"Let Loose" Apple Event: Νέα iPad Pro και iPad Air

    Η Apple ανακοίνωσε νέα iPad Pro με οθόνες OLED και Μ4 Apple Silicon και iPad Air με κομψότερο σχεδιασμό

    Let Loose event

    Στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης «Let Loose» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 7 Μαΐου, η Apple ανακοίνωσε αναβαθμισμένες εκδόσεις των iPad Pro και iPad Air καθώς και αναβαθμισμένες εκδόσεις ορισμένων αξεσουάρ και συνοδευτικών εργαλείων (Apple Pencil Pro και Magic Keyboard).

     

    Περισσότεροι από δεκαοκτώ μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που η Apple ανακοίνωσε νέες συσκευές iPad, και σήμερα, 7 Μαΐου, τρεις ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο, της Καλιφόρνια προχώρησε στην σχεδόν ολοκληρωτική ανανέωση της σειράς φορητών συσκευών iPad.

     

    Η εταιρεία αποφάσισε να μεταδώσει τη σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση στις 7 π.μ. ώρα Ειρηνικού (και στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος), δηλαδή τρεις ώρες νωρίτερα από ότι μας έχει συνηθίσει για να δώσει τη δυνατότητα στους φίλους της εταιρείας εκτός της Αμερικής, όπως στην Ευρώπη και στην Ασία, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε ώρες που είναι περισσότερο βολικές, έχοντας απώτερο σκοπό βεβαίως να ενισχύσει τα «νούμερα θέασης» και τον ενδεχόμενο «αντίκτυπο», κάτι που βεβαίως είναι έξυπνο και κατανοητό καθώς πρόκειται για μεγάλες αγορές για την Apple.

     

    Και μετά από την παραπάνω μικρή εισαγωγή, ας δούμε όλες τις ανακοινώσεις που έγιναν στη σημερινή εκδήλωση «Let Loose» που ήταν αφιερωμένη στο οικοσύστημα της σειράς iPad και στα αξεσουάρ της.

    Νέα iPad Pro με οθόνες OLED και M4 επεξεργαστή

    Αν και η εταιρεία προχώρησε σε αρκετές παρουσιάσεις νέων προϊόντων, η σημαντικότερη αναμφισβήτητα ήταν αυτή των νέων iPad Pro που θα κυκλοφορήσουν με οθόνες τεχνολογίας Tandem OLED σε δύο διαστάσεις, στις 11” και 13”. Τα δύο νέα iPad Pro έρχονται με τον λεπτότερο και κομψότερο σχεδιασμό που έχει παρουσιάσει σε προϊόν η Apple (με λεπτότερα περιθώρια, περίπου 7 χιλιοστών, γύρω από την οθόνη) με πάχος που δεν ξεπερνά τα 5,1 χιλ. στην έκδοση 13” και τα 5,3 χιλ. στην έκδοση 11”.

     

    iPad Pro
    Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Βεβαίως, η εταιρεία αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την άρτια θερμική συμπεριφορά του νέου επεξεργαστή M4 (!) και βεβαίως την προηγμένη τεχνολογία οθόνης «Tandem OLED» σε συνδυασμό με την λεπτότερη «γυάλινη προστασία» (Nano-texture glass). Χάρη επίσης στην καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα του νέου επεξεργαστή M4 και στην τεχνολογία της οθόνης με τα αυτοφωτιζόμενα εικονοστοιχεία, η αυτονομία των νέων iPad Pro «εκτοξεύεται» σε σχέση με το παρελθόν προσεγγίζοντας νέα επίπεδα ευελιξίας για τους χρήστες.

     

    Οι νέας τεχνολογίας «Tandem OLED» οθόνες που η Apple αποκαλεί «Ultra Retina XDR» προσφέρουν μία αναβαθμισμένη, σχεδόν πρωτόγνωρη οπτική εμπειρία στους χρήστες με φωτεινότητα έως 1.000 nits που μεγιστοποιείται στα 1.600 nits για αναπαραγωγή περιεχομένου HDR.

