H NVIDIA ανακοίνωσε τις νέες κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 και 4080

    Η NVIDIA αποκάλυψε τη νέα σειρά GeForce RTX 40, η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει επαναστατική απόδοση σε gamers και δημιουργούς περιεχομένου, με επικεφαλής τη νέα ναυαρχίδα, GeForce RTX 4090, η…

    NVIDIA-GeForce-RTX-40-series
    Η NVIDIA αποκάλυψε τη νέα σειρά GeForce RTX 40, η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει επαναστατική απόδοση σε gamers και δημιουργούς περιεχομένου, με επικεφαλής τη νέα ναυαρχίδα, GeForce RTX 4090, η οποία προσφέρει έως και 4 φορές την απόδοση του προκατόχου της. Μαζί με την GeForce RTX 4090, η γνωστή εταιρεία ανακοίνωσε δύο εκδόσεις της GeForce RTX 4080, με 16GB και 12GB μνήμης GDDR6X. [caption id="attachment_88808" align="aligncenter" width="770"] Jen-Hsun Huang, NVIDIA Founder & CEO[/caption] Οι νέες κάρτες γραφικών βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Ada Lovelace», τη γνωστή Βρετανίδα μαθηματικό που γεννήθηκε το 1815 και από πολλούς θεωρείται η πρώτη… προγραμματίστρια υπολογιστών. Σύμφωνα με την Nvidia, η νέα GeForce RTX 40-series προσφέρει τεράστιο άλμα στις επιδόσεις και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, και αντιπροσωπεύει μία νέα εποχή στην ιχνηλάτηση ακτίνας σε πραγματικό χρόνο (real-time ray tracing) και στη νευρωνική απόδοση (neural rendering), με την τελευταία να χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη δημιουργία εικονοστοιχείων.
    «Η εποχή της ιχνηλάτησης ακτίνας RTX και της νευρωνικής απόδοσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η νέα μας αρχιτεκτονική Ada Lovelace την οδηγεί στο επόμενο επίπεδο» δήλωσε ο Jen-Hsun «Jensen» Huang, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της NVIDIA στην ειδική μετάδοση «GeForce Beyond: Special Broadcast» που ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη του συνεδρίου GTC (GPU Technology Conference). «Η (αρχιτεκτονική) Ada αποτελεί ένα κβαντικό άλμα (απόδοσης) για τους παίκτες και ανοίγει το δρόμο για τους δημιουργούς πλήρως προσομοιωμένων κόσμων. Με έως και 4 φορές την απόδοση της προηγούμενης γενιάς, η Ada θέτει νέα στάνταρντ στη βιομηχανία».
    https://www.youtube.com/watch?v=PWcNlRI00jo DLSS 3 Ο Jen-Hsun Huang ανακοίνωσε τις νέες GeForce RTX 4090 και 4080 (με νέους, 3ης γενιάς πυρήνες RT και 4ης γενιάς πυρήνες Tensor) και την τεχνολογία DLSS 3, η οποία φέρνει επανάσταση στην τεχνολογία νευρωνικών γραφικών (neural-graphics) Deep Learning Super Sampling στα παιχνίδια και στις εφαρμογές δημιουργίας. Η AI-powered τεχνολογία της NVIDIA μπορεί πλέον να δημιουργήσει ολόκληρα καρέ για ακόμα ταχύτερο παιχνίδι. Όπως μάλιστα λέει η εταιρεία, μπορεί και να ξεπεράσει τους περιορισμούς της απόδοσης των επεξεργαστών (CPU) στα παιχνίδια επιτρέποντας στους επεξεργαστές γραφικών να δημιουργούν ανεξάρτητα ολόκληρα καρέ. Η τεχνολογία υποστηρίζεται τις δημοφιλέστερες μηχανές τρισδιάστατων γραφικών στον κόσμο όπως είναι οι Unity και Unreal Engine και θα υποστηριχθεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών, με περισσότερους από 35 τίτλους και εφαρμογές να κυκλοφορούν σύντομα.

