Apple: Μην χρησιμοποιείτε ρύζι για να στεγνώσετε το iPhone σας!

    Βάλτε το ρύζι στην κατσαρόλα και το iPhone κάπου στεγνά.

    iPhone 15 pro product image

    Το βρεγμένο τηλέφωνο είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας και θα συνεχίσει να συμβαίνει, εφόσον τα smartphones είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ένα lifehack το οποίο όλοι έχουμε ακούσει και υπάρχει πάνω από μια δεκαετία στο internet, είναι να βάζουμε τις βρεγμένες μας συσκευές απενεργοποιημένες μέσα σε μια σακούλα ωμού ρυζιού.

     

    Η λογική πίσω από αυτήν την κίνηση είναι η φημολογούμενη ιδιότητα του ρυζιού να «τραβάει» την υγρασία και λειτουργεί ως φυσικός αφυγραντήρας.

     

    An old ipod in rice

     

    Η Apple παρ’ όλα αυτά, βάζει τέλος σε αυτόν τον μύθο. Στην επίσημη σελίδα υποστήριξης η εταιρία αποτρέπει τους χρήστες iPhone να βάλουν το τηλέφωνό τους στο ρύζι όταν παίρνουν την ειδοποίηση πως έχει εισέλθει νερό στην lighting ή USB-C θύρα της συσκευής τους. Η αιτιολόγηση είναι πως μικρά κομμάτια ρυζιού μπορεί να εισέλθουν στην θύρα φόρτισης και άλλα ανοίγματα της συσκευής και να κάνουν ζημιά.

     

    Από την Apple δεν γλύτωσαν οι χαρτοπετσέτες, οι μπατονέτες, το πιστολάκι μαλλιών και ο πεπιεσμένος αέρας. 

     

    Σύμφωνα με την εταιρία, το ο μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χτυπήσετε απαλά το iPhone σας στην παλάμη σας με τον connector προς τα κάτω μερικές φορές και να αφήσουμε το τηλέφωνο σε ένα ξηρό και ευάερο μέρος για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν δοκιμάσουμε να το φορτίσουμε.

     

    Αν ακόμα δεν φορτίζει, μας προτρέπει να αφήσουμε την συσκευή στο ευάερο και ξηρό μέρος μέχρι 24 ώρες, προσπαθώντας ταυτόχρονα σε τακτά χρονικά διαστήματα να το συνδέσουμε με τον φορτιστή.

     

    An iPhone 11 with Siri waiting for a prompt

     

    Παρά τα δεκάδες συγκριτικά από sites τεχνολογίας και YouTubers που κάνουν δοκιμές και έχουν αποδείξει πως το ρύζι δεν είναι ιδιαίτερα απορροφητικό ώστε να  αποτελεί «μαγική γιατρειά» για ηλεκτρονικές συσκευές. Παρ’ όλα αυτά, ο μύθος επιμένει.

     

    Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή. Ίσως, παίρνοντας τον χρόνο να μαγειρέψετε κάτι καλό με το ρύζι αντί να βάλετε το τηλέφωνό σας μέσα, να δώσει χρόνο και στην βρεγμένη σας συσκευή να στεγνώσει μετά από… «βουτιά».