     

    ipad pro
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Στην περίπτωση του iPad Pro με την οθόνη 11” υποστηρίζονται δισεκατομμύρια χρώματα (DCI-P3), ανάλυση 2.420 x 1.668 pixels, φωτεινότητα από 1.000 nits έως και 1.600 nits (peak HDR brightness), ρυθμό ανανέωσης από 10 Hz έως και 120 Hz (μεταβλητός με ProMotion), λόγο αντίθεσης 2.000.000:1 και βεβαίως η τεχνολογία True Tone.  Tο «μεγαλύτερο» iPad Pro με την οθόνη 13” υποστηρίζει ανάλυση 2.752 x 2.064 pixels.

     

    Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων φορητών συσκευών iPad Pro είναι ο επεξεργαστής, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος και ενεργειακά αποδοτικότερος που έχουμε δει από την γνωστή Αμερικάνικη εταιρεία. Ο πανίσχυρος επεξεργαστής M4 με περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια transistors κατασκευάζεται στα 3 nm και προσφέρει έως και 50% υψηλότερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν (Μ2) αλλά και 4x μεγαλύτερη απόδοση στα γραφικά παρουσιάζοντας βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα και άριστη θερμική συμπεριφορά.

     

    m4
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Πιο συγκεκριμένα, το M4 Apple Silicon διαθέτει έως και 10 πυρήνες επεξεργαστή και 10-πύρηνη GPU μαζί με μία ολοκαίνουρια 16-πύρηνη Neural Engine που μπορεί να πραγματοποιεί έως και 38 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο. Όσον αφορά στην κατανάλωση/ ενεργειακή αποδοτικότητα, ο επεξεργαστής M4 μπορεί να προσφέρει τα ίδια επίπεδα απόδοσης με το M2 με τη μισή κατανάλωση! Η 10-πύρηνη GPU επίσης προσφέρει 4x ταχύτερη απόδοση rendering σε σχέση με το M2. Χάρη στο νέο Μ4 Apple Silicon που επιταχύνει το mesh-shading και το ray tracing στο hardware και προσφέρει unified memory bandwidth ύψους 120GB/s, τα νέα iPad Pro 11” και 13” είναι τα ισχυρότερα tablets στον κόσμο.

     

    Τα νέα iPad Pro 11” και 13” διαθέτουν αναβαθμισμένη εμπρόσθια υπερευρυγώνια κάμερα (UltraWide) 12 MP (f:/2.4) με FoV (Field of View) 122°, ψηφιακό ζουμ 5x και υποστήριξη Center Stage (η γνωστή λειτουργία ζουμάρει ή μετατοπίζει την εστίαση αυτόματα για να διατηρεί τα αντικείμενα εντός κάδρου καθώς κινούνται). Η κάμερα, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της μεγαλύτερης πλευράς των νέων iPad Pro, κάτι που διευκολύνει σημαντικά καθώς οι συσκευές της Apple πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερο σε «landscape mode». Η οπίσθια ευρυγώνια κάμερα 12MP (f:/1.8) που συνοδεύεται από σαρωτή LiDAR παραμένει σχεδόν όμοια σε σχέση με το παρελθόν προσφέροντας υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και βίντεο 4K (υποστηρίζει και βίντεο αργής κίνησης τραβώντας περιεχόμενο στα 240 καρέ/δευτερόλεπτο).

     

    ipad pro
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Όπως αναμενόταν, τα νέα iPad Pro ενσωματώνουν υποδοχή USB Type-C® (αυτό σημαίνει ότι διευρύνεται η υποστηριζόμενη γκάμα αξεσουάρ σημαντικά) με υποστήριξη USB 4/ Thunderbolt™ 3 για εξαιρετική ευελιξία, σύνδεση με υψηλής ανάλυσης οθόνες έως και 6K, ταχύτερη και αξιόπιστη μεταφορά αρχείων από και προς εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης κ.ά.

