Plaisio @ CES 2024 | Νέα ρομποτικά παπούτσια από την Shift Robotics

    Οι περισσότεροι ίσως να θυμούνται το όνομα της Shift Robotics λόγω των Moonwalkers, των παπουτσιών που είχε παρουσιάσει πριν από μία διετία.

    Shift-Robotic-Shoes-Main

    Η εταιρεία από το Τέξας «ξαναχτύπησε» φέτος στην CES με τα Moonwalkers X, τα οποία όπως φαντάζεσαι αποτελούν μία βελτιωμένη έκδοση του αρχικού μοντέλου. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σου, τόσο τα Moonwalkers — όσο και τα Moonwalkers X — δεν είναι ακριβώς... παπούτσια αλλά αξεσουάρ που θυμίζουν rollerblades. Διαθέτουν 10 ρόδες έκαστο με τον χρήστη να τα φορά και να περπατά κανονικά ενώ αυτά… ρολάρουν.

     

    Το αποτέλεσμα μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως στην πράξη είναι σαν κάποιος να περπατά επάνω σε κυλιόμενο διάδρομο! Τα Moonwalkers X λοιπόν υιοθετούν το ίδιο design μέσες-άκρες με το πρώτο μοντέλο με τη διαφορά όμως ότι οι 10 ρόδες έχουν γίνει έξι. Σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις στο σύστημα ελέγχου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νέο προϊόν να είναι πιο εύκολο και ασφαλές στη χρήση.

     

    Shift-Robotic-Shoes-1

     

    Ζυγίζουν κάτι λιγότερο από 1,5 κιλό έκαστο, απόρροια της βασισμένης σε κράμα μαγνησίου κατασκευής τους. Μπορεί να μην τα λες ακριβώς ελαφριά, όμως είναι κατά μισό περίπου κιλό ελαφρύτερα από τα αρχικά Moonwalkers. Ακόμα είναι αρκετά πιο εύκολα στην τοποθέτηση και προσφέρουν και ουσιαστικότερη απορρόφηση κραδασμών, κάτι που επιτρέπει στον χρήστη να τα φορά με άνεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

     

    Στην καρδιά των Moonwalkers X βρίσκεται το λειτουργικό ShiftOS 2.0 το οποίο προέκυψε βάσει του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα Moonwalkers οι κάτοχοί τους, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την ταχύτερη απόκριση (επιτάχυνση, επιβράδυνση, αλλαγή κατεύθυνσης κλπ). Σύμφωνα με τη Shift Robotics, τα Moonwalkers X θα κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους σε άγνωστη για την ώρα τιμή. Όσον αφορά αυτό το τελευταίο πάντως, μην περιμένεις τίποτα… λογικό, αφού τα πρώτα Moonwalkers στοιχίζουν περί τα $1.400. Αν μη τι άλλο μιλάμε για ένα ακριβό gadget που δύσκολα μπορεί να ωφελήσει ουσιαστικά τον τυπικό, οικιακό χρήστη.

     

    Όπως εξήγησε η Shift Robotics, τα Moonwalkers X μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται να μετακινείται διαρκώς σε μεγάλους χώρους όπως π.χ. σερβιτόροι ή ακόμα καλύτερα υπάλληλοι σε αποθήκες και μεγάλα καταστήματα outlets. Η εταιρεία μάλιστα κάνει λόγο για εξοικονόμηση 400 ωρών ετησίως σε πήγαινε-έλα! Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τον διάδοχο του trend των ηλεκτρικών monowheels (βλ. Segway). Ακόμα κι έτσι όμως έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ακριβό αξεσουάρ που αν μη τι άλλο αποτελεί σοβαρή επένδυση για κάθε είδους επιχείρηση ή οργανισμό.