Ασφαλές gaming με τη διαβάθμιση PEGI!

    Παιδιά ευχαριστημένα και γονείς ήρεμοι με μια μόλις ματιά! https://youtu.be/1-zLrjDpH34 Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο κριτικής και δημοσίου…

    family-gaming
    Παιδιά ευχαριστημένα και γονείς ήρεμοι με μια μόλις ματιά! https://youtu.be/1-zLrjDpH34 Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο κριτικής και δημοσίου διαλόγου, ενώ ακόμα και σήμερα διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν παίζουν ρόλο στην συμπεριφορά των νέων. Η μη-κερδοσκοπική οργάνωση PEGI (Pan-European Gaming Information) σε συνεργασία με δημιουργούς και εκδότες, έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα σημάνσεων ώστε οι γονείς, οι κηδεμόνες αλλά και οι φίλοι που θέλουν να κάνουν ένα δώρο, να επιλέξουν τα σωστά παιχνίδια για τις κατάλληλες ηλικίες. Το πρώτο και πιο ευανάγνωστο κομμάτι του συστήματος PEGI είναι η ηλικιακή διαβάθμιση. Βρίσκεται και στο μπροστά αλλά και στο πίσω μέρος της συσκευασίας, ενώ είναι σε περίοπτη θέση σε περίπτωση ψηφιακής διανομής (Ninendo eShop, Apple App Store κ.λπ.). Αποφασίζεται πάντα σε συνεργασία με τους εκάστοτε εκδότες.

    PEGI 3

    Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Τα παιχνίδια που έχουν αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, δεν διαθέτουν ήχους ή εικόνες που είναι πιθανό να τρομάξουν νεότερα παιδιά. Υπάρχει πολύ ελαφριά βία – κυρίως σε μορφή καρτούν η κωμικής φύσεως – ενώ δεν υπάρχουν οποιασδήποτε μορφής βρισιές.

    PEGI 7

    Παιχνίδια με ελάχιστες εικόνες ή ήχους που μπορούν να τρομάξουν μικρότερα παιδιά, ενώ η βία παραμένει πολύ ελαφριά και περιορίζεται σε μορφή καρτούν, είναι κωμικής φύσεως ή συμβαίνει σε μη ρεαλιστικά πλαίσια.

    PEGI 12

    Τίτλοι που δείχνουν λίγο πιο γραφική βία από τις προηγούμενες διαβαθμίσεις, στα πλαίσια του φανταστικού και μεταξύ ανθρωποειδών εχθρών. Μπορεί να υπάρχουν σεξουαλικές αναφορές ή σεξουαλικές πόζες ενώ η κακή γλώσσα είναι περιορισμένη.

    PEGI 16

    Αυτή η ηλικιακή διαβάθμιση χρησιμοποιείται όταν η βία ή η σεξουαλική δραστηριότητα εντός παιχνιδιού αρχίζει και μοιάζει περισσότερο στην πραγματική ζωή. Η χρήση κακής γλώσσας μπορεί να υπάρχει και να είναι πιο ακραία και μπορεί να υπάρχουν αναφορές στην χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή προϊόντων καπνού.

    PEGI 18

    Όταν ένα παιχνίδι έχει την σήμανση PEGI 18, απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Περιέχει ρεαλιστική βία, πολλές φορές σε βάρος χαρακτήρων σε μειονεκτική θέση ή εντελώς ανυπεράσπιστοι. Υπάρχει έντονα γραφική σεξουαλική δραστηριότητα, εξομοίωση τζόγου, καθώς και απροκάλυπτη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ και προϊόντων καπνού. Η ηλικιακή διαβάθμιση δεν αποτελεί νομική δέσμευση. Πρόκειται για μια απλή εισήγηση, κάτι που σημαίνει πως σε ελάχιστες χώρες μπορεί να διωχθεί νομικά μια εταιρία ή ένα κατάστημα για πώληση παιχνιδιών με σήμανση PEGI18 σε ανήλικο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ηλικιακή διαβάθμιση PEGI δεν έχει σχέση με την δυσκολία του παιχνιδιού αλλά με το περιεχόμενό του. Επιπλέον, δεν βασίζεται αποκλειστικά στην απεικόνιση βίας αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως σεξουαλικές σκηνές, αξιόποινες πράξεις ή ηθικά ερωτήματα που ένας νεότερος νους ίσως να μην είναι έτοιμος να τα αντιμετωπίσει. Παρ’ όλα αυτά, οι ηλικιακή διαβάθμιση από μόνη της μπορεί να δίνει μια γενική ιδέα για το περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν επιπλέον σημάνσεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην επιλογή του κατάλληλου τίτλου. Ας τις δούμε αναλυτικά:

    Βία

    Η βία έχει διάφορες απεικονίσεις, ανάλογα τον τίτλο. Σε κάποια παιχνίδια που έχουν την σήμανση PEGI 7, πρόκειται για μη-ρεαλιστική ή μη γραφική βία όπως, για παράδειγμα, η πάλη μεταξύ δύο χαρακτήρων καρτούν. Σε τίτλους PEGI 12 περιλαμβάνεται η βία σε περιβάλλον φαντασίας ή μη-ρεαλιστική βία σε ανθρωπόμορφους χαρακτήρες. Τα περισσότερα RPG δηλαδή. Τέλος, στις σημάνσεις PEGI 16 ή PEGI 18 έχουμε πιο ρεαλιστική απεικόνιση βίας.

