φιλμ των 35mm και αυτό λόγω του μεγέθους των αισθητήρων τους (24 x 36 mm). Μπορούν να αποτυπώσουν μεγαλύτερη «ποσότητα» πληροφορίας ανά καρέ, παρουσιάζουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο χάρη στα υψηλά επίπεδα φωτοευαισθησίας (ISO) και δεν υπόκεινται σε «συντελεστή μεγέθυνσης» της εστιακής τους απόστασης (ανεξαρτήτως φακού), όπως οι φωτογραφικές μηχανές Cropped Frame. To σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αισθητήρας που ενσωματώνουν διαθέτει εικονοστοιχεία (pixels) μεγαλύτερου μεγέθους για την ίδια ανάλυση. Έστω λοιπόν ότι έχουµε δύο αισθητήρες: έναν Full Frame (24 x 36 mm) και έναν Cropped Frame (πχ. έναν APS-C με διαστάσεις 23,6 × 15,7 mm), αµφότερους στα 12ΜΡ. Σε ό,τι αφορά το πλήθος των εικονοστοιχείων (ανάλυση) οι δύο αισθητήρες είναι ακριβώς ίδιοι. Όχι όµως και το µέγεθος κάθε εικονοστοιχειού, αφού στο δεύτερο - µικρότερης επιφάνειας - αισθητήρα, ο ίδιος αριθµός εικονοστοιχείων «στριµώχνεται» σε μικρότερο εμβαδόν και συνεπώς είναι µικρότερου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια του μπορεί να δεχθεί λιγότερο φως, κάνοντάς το πιο επιρρεπές σε φαινόµενα ψηφιακού θορύβου (κόκκους). Λιγότερος θόρυβος σημαίνει ανώτερη ποιότητα εικόνας, σημείο στο οποίο υπερέχουν ξεκάθαρα οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame.

    Επεξεργαστής εικόνας

    Ο επεξεργαστής εικόνας είναι ο «εγκέφαλος» κάθε φωτογραφικού συστήματος. Σε συνάρτηση με τον αισθητήρα Full Frame, συμβάλλει στην παραγωγή εικόνων με χαμηλό θόρυβο, υποστηρίζει τα εξελιγμένα συστήματα σταθεροποίησης και αυτόματης εστίασης της εικόνας (Auto Focus, OIS κα.), τη συνεχόμενη λήψη καρέ (Burst Mode), την αποθήκευση των αρχείων και το βίντεο (FHD/4K), με το τελευταίο να αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών.

    Βάθος πεδίου (FoV)

    Με όλες τις άλλες παραμέτρους σταθερές, το βάθος πεδίου αυξάνεται όσο μειώνεται το μέγεθος της φωτοευαίσθητης επιφάνειας, δηλαδή είναι πιο έντονο και εμφανές στους μικρούς αισθητήρες και μειώνεται στους μεγαλύτερους. Οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame έχουν µικρότερο βάθος πεδίου, σημαντικό κριτήριο όταν φωτογραφίζουµε πορτραίτα ή όταν κάνουμε επιλεκτική εστίαση. Σε συνδυασμό με έναν καλό σταθερό φακό τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

    Εναλλάξιμοι φακοί: Κομψοτεχνήματα από κρύσταλλο!

    Οι εναλλάξιμοι φακοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερο ατού των φωτογραφικών μηχανών Full Frame – και όχι μόνο. Αναρίθμητα μοντέλα φακών, για κοντινές, απομακρυσμένες, ευρυγώνιες ή ειδικές λήψεις, με μεγάλες ή μικρές εστιακές αποστάσεις, ταχύτατοι κατά την εστίαση και με μεγάλα διαφράγματα (είναι δηλαδή πιο «φωτεινοί»). Είθισται να είναι ακριβότεροι από εκείνους των φωτογραφικών μηχανών Cropped Frame, όμως διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τα αψεγάδιαστα κρύσταλλα και την ανθεκτικότητά τους.

    Αυτονομία/Εργονομία: Απόδοση στο μέγιστο

    Σχεδιασμένες για να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αριθμό λήψεων, οι μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών Full Frame προσφέρουν τη μεγαλύτερη αυτονομία από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία φωτογραφικών συστημάτων, ενώ με την προσθήκη ενός εργονομικού battery grip (όπου χρειάζεται και είναι εφικτό) ο αριθμός των καρέ αυξάνεται... κατακόρυφα!

    Ποικιλία σε σώματα, ασύγκριτη αντοχή

    Έτοιμες για να καλύψουν κάθε ανάγκη, να ταξιδέψουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, να φωτογραφίσουν ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, τα οποία ξεχωρίζουν για την εργονομία τους, την στιβαρή τους κατασκευή (shock-proof/water-proof), τις λιτές αλλά σύγχρονες σχεδιαστικές τους γραμμές.

    Εξελιγμένα χαρακτηριστικά

    Εξοπλισμένες με μεγάλες οθόνες υψηλής ευκρίνειας στο πίσω μέρος τους, για βελτιστοποιημένο Live View (για προεπισκόπηση και έλεγχο των λήψεων), άφθονες διεπαφές εικόνας και ήχου. Με ασύρματη συνδεσιμότητα για μεταφορά αρχείων και σύνδεση περιφερειακών (Wi-Fi/Bluetooth®/NFC), καθώς και εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου, οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές Full Frame δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις «έξυπνες» συσκευές.

    «Χτίσε» το ιδανικό φωτογραφικό σύστημα

    Οι φωτογραφικές μηχανές Full Frame αποδίδουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας με το κόστος το οποίο δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως απαγορευτικό. Είναι συμβατές με μία τεράστια γκάμα αξεσουάρ επωνύμων κατασκευαστών (ανθεκτικά τρίποδα, ταχύτατες κάρτες μνήμης, μπαταρίες, φίλτρα, φλας, τσάντες και θήκες) τα οποία σε βοηθούν να εξερευνήσεις το θαυμαστό κόσμο της φωτογραφίας. Η φωτογραφία εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως «ακριβό σπορ», ωστόσο η αγορά ενός καλού φωτογραφικού συστήματος και η σταδιακή αναβάθμιση του – εκτός από επένδυση –  είναι μία από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις. Έλα σε ένα από τα καταστήματα μας ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε τις καλύτερες DSLR, mirrorless, compact και instant φωτογραφικές μηχανές, αλλά και αξεσουάρ για να δημιουργήσεις το φωτογραφικό σύστημα της επιλογής σου!