Το Fortnite αφαιρέθηκε από τα App Store και Google Play!

    Ένας μικρός «χαμούλης» με αγωγές και έντονο παρασκήνιο επικρατεί από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Epic Games να ενσωματώσει δικό της σύστημα πληρωμών στον δημοφιλή Battle Royale τίτλο…

    FRTNT-CS
    Ένας μικρός «χαμούλης» με αγωγές και έντονο παρασκήνιο επικρατεί από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Epic Games να ενσωματώσει δικό της σύστημα πληρωμών στον δημοφιλή Battle Royale τίτλο Fortnite, η οποία οδήγησε στην άμεση αφαίρεση της εφαρμογής από τα App Store και Google Play. Η αμερικανική εταιρεία - η οποία θεωρούσε ανέκαθεν ότι η εισπρακτική πολιτική των Apple και Google (σε ό,τι αφορά το 30% που λάμβαναν ως προμήθεια από τις in-game συναλλαγές) ήταν το λιγότερο «άδικη» - προχώρησε σε αναβάθμιση της εφαρμογής, παρακάμπτοντας το σύστημα πληρωμών των δύο ηλεκτρονικών καταστημάτων και δίνοντας στους παίκτες το δικαίωμα να αγοράζουν από την ίδια τα πολύτιμα V-Bucks. Το Epic Direct Payment, όπως ονομάζεται το νέο σύστημα πληρωμών, προσφέρει in-game currency με μόνιμη έκπτωση 20% (aka Mega Drop) σε PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, PC, Mac και mobile, διαμορφώνοντας το κόστος της αγοράς 1000 V-Bucks ως εξής:
    • Epic Direct Payment: 7,99€ (VAT Inc.)
    • Google Play: 9,99€ VAT
    • App Store: 9,99€ VAT
    Η αντίδραση των δύο τεχνολογικών κολοσσών ήταν άμεση («είναι πολλά τα λεφτά Άρη»), επισημαίνοντας ότι το εν λόγω σύστημα πληρωμών παραβιάζει τους Όρους Χρήσης των App Store/Play Store, όρους τους οποίους οφείλουν να τηρούν πιστά οι δημιουργοί που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω ηλεκτρ. καταστήματα, χωρίς καμία εξαίρεση. Με παντιέρα το #FreeFortnite, ο Tim Sweeney (Εpic Games, CEO) χαρακτήρισε την κίνηση της Apple ως «υποκριτική», εξέδωσε οδηγίες για επιστροφή χρημάτων και κατέθεσε αγωγή εναντίον της, κατηγορώντας την για δημιουργία μονοπωλείου, αναφέροντας παραδείγματα άλλων εφαρμογών οι οποίες φιλοξενούνται στο App Store και παράλληλα χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα πληρωμών (PayPal, Chase κ.ά.). Αγωγή έγινε στη συνέχεια και κατά της Google, η οποία για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω προχώρησε σε άμεση απομάκρυνση της εφαρμογής, αν και το Fortnite εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο Android μέσα από άλλα καταστήματα (όπως το Samsung Galaxy Store) και φυσικά, την ίδια την Epic Games. Κερασάκι στην τούρτα, η παρωδία του θρυλικού διαφημιστικού της Apple για τον Macintosh, εμπνευσμένη από το δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ, όπου ο «Μεγάλος Αδελφός» - ένας παντοδύναμος ηγέτης που ελέγχει τα πάντα και επιβάλλει τους δικούς του κανόνες, με τους οποίους όλοι πρέπει να συμμορφωθούν, αλλιώς εξοντώνονται - είναι πλέον... η ίδια η Apple!