    Χυδαία γλώσσα

    Το παιχνίδι περιέχει χυδαία γλώσσα, όπως είναι βρισιές ή σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές βίας. Στα παιχνίδια με PEGI 12 μπορεί να περιέχουν ήπιες βρισιές αλλά από τα PEGI 16 και πάνω ίσως υπάρχουν βαρύτεροι χαρακτηρισμοί.      

    Φόβος

    Η περιγραφή μπορεί να εμφανιστεί σε παιχνίδια με την σήμανση PEGI 7 αν περιέχει εικόνες ή ήχους που μπορεί να είναι τρομακτικοί για μικρά παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί ως “τρόμος” σε παιχνίδια με υψηλότερά PEGI εφόσον είναι συχενιζόμενο μοτίβο, υπάρχουν πολλές ακολουθίες εικόνων και ήχων που μπορεί να είναι τρομαχτικά.    

    Τζόγος

    Το παιχίδι περιέχει στοιχεία τα οποία ενθαρρύνουν ή διδάσκουν τζόγο. Αυτές οι εξομοιώσεις μπορεί να αφορούν παιχνίδια τύχης που συνήθως λαμβάνουν χώρα σε καζίνο ή διάφορες λέσχες. Κάποιοι παλαιότεροι τίτλοι ίσως έχουν την σήμανση στα PEGI 12 ή PEGI 16, αλλά από το 2020, με τον νέο κανονισμό, όλα τα παιχνίδια που έχουν τέτοιου είδους περιεχόμενο είναι πάντα PEGI 18.  

    Σεξ

    Πρόκειται για την χρήση περιεχομένου που αφορά σεξουαλικότητα. Στα παιχνίδια που έχουν χαρακτηριστεί PEGI 12 μπορεί να περιέχουν προκλητικές πόζες ή υπονοούμενα.  Στα παιχνίδια με PEGI 16 υπάρχει ερωτικό γυμνό ή πράξη χωρίς να εμφανίζονται γεννητικά όργανα. Τα παιχνίδια που περιέχουν εμφανή σεξουαλική δραστηριότητα είναι πάντα PEGI 18. Παρ’ όλα αυτά το γυμνό σώμα με μη-σεξουαλικό πλαίσιο, δεν απαιτούν τη χρήση του συγκεκριμένου εικονιδίου.

    Ναρκωτικά

    Χρησιμοποιείται όταν κάποιο παιχνίδι κάνει αναφορά σε παράνομα ναρκωτικά, χρήση αλκοόλ και προϊόντα καπνού. Τα παιχνίδια με αυτό το περιεχόμενο είναι πάντα είτε PEGI 16 είτε PEGI 18.        

    Ρατσισμός

    Εμφανίζεται σε παιχνίδια που περιέχουν ρατσιστικό λόγο που αφορούν εθνικά, θρησκευτικά ή χαρακτηριστικά χρώματος, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν στερεότυπα ενθαρρύνουν ρητορική μίσους. Αυτές οι περιπτώσεις βρίσκονται αποκλειστικά σε παιχνίδια PEGI 18 και πιθανότατα παραβιάζουν και αντιρατσιστικούς νόμους σε αρκετές χώρες.  

    Αγορές εντός παιχνιδιού

    Το παιχνίδι περιέχει μικροσυναλλαγές. Κάποιοι τίτλοι προσφέρουν την επιλογή για τους παίκτες να αγοράσουν επιπρόσθετο περιεχόμενο όπως περισσότερες πίστες, χαρακτήρες, στολές, αντικείμενα ή μουσική ή σε κάποιες περιπτώσεις να απενεργοποιήσουν διαφημίσεις. Αυτή η σήμανση έρχεται με επιπλέον διακριτικό για τυχαία αντικείμενα όπως είναι τα loot boxes και τα booster packs για παιχνίδια καρτών που οι παίκτες δεν γνωρίζουν εξ’ αρχής ποια ψηφιακά αντικείμενα θα παραλάβουν. Περιλαμβάνει παιχνίδια που διαθέτουν απ’ ευθείας αγορά τυχαίων αντικειμένων ή αγορά ψηφιακού νομίσματος το οποίο ανταλλάσσεται μετέπειτα για τυχαία αντικείμενα. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει αναφορά (Includes Random Items) κάτω από το πλαίσιο που περιέχει την σήμανση PEGI και τα διακριτικά. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η αγαπημένη ασχολία μικρών και μεγάλων. Με την κατάλληλη γνώση του σύστήματος διαβάθμισης PEGI αλλά και με την χρήση των συστημάτων γονικού ελέγχου σε όλες τις σύγχρονες κονσόλες παιχνιδιών, υπολογιστών αλλά και smartphone/tablets, μπορεί να είναι και μια ασφαλής ασχολία για τους νεότερους παίκτες. Μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της PEGI!