Plaisio @ MWC 2024: Το laptop με τη διάφανη οθόνη που έκλεψε την παράσταση!

    Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς για διάφορες προτάσεις laptops όσον αφορά στις οθόνες τους: μεγάλες, μικρές, φωτεινές, ακόμα πιο φωτεινές, OLED, AMOLED και τόσα άλλα high-end χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που μας έδειξε η Lenovo στο MobileWorld Congress της Βαρκελώνης δεν έχει προηγούμενο.

    The industry’s first Micro-LED transparent laptop concept

     

    Ο λόγος για το Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop, ένα φορητό σύστημα που όπως προδίδει και η χαρακτηριστική του ονομασία διαθέτει διάφανη οθόνη!

     

    Η εν λόγω πρόταση βέβαια δεν είναι έτοιμη να διατεθεί εμπορικά ακόμα, όμως και μόνο το γεγονός πως η Lenovo ένιωσε έτοιμη να την παρουσιάσει με κάθε επισημότητα, δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο.

     

    Featuring a borderless screen and a transparent keyboard and footpad, it opens up new possibilities for collaboration and enables the interplay of physical objects and overlaying digital content.
    © 2023 Plaisio Computers

     

    Επί της ουσίας λοιπόν πρόκειται για ένα laptop με μία διάφανη 17,3 ιντσών οθόνη Micro-LED χωρίς πλαίσιο. Ο δε σχεδιασμός του είναι άκρως φουτουριστικός, αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να σταθούμε σε αυτόν μιας που μιλάμε έτσι κι αλλιώς για κόνσεπτ. Αυτό που κρατάμε ωστόσο είναι πως στη θέση του πληκτρολογίου υπάρχει μία ενιαία γυάλινη επιφάνεια στην οποία ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρεχόμενη γραφίδα ώστε να σκιτσάρει, να σχεδιάσει και να γράψει (με ό,τι μειονέκτημα μπορεί να έχει η απουσία ενός φυσικού πληκτρολογίου).

     

    Η Lenovo έκανε λόγο για περιεχόμενο δημιουργημένο μέσω AI (Artificial Intelligence Generated Content ή AIGC) το οποίο θα θέσει τις βάσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Η διαφάνεια της οθόνης, της επιτρέπει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, τη στιγμή που η υψηλή αντίθεση και η φωτεινότητα των 1000nits την καθιστούν ιδανική για χρήση τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ξεκάθαρο πως η Lenovo ακόμα «ψάχνεται» όσον αφορά στη συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο οι άνθρωποί της δήλωσαν αισιόδοξοι πως στο μέλλον οι προοπτικές θα είναι ακόμα περισσότερες και εντυπωσιακότερες.

     

    The ultra-high brightness of the screen means it works equally well outdoors.
    © 2023 Plaisio Computers

     

    Όσο κι αν επί του παρόντος το laptop με τη διάφανη οθόνη μοιάζει σαν ένα gimmick χωρίς χρηστική αξία, είναι δεδομένο πως η τριβή των κατασκευαστών με αυτή την τεχνολογία θα φέρει αποτελέσματα τα οποία, για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή τη στιγμή. Οι διάφανες οθόνες άλλωστε κερδίζουν σταδιακά έδαφος, απασχολώντας μας ολοένα και συχνότερα.

     

    Μόλις πριν λίγες εβδομάδες εξ άλλου, στη CES του Λας Βέγκας όπου το Πλαίσιο και πάλι παρακολούθησε από κοντά, Samsung και LG κονταροχτυπήθηκαν με όπλα τις διάφανες τηλεοράσεις τους (έστω κι αν αυτή της Samsung ήταν κόνσεπτ, εν αντιθέσει με εκείνη της LG που θα διατεθεί φέτος), στο πλαίσιο μίας τεχνολογίας που εφ’ όσον υιοθετηθεί στο μέλλον, θα αλλάξει άρδην τη θέση και το ρόλο της Smart TV στο μοντέρνο νοικοκυριό.

     

    Για περισσότερα νέα, περισσότερη τεχνολογία και περισσότερο MWC Barcelona 2024, επισκεφθείτε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου!