Wireless Printing: Εκτύπωσε ασύρματα και απογείωσε την παραγωγικότητά σου!

    Οι ασύρματοι εκτυπωτές και τα πολυμηχανήματα αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για το γραφείο η το σπίτι, είτε γιατί το απαιτεί η δουλειά μας (SOHO) είτε γιατί θέλουμε να εκτυπώνουμε φωτογραφίες, κείμενα,…

    Artboard 3
    Οι ασύρματοι εκτυπωτές και τα πολυμηχανήματα αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για το γραφείο η το σπίτι, είτε γιατί το απαιτεί η δουλειά μας (SOHO) είτε γιατί θέλουμε να εκτυπώνουμε φωτογραφίες, κείμενα, ετικέτες, ακόμα και σχέδια σε ύφασμα, για προσωπική χρήση.  Εξοπλισμένες με ασύρματες τεχνολογίες (Wi-Fi/Bluetooth), οι συσκευές αυτές επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων χωρίς καλώδια - προσφέροντας μεγάλη ευκολία χρήσης - καθώς τα περισσότερα φορητά PCs και smartphones/tablets είναι πλέον εξοπλισμένα με αντίστοιχες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο. Τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν οι ασύρματοι εκτυπωτές/πολυμηχανήματα είναι πολλά: • Σε βοηθούν να επεκτείνεις τη λειτουργικότητα των φορητών σου συσκευών, καθώς μπορείς να δημιουργήσεις και να εκτυπώσεις περιεχόμενο απευθείας από το smartphone ή το tablet σου με το πάτημα ενός πλήκτρου. • Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη, γρήγορη και απαιτεί μόνο μία παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος απόκτησης/συντήρησης αλλά και το χάος των ενοχλητικών καλωδίων. • Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα (Windows 10/macOS) ενσωματώνουν ή κατεβάζουν αυτόματα όλους τους απαραίτητους οδηγούς (drivers), δίνοντάς σου τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις την πρώτη σου εκτύπωση σε ελάχιστο χρόνο. • Πρόσβαση στο διαδίκτυο από οποιοδήποτε χώρο και εκτύπωση χωρίς επιπλέον προγράμματα οδήγησης, για να στέλνεις έγγραφα ή εικόνες στον εκτυπωτή του σπιτιού/γραφείου σου μέσω cloud από οπουδήποτε. Αν και κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν τις δικές τους πλατφόρμες/εφαρμογές ασύρματης εκτύπωσης (HP ePrint, Αpple AirPrint, Canon PRINT κα.), οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να τυπώσεις το περιεχόμενο σου ασύρματα είναι τρεις: μέσω Wi-Fi, μέσω Bluetooth και μέσω cloud (e-printing/απομακρυσμένη εκτύπωση). Και στις τρεις περιπτώσεις απαιτείται πιστοποιημένος και εγκεκριμένος εξοπλισμός από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές (για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας), σε συνδυασμό με προσεκτική μελέτη του χώρου και των απαιτήσεων (αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο), ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Εκτύπωση μέσω Wi-Fi/Wi-Fi Direct

    Ακόμα και για το μέσο χρήστη η εγκατάσταση ενός ασύρματου εκτυπωτή/πολυμηχανήματος είναι πλέον μία απλή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση και σύνδεση των συσκευών στο τοπικό ασύρματο δίκτυο. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό σε κάθε συμβατή συσκευή (PC/Mac, Smartphone/Tablet) από την οποία θα προωθεί το προς εκτύπωση περιεχόμενο, ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού (Wizard) και εξασφαλίζοντας την μεταξύ τους επικοινωνία. Οι περισσότεροι σύγχρονοι ασύρματοι εκτυπωτές/πολυμηχανήματα ενσωματώνουν και οθόνες LCD, οι οποίες μας ενημερώνουν για την κατάσταση της συσκευής (συνδεσιμότητα, μελάνια, χαρτιά, τροφοδοσία) και τις εργασίες που «τρέχουν» στο παρασκήνιο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα ασύρματα δίκτυα διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα σε δυσπρόσιτους χώρους, ενώ εξίσου εύκολη είναι και η επεκτασιμότητά τους, με την προσθήκη προσιτού εξοπλισμού (σε αντίθεση με ένα ενσύρματο δίκτυο που ενδέχεται να απαιτεί επιπλέον καλωδίωση). Το Wi-Fi Direct αποτελεί μια παρόμοια επιλογή και είναι διαθέσιμο στους περισσότερους ασύρματους εκτυπωτές/πολυμηχανήματα που κυκλοφόρησαν από το 2014 και μετά. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η σύνδεση μέσω τοπικού δικτύου Wi-Fi δεν είναι εφικτή ή για εκτυπώσεις σε λειτουργία «Επισκέπτη» - για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Εκτύπωση μέσω Cloud (e-print)

    Αν έχεις στην κατοχή σου ένα Cloud Ready εκτυπωτή/πολυμηχάνημα είσαι τυχερός, καθώς μπορείς να εκτελέσεις απομακρυσμένες εκτυπώσεις από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, χρησιμοποιώντας π.χ το smartphone σου. Θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις αν ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο (μέσω Ethernet ή Wi-Fi), ότι είναι σεταρισμένος για εκτύπωση μέσω δικτύου και στη συνέχεια να τον εγγράψεις (register) σε κάποια υπηρεσία απομακρυσμένης εκτύπωσης, όπως το Google Cloud Print. Βεβαιώσου ότι η συσκευή είναι σεταρισμένη για εκτύπωση μέσω δικτύου και στη συνέχεια να τον εγγράψεις (register) στην υπηρεσία: • Ανοίγεις τον Chrome και στη μπάρα αναζήτησης πληκτρολογείς chrome://devices • Στη λίστα που θα εμφανιστεί (New devices), εντοπίζεις τον εκτυπωτή σου και κλικάρεις την επιλογή Manage • Στο παράθυρο διαλόγου επιλέγεις και κάνεις Register • Κατεβάζεις και εγκαθιστάς την εφαρμογή Cloud Print από το Google Play • Στο Android smartphone σου πλοηγείσαι στο Settings > Printing > Cloud Print και τη ρυθμίζεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου • Ανοίγεις ένα οποιοδήποτε έγγραφο και δίνεις Εκτύπωση (Print) • Στις επιλογές που θα εμφανιστούν θα εντοπίσεις το “Cloud Print” • Το επιλέγεις και το έγγραφο σου είναι έτοιμο για απομακρυσμένη εκτύπωση

    Εκτύπωση μέσω Bluetooth

    Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι το «ζευγάρωμα» των συσκευών μέσω Bluetooth (εφόσον υποστηρίζεται) και η εφαρμογή (app) του εκάστοτε κατασκευαστή, αν πρόκειται να εκτυπώσεις από smartphone ή tablet. Η σύζευξη πραγματοποείται μία φορά για κάθε συσκευή. Λόγω των προδιαγραφών του προτύπου, η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth πραγματοποιείται με χαμηλότερες ταχύτητες, η ωφέλιμη εμβέλεια χρήσης των συσκευών είναι συνήθως μικρότερη, όπως και το πλήθος των συσκευών (PC/Mac) που μπορούν να συνδεθούν και να αποστέλλουν έγγραφα προς εκτύπωση ταυτόχρονα. Καλές εκτυπώσεις!