Ενεργειακό Ισοζύγιο: Βρες τη λύση στη δική σου «εξίσωση»!

    Σκέψου ότι έχεις μπροστά σου μία ζυγαριά. Στη μία πλευρά, τοποθέτησε την ενέργεια που προσλαμβάνεις καθημερινά από τη διατροφή σου. Στην άλλη, την ενέργεια που καταναλώνεις λόγω της φυσικής σου…

    balance

    Σκέψου ότι έχεις μπροστά σου μία ζυγαριά. Στη μία πλευρά, τοποθέτησε την ενέργεια που προσλαμβάνεις καθημερινά από τη διατροφή σου. Στην άλλη, την ενέργεια που καταναλώνεις λόγω της φυσικής σου δραστηριότητας. Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά;

     

    Ακόμη κι αν δεν το ‘χεις και πολύ με τα Μαθηματικά και τις… δύσκολες πράξεις, μόλις δημιούργησες μία εξίσωση. Ναι, κι όμως! Έφτιαξες το δικό σου Ενεργειακό Ισοζύγιο! Και θα σου εξηγήσουμε αμέσως τι εννοούμε…

     

    Τι είναι το Ενεργειακό Ισοζύγιο;

     

    Είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο άνθρωπος προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή του, τόσες ακριβώς θερμίδες όσες και αυτές που καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Και να η εξίσωση που λέγαμε…

     

    Θερμίδες που προσλαμβάνουμε – Θερμίδες που καίμε =
    Ενεργειακό Ισοζύγιο (Χ)

     

    Υπόθεση #01: Χ > 0 Θετικό Ενεργειακό Ισοζύγιο σημαίνει ότι, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως είναι περισσότερες από τις θερμίδες που «καίμε». Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η περίσσεια ενέργεια να αποθηκεύεται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους και παρατηρούμε αύξηση στο σωματικό μας βάρος.

     

    Υπόθεση #02: Χ < 0 Αρνητικό Ενεργειακό Ισοζύγιο σημαίνει ότι, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως είναι λιγότερες από τις θερμίδες που «καίμε». Ο οργανισμός δηλαδή, δεν προσλαμβάνει όση ενέργεια καταναλώνει, με αποτέλεσμα να βρίσκει «διέξοδο» στο λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα; Η μείωση του σωματικού μας βάρους.

     

    Υπόθεση #03: Χ = 0 Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ισορροπία. Αφού ο οργανισμός προσλαμβάνει το ίδιο ποσό ενέργειας με αυτό που καταναλώνει. Κατά συνέπεια, το σωματικό μας βάρος παραμένει σταθερό.

     


     

    Πώς μπορώ να επέμβω στο Ενεργειακό μου Ισοζύγιο;

     

    Αρχικά, θα πρέπει να απαντήσεις στο «Γιατί». Γιατί να επέμβεις στο Ενεργειακό σου Ισοζύγιο; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Όμως, ένας από τους κυριότερους είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους - είτε αν πρόκειται για μείωση, είτε για αύξηση. Προκειμένου να «πειράξει» κανείς στο Ενεργειακό του Ισοζύγιο θα πρέπει να παρέμβει:

     

    Στην ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνει ημερησίως,

     

    Η σωστή διατροφή πάντα είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Για ό,τι κι αν θες να πετύχεις στο σώμα σου, είναι το Α και το Ω. Και γι’ αυτό, συνήθως αποτελεί και το πιο δύσκολο σημείο του «παζλ». Ξεκίνα λοιπόν, βάζοντας σε μία σειρά τη διατροφή σου και θα δεις πόσο γρήγορα θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα! Όχι μόνο στο… Ενεργειακό σου Ισοζύγιο, αλλά και στη διάθεση ή την ψυχολογία σου!  

     

    Στην ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός,

     

    Και μην πάει ο νους σου κατευθείαν στη γυμναστική. Γιατί δεν καταναλώνεις ενέργεια μόνο στην προπόνηση! Η ενέργεια που δαπανάς ημερησίως, χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες:

     

    Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός: Ο γνωστός σε όλους μας «Mεταβολισμός». Ουσιαστικά, είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός για να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες. Όπως είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αναπνευστικών μυών… Και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο, τα γονίδια, το κάπνισμα, το περιβάλλον κα.