     

    Επίσης εξοπλίζονται με τέσσερα ηχεία. Από άποψη ασύρματης συνδεσιμότητας και δικτύωσης, τα νέα iPad Pro υποστηρίζουν WiFi 6E, Bluetooth® 5.3 και 5G (μόνο στα μοντέλα WiFi + Cellular για ταχύτητα έως και 3,5Gbps υπό ιδανικές συνθήκες) και επομένως οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τις υψηλότερες ταχύτητες που είναι διαθέσιμες σήμερα. Τα δύο νέα iPad Pro θα κυκλοφορήσουν σε εκδόσεις από 256 GB έως 2 TB σε δύο χρώματα, Silver και Space Black.

     

    ipad
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Κομψότερα και ισχυρότερα iPad Air

    Μπορεί τα νέα iPad Pro να «ρούφηξαν σχεδόν όλο το οξυγόνο» στη διαδικτυακή εκδήλωση «Let Loose», ωστόσο η ανανεωμένη σειρά iPad Air αποτελεί μία εξαιρετική και οικονομικότερη πρόταση στη «μεσαία κατηγορία». Αυτή τη φορά, το iPad Air είναι διαθέσιμο σε δύο διαστάσεις, στις 11” και 13” με τις οθόνες να είναι τεχνολογίας Liquid Retina (LED backlit IPS).

     

    Με 30% περισσότερη διαθέσιμη επιφάνεια από το μοντέλο 11”, οι χρήστες έχουν περισσότερο χώρο για να εργάζονται με τις αγαπημένες τους εφαρμογές με το iPad Air 13” μας λέει η Apple. H οθόνη του μοντέλου 11” υποστηρίζει ανάλυση 2.360 x 1.640 pixels και διευρυμένη γκάμα χρωμάτων (DCI-P3), True Tone και φωτεινότητα έως 500 nits. Η οθόνη του iPad Air 13” έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά υποστηρίζει ανάλυση 2.732 x 2.048 pixels και φωτεινότητα έως και 600 nits. Και στις δύο περιπτώσεις, η συμβατότητα με τα Apple Pencil Pro και Apple Pencil (USB-C) μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Φυσικά υποστηρίζεται και Apple Pencil hover.

     

    ipad air
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Στο εσωτερικό των νέων iPad Air βρίσκουμε το M2 Apple Silicon, που περιλαμβάνει οκταπύρηνη κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) και δεκαπύρηνη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU). Το γνωστό, από την προηγούμενη γενιά του iPad Pro, Μ2 Apple Silicon, προσφέρει έως και 50% υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το M1 SoC. Επίσης, το νέο iPad Air σύμφωνα με την Apple είναι έως και 3x ταχύτερο από το iPad Air του 2020 με το A14 Bionic SoC.

     

    Ενσωματώνοντας επιπλέον την 16-πύρηνη νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (Neural Engine) που εκτελεί έως και 15,8 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο (40% περισσότερες συγκριτικά με το M1), τα νέα iPad Air μπορούν να ανταποκριθούν με άνεση ακόμα και στην πρόκληση των πλέον απαιτητικών εργασιών μηχανικής εκμάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης. 

     

    ipad air
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Όπως και στην περίπτωση των iPad Pro, οι νέες συσκευές iPad Air έρχονται με κάμερες 12 MP που υποστηρίζουν Apple ProRAW και Center Stage, ασύρματη συνδεσιμότητα και δικτύωση WiFi 6E και 5G (για τα μοντέλα WiFi + Cellular) και βεβαίως εξοπλίζονται με USB Type-C® (USB 3.0/ DisplayPort). Τα ηχεία επίσης βρίσκονται τοποθετημένα αριστερά και δεξιά σε λειτουργία landscape για ακόμα καλύτερες -και μεγαλύτερης έντασης- στερεοφωνικές ακροάσεις.

     

    ipad air
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Τα νέα iPad Air με το M2 συνεργάζονται με τα ίδια αξεσουάρ όπως παλαιότερα, δηλαδή με το 2ης γενιάς μαγνητικό Apple Pencil και βεβαίως με το Magic Keyboard (καθώς και με το Apple Pencil Pro). Θα διατεθούν σε τέσσερα χρώματα με αποθηκευτικό χώρο από 128 GB έως και 1 TB.

