Οδηγός Αγοράς ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ || Διάλεξε “smart” & Ζήσε “Eco”

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας σημειώνεται «επαναστατική» με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας κυλά… στο σπίτι. Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να το κάνουμε αποδοτικότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ πιο άνετο.

    ΘΕΡΜΟΣΊΦΩΝΑΣ

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας σημειώνεται «επαναστατική» με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας κυλά… στο σπίτι. Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να το κάνουμε αποδοτικότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ πιο άνετο.


    Η κορυφαία πρόταση για ένα sustainable σπίτι, πέρα από το βιώσιμο lifestyle ξεκινάει με την αντικατάσταση/ανακύκλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο Plaisio Expert, σου λύνει όοοποια απορία έχεις λεπτομερώς, για το τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, πώς λειτουργεί και βάσει ποιων χαρακτηριστικών επιλέγεις τον κατάλληλο για το σπίτι σου.

    ➡️  Ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή η οποία, συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία και μετατρέποντάς την σε θερμότητα, ζεσταίνει το νερό που χρησιμοποιούμε. Επομένως, σου εξασφαλίζει με τον πιο οικονομικό τρόπο ζεστό νερό -σχεδόν- ανά πάσα στιγμή.

    ➡️ Αποτελείται από έναν ηλιακό συλλέκτη, μία δεξαμενή νερού (boiler), μία βάση εγκατάστασης και ένα σετ υδραυλικής σύνδεσης του συλλέκτη με το boiler.

     

    ΕΙΔΗ ΗΛΙΑΚΩΝ

     

    👉Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

    Ανοικτού Κυκλώματος

     

    Το νερό χρήσης ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείο ζεστού νερού χρήσης. Στους θερμοσίφωνες ανοικτού τύπου, το νερό χρήσης περνάει μέσα από τον συλλέκτη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα όταν το νερό περιέχει άλατα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ανθυγιεινό.

    Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι:

     

    + Απλούστεροι και Φθηνότεροι.

    - Προβληματικοί σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς), γιατί δεν μπορούν να προστεθούν αντιψυκτικά μείγματα.

     

    Κλειστού Κυκλώματος

     

    Το νερό χρήσης δεν ρέει, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο boiler. Ενώ, η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο νερό, διαχωρισμένο πλήρως από το νερό χρήσης.

    Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι:

     

    + Ανθεκτικοί στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ενισχύοντας την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Διαθέτουν μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνουν και το μέγιστο βαθμό απόδοσης.

     

    Φυσικής Κυκλοφορίας

     

    Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες φυσικής ροής, η κυκλοφορία του νερού γίνεται με φυσικό τρόπο. Το ζεστό νερό δηλαδή, ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το κρύο νερό στο boiler, να επιστρέψει στο συλλέκτη για να θερμανθεί.

    *Tο boiler είναι υποχρεωτικά πιο ψηλά από τον ηλιακό συλλέκτη.

     

    Βεβιασμένης Κυκλοφορίας

     

     

     

    Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες βεβιασμένης ροής, η κίνηση του νερού γίνεται με τη βοήθεια μια συσκευής που λέγεται κυκλοφορητής και εξασφαλίζει τη κυκλοφορία νερού από το συλλέκτη στο δοχείο.

    *Tο boiler μπορεί να βρίσκεται και χαμηλότερα από τον συλλέκτη.

     

    ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ

     

    👉 Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από το είδος τους, αποτελούνται από δύο βασικά μέρη:

     

            i.            Το τμήμα συλλογής ηλιακής ενέργειας: Οι ηλιακοί συλλέκτες, δηλαδή η επιφάνεια απορρόφησης της ηλιακής ενέργειας.

     

           ii.            Το τμήμα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας: Το ηλιακό δοχείο, δηλαδή η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού χρήσης. Διαθέτει και ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, για να μπορεί να παράγεται ζεστό νερό και σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

     

    💡 Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής.

     

    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    Χωρητικότητα Δεξαμενής

     

    Η χωρητικότητα της δεξαμενής εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που καταναλώνουν ζεστό νερό. Συνήθως, για τη σωστή επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα, υπολογίζουμε 40Lt/άτομο.  