     

    Θερμογένεση λόγω τροφής: Ακόμα και όταν λαμβάνεις ενέργεια... καταναλώνεις! Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, για την πέψη, τον μεταβολισμό των τροφών και των θρεπτικών συστατικών τους, αλλά και την απορρόφηση, καταναλώνεις ενέργεια. Υπολογίζεται πως είναι περίπου 10% από την ενέργεια που λαμβάνεις όταν τρως.

     

    Φυσική Δραστηριότητα: Από το περπάτημα μέσα στη μέρα, μέχρι και την πιο εντατική άσκηση στο γυμναστήριο, ο οργανισμός μας καταναλώνει ενέργεια προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες που καλείται να εκτελέσει. Φυσικά, δε θα σε αφήσουμε να φύγεις έτσι… Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει μερικά tips για ένα λίγο πιο… υγιεινό lifestyle!  

     

    🍎 Tip #01 - Νόστιμα & υγιεινά snacks

     

    Η... λιγούρα είναι συχνό φαινόμενο μέσα στη μέρα σου. Μεταξύ των βασικών γευμάτων, σίγουρα αναζητάς ένα σνακ. Και αμέσως «τρέχεις» να βρεις μία σοκολάτα, ένα πακέτο μπισκότα και γενικά, οτιδήποτε «γρήγορο» που απλώς θα… ξεγελάσει το στομάχι σου. No more! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, το ίδιο… νόστιμοι! Οι προτάσεις μας:

     

    • Μία χούφτα ανάμεικτοι ξηροί καρποί,
    • Κριτσίνια ολικής άλεσης,
    • Γιαούρτι με λίγο μέλι και μισό φρούτο σε κομματάκια (προαιρετικά)
    • Μπάρα δημητριακών ή παστέλι,
    • 1-2 φρούτα εποχής,
    • Energy Smoothie

     

    🍴 Tip #02 - Μαγείρεμα χωρίς λίπη

     

    Δεν μπορεί να λείπει από την κουζίνα σου ένα Air Fryer! Ναι, αυτή η συσκευή που ετοιμάζει φαγητά «σαν τηγανιτά» χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο λάδι. Από τα πιο κλασικά, όπως τηγανιτές πατάτες, κεφτεδάκια ή κοτόπουλο, μέχρι και ψητά λαχανικά…

     

    Ωπ; Τι έχουμε εδώ; Μια πεντανόστιμη συνταγή για την αγαπημένη σου μπριζόλα, χρησιμοποιώντας Airfryer, αποκλειστικά στο Plaisio Blog. Ανακάλυψέ την!  

     

    🤸 Tip #03 - Σωματική Άσκηση

     

    Βάλε και λίγο τη φυσική άσκηση στη ζωή σου… Κάνει καλό! Κι όταν λέμε φυσική άσκηση, δεν εννοούμε μόνο το γυμναστήριο και τη «σκληρή» προπόνηση. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γυμναστείς, ακόμα κι αν δε σου μένει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα. Οι προτάσεις μας:

     

    • Άσε το αμάξι και περπάτα. Ακόμα και οι μικρές αποστάσεις, θα κάνουν τη διαφορά στη φυσική κατάσταση του οργανισμού σου. Και σιγά-σιγά, οι μικρές θα γίνουν μεγαλύτερες κι εσύ περισσότερο… fit!
    • Βρες μία δραστηριότητα που σε γυμνάζει και παράλληλα σε ευχαριστεί. Είτε αυτό λέγεται κολύμβηση, personal training, yoga, pilates, cross training… Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και στο σώμα σου. Και δε θα πιστεύεις στη διαφορά που θα αντικρίσεις τόσο στη φυσική σου κατάσταση, όσο και στην ψυχολογία σου!
    • Επίσης, μπορείς να προγραμματίζεις σταθερά μία προπόνηση με… τον εαυτό σου! Το home workout αρχίζει και γίνεται μία ευχάριστη και, βολική θα λέγαμε, συνήθεια πολλών ανθρώπων. Δεν είναι δύσκολο… Αρκεί να είσαι συνεπής στα «ραντεβού» σου και να εξοπλιστείς με όλα τα απαραίτητα που θα φέρουν το γυμναστήριο… στο σπίτι σου!

     

    Προσπάθησε λοιπόν να βρεις τις ισορροπίες σου. Δε χρειάζεται να στερηθείς πλήρως τα αγαπημένα σου γεύματα και snacks. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Άλλωστε μία «cheat day» όλοι τη δικαιούμαστε! Θα πρέπει όμως να προσπαθήσεις για έναν καλύτερο, πιο υγιεινό τρόπο ζωής που σίγουρα μπορείς να πετύχεις… αρκεί να το βάλεις στόχο!