    Εξελιγμένη τεχνολογία ray tracing Οι νέοι, 3ης γενιάς πυρήνες RT βελτιώθηκαν σημαντικά για να παρέχουν 2 φορές υψηλότερη απόδοση και περιλαμβάνουν δύο σημαντικές νέες μονάδες hardware. Η νέα Opacity Micromap Engine επιταχύνει την «γεωμετρία» όσον αφορά την ιχνηλάτηση ακτίνας κατά 2x ενώ η νέα Micro-mesh Engine δημιουργεί μικροπλέγματα σε πραγματικό χρόνο αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της γεωμετρίας, χωρίς επιπτώσεις στην απόδοση. Η νέα σειρά Nvidia GeForce RTX 40 διαθέτει επίσης μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες:
    • Οι streaming multiprocessors προσφέρουν απόδοση έως 83 teraflops - 2x απόδοση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά.
    • Η 3η γενιά πυρήνων RT προσφέρει έως 191 ray tracing teraflops - 2,8x απόδοση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά.
    • Η 4η γενιά πυρήνων Tensor προσφέρει έως 1,32 Tensor petaflops - 5x απόδοση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά χρησιμοποιώντας επιτάχυνση FP8.
    • Το χαρακτηριστικό Shader Execution Reordering (SER) που βελτιώνει την αποδοτικότητα της εκτέλεσης με το να αναπρογραμματίζει τις ροές εργασίας σκίασης σε πραγματικό χρόνο αξιοποιεί με καλύτερο τρόπο τους πόρους του επεξεργαστή γραφικών, με αποτέλεσμα η απόδοση ιχνηλάτησης ακτίνας να βελτιώνεται έως και κατά 3x και τα frame rates στα παιχνίδια έως και κατά 25%.
    • Ο Ada Optical Flow Accelerator που προσφέρει έως και 2x ταχύτερη απόδοση επιτρέπει στην τεχνική DLSS 3 να προβλέπει τη κίνηση μίας σκηνής, επιτρέποντας την αύξηση του ρυθμού των καρέ χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας.
    • Βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την κατασκευαστική μέθοδο 4nm της TSMC (4N) έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας έως και κατά 2x.
    • Οι διπλοί επίσης NVIDIA Encoders (NVENC) μειώνουν τους χρόνους εξαγωγής στο μισό και διαθέτουν υποστήριξη AV Το χαρακτηριστικό NVENC AV1 encode θα υποστηριχθεί από τις OBS, Blackmagic Design DaVinci Resolve, Discord κ.ά.

    NVIDIA GeForce RTX 4090 Η GeForce RTX 4090 με DLSS 3 σύμφωνα με την Nvidia είναι έως και 4x ταχύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενης γενιάς GeForce RTX 3090 Ti με DLSS 2. Είναι επίσης έως και 2x ταχύτερη στα σημερινά παιχνίδια ενώ διατηρεί την ίδια κατανάλωση ισχύος 450 W. Η GPU ενσωματώνει συνολικά 76 δισεκατομμύρια transistors, 16.384 πυρήνες CUDA και 24 GB υψηλής ταχύτητας μνήμης GDDR6X παρέχοντας σταθερά πάνω από 100 fps στα παιχνίδια στην ανάλυση 4K.

    NVIDIA GeForce RTX 4080 Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την GeForce RTX 4080, η οποία θα διατεθεί σε δύο διαμορφώσεις. Η GeForce RTX 4080 16 GB ενσωματώνει 9.728 πυρήνες CUDA και 16 GB μνήμης GDDR6X. Η GeForce RTX 4080 16 GB με DLSS 3 είναι 2x ταχύτερη στα σημερινά παιχνίδια σε σύγκριση με την GeForce RTX 3080 Ti και ισχυρότερη από την GeForce RTX 3.090 Ti. Η GeForce RTX 4080 12 GB ενσωματώνει 7.680 πυρήνες CUDA και 12 GB μνήμης GDDR6X και με DLSS 3 είναι ταχύτερη από την GeForce RTX 3090 Ti. Οι νέες κάρτες γραφικών της Nvidia θα διατεθούν από διάφορους κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένων των ASUS, Gigabyte, MSI, Zotac, Palit, PNY κ.ά. Να αναφέρουμε ότι για σημαντικό διάστημα, οι κάρτες γραφικών της GeForce RTX 40-series θα συνυπάρχουν στην αγορά με τις κάρτες γραφικών της RTX 30-series (Ampere).