     

    Ενδεικτικές τιμές:

    Έως 2 άτομα > 100Lt

    Από 3 έως 5 άτομα > 150Lt

    Από 6 άτομα και άνω > 250Lt

     

    Υλικό Δεξαμενής

     

    Γυαλί: Η χρήση επισμαλτωμένης λαμαρίνας (γυαλί) αποτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών στο θάλαμο. Επίσης, αποτελεί την πλέον δημοφιλή επιλογή για τις περισσότερες εγκαταστάσεις. Καθώς, το γυαλί είναι ένα υλικό που αντέχει σε σκληρά νερά, έχει υψηλή ελαστικότητα και τη δυνατότητα συστολής-διαστολής σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

     

    Inox: Με τη χρήση ανοξείδωτου boiler επιτυγχάνεται καλύτερη συντήρηση θερμοκρασιών στο εσωτερικό της δεξαμενής. Αποτελεί, επίσης, ένα υλικό που ενδείκνυται για περιοχές με κακή ποιότητα νερού, ενώ παράλληλα έχει υψηλή αντοχή στη διάβρωση και την ηλεκτρόλυση.

     

    Μέγεθος Συλλέκτη

     

     

     

    Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του συλλέκτη, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η θέρμανση του νερού. Βέβαια, το μέγεθος που θα επιλέξεις, εξαρτάται και από τον προβλεπόμενο χώρο για τον ηλιακό σου, στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή.

     

    Σημείο Εγκατάστασης

     

    Ταράτσα

    Ο ηλιακός τοποθετείται με σταθερότητα στην αντίστοιχη θέση της ταράτσας.

     

    Κεραμοσκεπή 

    Η τοποθέτηση σε κεραμοσκεπή απαιτεί την κατάλληλη βάση, ώστε να μην επηρεαστεί δομικά.

     

    Τρόπος Σύνδεσης

     

    Διπλής ενέργειας: Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας λειτουργεί με 2 τρόπους: Είτε με ηλιακή ενέργεια, είτε με ηλεκτρικό ρεύμα.  

     

    Τριπλής ενέργειας: Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας, πέρα από την ηλιακή ενέργεια και το ρεύμα, χρησιμοποιεί και το κεντρικό σύστημα θέρμανσης για να ζεστάνει το νερό χρήσης.

     

    SPECIAL FACTS

     

    ✔️ Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να λειτουργεί και χωρίς καθόλου ρεύμα.

    ✔️ Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ξεπερνά τα 19 έτη.

    ✔️ Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, με σκοπό την καλή απόδοσή του, είναι ζωτικής σημασίας.

    ✔️ Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 90% από την κατανάλωση ρεύματος.

    ✔️ Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον οικολογική λύση για την θέρμανση του νερού, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    ✔️ Με την τοποθέτηση, δε χρειάζεται να περιμένεις πια να θερμανθεί το νερό. Έχεις σταθερά ζεστό νερό όλη τη μέρα.

     

    EXTRA TIPS

     

    01. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να έχουν φορά προς τον Νότο, καθώς βρισκόμαστε στο βόρειο ημισφαίριο.

     

    02. Η προστασία του ηλιακού θερμοσίφωνα από παγετό γίνεται με τη χρήση αντιψυκτικού υγρού. Αυτό χρησιμεύει τους χειμερινούς μήνες, ειδικά τη νύχτα που μπορεί να πέσει η θερμοκρασία υπό του μηδενός.

     

    03. Η τακτική συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα βελτιστοποιεί την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, κάνοντας παράλληλα οικονομία και στην κατανάλωση ενέργειας.

     

    04. Σημαντικό ρόλο παίζει και η μόνωση του boiler (τύπος, πυκνότητα και πλάτος), η οποία, εφόσον είναι ποιοτική, θα διατηρήσει περισσότερες ώρες ζεστό το νερό.

     

    Ελπίζουμε οι πληροφορίες και οι συμβουλές του Plaisio Expert να σε βοηθήσουν αρκετά κατά την έρευνα αγοράς σου για την εγκατάσταση του ιδανικού ηλιακού θερμοσίφωνα. Γι’ αυτό, μη χάνεις χρόνο! Στο plaisio.gr θα βρεις ηλιακούς θερμοσίφωνες, σε τιμές… super «φιλικές»! Μπες ΤΩΡΑ και ανακάλυψέ τα ΟΛΑ!