    Νέο «επαγγελματικό» Apple Pencil Pro

    H εξαιρετική εμπειρία που προσφέρουν οι νέες συσκευές iPad οφείλεται εν μέρει και στις δυνατότητες και στην άνεση που προσφέρει η χρήση του εξελιγμένου Apple Pencil Pro που θα αντικαταστήσει την κορυφαία «γραφίδα» της Apple (η εταιρεία έχει παρουσιάσει τα Apple Pencil 1ης και 2ης γενιάς και σχετικά πρόσφατα το Apple Pencil με υποδοχή USB Type-C).

     

    pencil
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Το νέο Apple Pencil Pro που περιλαμβάνει πλέον τις λειτουργίες «squeeze» (για την εμφάνιση μενού κ.ά.), «roll» και «hover» όχι μόνο αναγνωρίζεται 12 εκ. προτού αγγίξει την οθόνη με αποτέλεσμα οι χρήστες να μπορούν να επιλέγουν το είδος ή το μέγεθος του «πινέλου» σε πραγματικό χρόνο ή να μαρκάρουν κείμενο ταχύτερα, αλλά πλέον έχουν στη διάθεση τους και τεχνολογία «haptic feedback» (απτική ανάδραση) ώστε η αίσθηση να είναι περισσότερο φυσική καθώς γράφουν ή σχεδιάζουν αλλά και για να αισθάνονται μία μικρή δόνηση όταν αλλάζουν ή ενεργοποιούνται διαφορετικές λειτουργίες.

     

    pencil pro
    Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Με τη λειτουργία «squeeze, εμφανίζεται μια παλέτα εργαλείων για να μπορείς να αλλάζεις γρήγορα εργαλεία, χρώματα κ.ά. Η χειρονομία «roll» που λειτουργεί χάρη στο ενσωματωμένο γυροσκόπιο παρέχει ακριβέστερο και λεπτομερή έλεγχο του εργαλείου που χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή - η περιστροφή της μύτης αλλάζει τον προσανατολισμό των εργαλείων πένας και πινέλου, σαν να χρησιμοποιούσες στυλό και χαρτί. Με τη χειρονομία «hover» μπορείς να οπτικοποιήσετε τον ακριβή προσανατολισμό ενός εργαλείου πριν χρησιμοποιήσεις το Apple Pencil Pro στο iPad ενώ η απτική ανάδραση παρέχει ουσιαστικά μία αίσθηση επιβεβαίωσης μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής κάποιας λειτουργίας κ.ά. Να επισημάνουμε ότι το νέο Apple Pencil Pro είναι συμβατό μόνο με τα νέα iPad Pro (M4) και iPad Air (M2).

     

     

    Ανθεκτικότερο, βελτιωμένο Magic Keyboard

    Το νέο Magic Keyboard που πωλείται χωριστά, είναι ανθεκτικότερο -εν μέρει περιλαμβάνει αλουμίνιο στην κατασκευή του και πιο συγκεκριμένα στα palm-rest- και προσφέρει την ίδια, αν όχι καλύτερη, εμπειρία πληκτρολόγησης του προκατόχου του.

     

    magic
     Copyright © 2024 Apple Inc. All rights reserved.

     

    Έχοντας πλήκτρα πλήρους μεγέθους, με υποστηριζόμενη διαδρομή 1 χιλ. και εξαιρετική απόκριση, ακόμα μεγαλύτερο και πιο άνετο trackpad με υποστήριξη click-anywhere και multi-touch (υποστήριξη χειρονομιών και κινήσεων όπως σάρωση, κύλιση, «τσίμπημα» κ.ά.) αλλά και απτική ανάδραση (haptic feedback) το νέο Magic Keyboard υπόσχεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα σου ενώ παράλληλα είναι πιο άνετο και εύχρηστο.

     

    Χάρη στα παραπάνω νέα χαρακτηριστικά, το νέο Magic Keyboard «παρέχει μία εμπειρία χρήσης που μοιάζει περισσότερο με εκείνη της χρήσης ενός MacBook» υποστηρίζει η Apple.