World Password Day: Συνδέσου στο Διαδίκτυο με ασφάλεια!

    Γνωρίζεις ότι η 1η Πέμπτη του Μαΐου έχει οριστεί να γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης» ή World Password Day; Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης βοηθούν στην προστασία σημαντικών δεδομένων…

    PWSD-2022-5
    Γνωρίζεις ότι η 1η Πέμπτη του Μαΐου έχει οριστεί να γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης» ή World Password Day;
    Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης βοηθούν στην προστασία σημαντικών δεδομένων και προστατεύουν τις διαδικτυακές σου συναλλαγές. Όσο περισσότερο μένεις ή εργάζεσαι από το σπίτι, κατανοείς περισσότερο πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια (σε όλα τα επίπεδα) ως προς την πρόσβαση σου στο Διαδίκτυο. Tο να διατηρείς τους κωδικούς σου «ασφαλείς» είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή περιστατικών όπως π.χ. η υποκλοπή ταυτότητας, η μη αδειοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες ευαίσθητης φύσεως (ιατρικά αρχεία, τραπεζικοί λογαριασμοί, δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας, εταιρικά ή υπηρεσιακά έγγραφα κ.ά.), η παραποίηση ιστοσελίδων ή ακόμα και η «πειρατεία» σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Καθημερινά πλέον διαβάζεις άρθρα για περιστατικά παραβίασης online υπηρεσιών και διαρροές προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών (συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης), τα οποία είναι εκτεθειμένα ως έργα εντυπωσιασμού ή διατίθενται προς πώληση σε «καλοθελητές». Αν κάποιος υποκλέψει τους κωδικούς σου αυτομάτως μπορεί να γίνει «εσύ» και κατ' επέκταση να αναλάβει την ψηφιακή σου ταυτότητα. Οπότε, όσο πιο καλά τα οχυρώσεις με επιπλέον δικλείδες ασφάλειας, τόσο το καλύτερο για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
    'Ηξερες ότι: η «Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης» καθιερώθηκε από την Intel το 2013, για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης;
    Ευάλωτες στην υποκλοπή κωδικών οι μικρότερες ηλικίες
    Καθημερινά ενήλικοι και παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσα από διάφορες συσκευές (smartphones, tablets, PCs). Ειδικά αυτή την εποχή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, πολλοί γονείς είναι πιο ελαστικοί με την διάρκεια χρήσης και τον έλεγχο πρόσβασης. Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα διαδικτυακών δραστηριοτήτων που ενδέχεται να απειλεί την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών: οι νέοι τείνουν να «λογκάρουν» σε δωρεάν guest networks, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, εγγράφονται σε ψηφιακές πλατφόρμες και online games, διατηρούν πολλαπλούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμμετέχουν σε υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων ή chat rooms, καθώς και σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης κ.ά. Είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών», να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβαν από αγνώστους και να μην κλικάρουν τους συνδέσμους που ενδέχεται να περιέχονται σε αυτά. Επίσης, όταν συνομιλούν σε κάποιο chat-room να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αποκαλύπτουν ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου τους αλλά ούτε και τον αριθμό του τηλεφώνου τους.
    Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις κωδικούς;
    Παλαιότερα, ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες ήταν ότι οι κωδικοί πρόσβασης για λογαριασμούς e-mail, τραπεζικούς λογαριασμούς και υπολογιστές θα πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Κι αυτό επειδή πολλοί ειδικοί ασφαλείας υπέθεταν ότι κάτι τέτοιο θα προστατεύσει καλύτερα τα προσωπικά μας δεδομένα από χάκερς και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Ωστόσο, αυτή η νοοτροπία έχει πλέον αλλάξει. Ο λόγος είναι, ότι οι χρήστες που τους αλλάζουν συχνά τείνουν να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι ενδέχεται να είναι εύκολοι στην απομνημόνευση αλλά και εξίσου εύκολο να σπάσουν. Μπορείς να αποφύγεις αυτόν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (υπάρχουν ακομά και δωρεάν εργαλεία στο Διαδίκτυο), ο οποίος σου επιτρέπει να δημιουργείς και να διαχειρίζεσαι νέους, μεγαλύτερους και πιο πολύπλοκους κωδικούς.
    Κλασικές και απλές συμβουλές
    • Δεν μοιράζεσαι ποτέ τους κωδικούς σου με τρίτα πρόσωπα: οι κωδικοί σου είναι καθαρά προσωπικοί και δεν θα πρέπει να τους μοιράζεσαι με κανέναν άλλο, ούτε με τους καλύτερους σου φίλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος ανακάλυψε τον κωδικό σου, πρέπει να τον αλλάξεις άμεσα. Επίσης, μην χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σου.
    • Ενεργοποίησε την επαλήθευση των δύο παραγόντων (Two Factor Authentication – 2FA): η επαλήθευση των δύο παραγόντων απαιτεί από όποιον την έχει ενεργοποιήσει - πέρα από τον κωδικό του - να πληκτρολογήσει και ένα επιπλέον στοιχείο για τον λογαριασμό του, ενεργοποιώντας εργαλεία ελέγχου ταυτότητας όπως βιομετρικά στοιχεία ή έναν κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται (συνήθως) στο τηλέφωνό του.
    • Χρησιμοποίησε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης: όσο μεγαλύτεροι είναι οι κωδικοί τόσο δυσκολότερα παραβιάζονται. Μην χρησιμοποιείς το όνομά σου, το επίθετό σου, ονόματα κατοικίδιων και ημερομηνίες γενεθλίων ή επετείων. Θυμήσου: για να γίνει πιο σύνθετος ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να εμπεριέχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, να περιλαμβάνει κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς αλλά και ειδικούς χαρακτήρες , όπως !@#$%R^&*(_)-+
    • Απόφυγε το προφανές: μην χρησιμοποιείς passwords όπως «123456» ή τη λέξη «password» γιατί μπορεί να πέσεις θύμα της μεθόδου «Dictionary Attack», κατα την οποία οι χάκερς προσπαθούν να μαντέψουν τον κωδικό ενος λογαριασμού μέσα από μια λίστα με συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις. Πάντα να προσθέτεις ειδικούς χαρακτήρες στους κωδικούς σου.
    • Μην μένεις ποτέ συνδεδεμένος στους λογαριασμούς σου: να κάνεις πάντα log out από τους λογαριασμούς σου, ειδικά αν χρησιμοποιείς συσκευές τρίτων ή υπολογιστές που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Καλό θα ήταν δε να «καθαρίζεις» και το ιστορικό περιήγησης του browser.
    'Eλα στο κοντινότερο κατάστημα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε το λογισμικό προστασίας που ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες, για να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα από τα... αδιάκριτα μάτια!