Νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen® 8040 από την AMD για φορητούς υπολογιστές

    Η γνωστή σχεδιάστρια ημιαγωγών, AMD, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες νέους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές, και καθώς οι εξελίξεις με την τεχνητή νοημοσύνη «τρέχουν», φρόντισε να τους εξοπλίσει με μία ισχυρή μονάδα επιτάχυνσης.

    AMD Ryzen® 8040

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι μία «τεκτονο-μεταμορφική» εξέλιξη, αρκετά σημαντικότερη από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), από το υπολογιστικό νέφος (Cloud Computing) και την εικονική ή επαυξημένη πραγματικότητα και μεγαλύτερη από την αλυσίδα συστοιχιών (blockchain) και επειδή πρόκειται να… μείνει είναι κρίσιμης σημασίας για έναν κατασκευαστή επεξεργαστών να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του προϊόντα με δυνατότητες επιτάχυνσης AI, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο (on-device).

     

    Ryzen® 8040

     

    Σύμφωνα με την AMD, η νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen® 8040 αποτελούν το επόμενο βήμα στο «Personal AI Processing» καθώς εκτός από μία πολυπύρηνη κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) αρχιτεκτονικής Zen 4 και μία μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) αρχιτεκτονικής RDNA™ 3, ενσωματώνουν και μία μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) αρχιτεκτονικής XDNA™.

     

    ​Ryzen® 8040 [Click and drag to move] ​

     

    Με εξαίρεση την εξελιγμένη NPU, οι επεξεργαστές AMD Ryzen® 8040 για φορητούς υπολογιστές έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη προηγούμενη σειρά Ryzen® 7040 και έτσι είναι διαθέσιμοι με έως και 8x πυρήνες Zen 4 και με έως 12x υπολογιστικές μονάδες RDNA™ 3. Το χαρακτηριστικό ωστόσο που καθιστά τους νέους επεξεργαστές της AMD με την κωδική ονομασία «Hawk Point» ξεχωριστούς σε σύγκριση με τους προηγούμενης γενιάς «Phoenix» είναι η απόδοση NPU που είναι 1.4x υψηλότερη.

     

    Ryzen® 8040

     

    Πιο συγκεκριμένα, η AMD υποστηρίζει ότι η νέα NPU στους νέους επεξεργαστές Ryzen® 8040 είναι ικανή για 16 TOPS ή 16 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, νούμερο που μεταφράζεται σε 60% αυξημένη απόδοση σε σχέση με την NPU της προηγούμενης σειράς «Phoenix». Η απόδοση AI σε πραγματικές συνθήκες, όπως στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Meta, Llama 2 και σε διάφορα νευρωνικά δίκτυα υπολογιστικής όρασης που δεν διευκρινίζονται από την εταιρεία παρουσιάζεται αυξημένη κατά 40% επίσης.

     

    Ryzen® 8040

     

    Το κορυφαίο μοντέλο της νέας σειράς Ryzen® 8040 είναι ο επεξεργαστής Ryzen® 9 8945HS, ο οποίος διαθέτει 8x πυρήνες και 16x νήματα με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 5,2 GHz, γραφικά Radeon™ 780M και TDP έως 35W-54W ανάλογα τη ρύθμιση. Η AMD ανακοίνωσε συνολικά 9x μοντέλα με μόνο 2x από αυτά, τα οικονομικότερα να μην διαθέτουν ενσωματωμένη NPU. Οι νέοι επεξεργαστές Ryzen® 8040-series αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από τη νέα χρονιά με πληθώρα φορητών υπολογιστών, υπολογιστών desktop τύπου SFF κ.ά.