Τελικά σε ποιους δεν αρέσει το Πάσχα;

    Οι μέρες του Πάσχα είναι μέρες κατάνυξης, για κάποιους όμως απέχουν αρκετά από το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων. Τα γούστα είναι πάντα υποκειμενικά. Για παράδειγμα σε κάποιους αρέσει ο χειμώνας,…

    Jesus-of-Nazareth-Plaisio-Blog-2
    Οι μέρες του Πάσχα είναι μέρες κατάνυξης, για κάποιους όμως απέχουν αρκετά από το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων. Τα γούστα είναι πάντα υποκειμενικά. Για παράδειγμα σε κάποιους αρέσει ο χειμώνας, άλλοι προτιμούν το καλοκαίρι. Αντίστοιχα κάποιοι δηλώνουν φαν των Χριστουγέννων, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι λάτρεις του Πάσχα. Προφανώς υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπαίνουν στη διαδικασία διλημμάτων και φροντίζουν να απολαμβάνουν κάθε εποχή του χρόνου. Αν όμως όλοι είχαν τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, δεν θα είχαμε τροφή για… blog! Οπότε παρακάτω θα αναλύσουμε τους 5 λόγους, για τους οποίους κάποιοι δεν θεωρούν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις ημέρες του Πάσχα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις αντίστοιχες των Χριστουγέννων.

    1. Το πένθιμο των ημερών

    Τελικά σε ποιους δεν αρέσει το Πάσχα; Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά μια εορταστική περίοδο σε όλο το φάσμα τους, το Πάσχα δημιουργεί το λεγόμενο αίσθημα της χαρμολύπης. Αυτό συμβαίνει γιατί παρά το γεγονός ότι η πασχαλινή περίοδος ολοκληρώνεται με Ανάσταση και Κυριακή του… Σουβλίσματος, ωστόσο μέχρι τότε μεσολαβούν εβδομάδες «σκληρής» νηστείας και ημέρες πένθους. Με λίγα λόγια τα παραπάνω απέχουν έτη φωτός από τις ημέρες όπου μεσουρανούν αποκλειστικά οι βασιλόπιτες, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, ο  Άγιος Βασίλης και γενικότερα παρεμφερείς «εκπρόσωποι» του κινήματος των… θερμίδων.

    2. Δώρο Χριστουγέννων VS Δώρο Πάσχα σημειώσατε 1

    Τα Χριστούγεννα δεν αγοράζεις μόνο δώρα, λαμβάνεις κιόλας και όχι μόνο από τον προσωπικό σου Άι-Βασίλη! Για την ακρίβεια αν ανήκεις στους τυχερούς που εργάζονται ακόμη, τότε σίγουρα περιμένεις με μεγαλύτερη ανυπομονησία τα Χριστούγεννα και όχι το Πάσχα. Ο λόγος; Μα προφανώς το γεγονός ότι το «Δώρο Χριστουγέννων» παραμένει διπλάσιο!

    3. Πάσχα στην Αθήνα; Θεέ μου!

    Τελικά σε ποιους δεν αρέσει το Πάσχα; Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο έναν χρόνο λόγω καραντίνας και ας θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές. Τότε που αν ήσουν κάτοικος της πρωτεύουσας, απέφευγες ευλαβικά να διαπράξεις το «εγκληματικό» λάθος να παραμείνεις στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα. Κανείς δεν θα σε αδικούσε, καθώς η άχρωμη και άδεια πρωτεύουσα των πασχαλινών ημερών, ουδεμία σχέση έχει με την σαφώς πιο χαρμόσυνη και στολισμένη πόλη του Δεκεμβρίου. Δυστυχώς όμως είτε λόγω Covid-19 είτε για άλλους λόγους, δεν είναι εφικτή η «απόδραση» από την Αθήνα ούτε αυτό το Πάσχα. Άρα άλλος ένας «πόντος» για όσους δεν συμπαθούν ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο.

    4. Εμπόλεμη ζώνη

    Τελικά σε ποιους δεν αρέσει το Πάσχα; Αρχικά όλοι έχουμε εκφράσει τον θαυμασμό μας για τα έθιμα που συναντάμε σε νησιά και χωριά της Ελλάδας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια από αυτά δεν θεωρούνται ιδιαίτερα… «φιλειρηνικά». Άλλωστε κανείς δεν τραυματίστηκε τα Χριστούγεννα από «δολοφονικό» κουραμπιέ ή μελομακάρονο. Από κροτίδα όμως, «γουρούνα» ή «ρουκέτα» το Μεγάλο Σάββατο, δυστυχώς πάρα πολλοί.

    5. Sorry Φράνκο Τζεφιρέλι

    [caption id="attachment_66494" align="alignright" width="604"]Τελικά σε ποιους δεν αρέσει το Πάσχα; Ο πρωταγωνιστής του «Ιησού από τη Ναζαρέτ», Ρόμπερτ Πάουελ, με τον σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς.[/caption] Κάθε Μεγάλη Τρίτη (συνήθως), ακόμη και πριν την ανακάλυψη της τηλεόρασης, μας επισκέπτεται ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», μέσω των τηλεοπτικών μας δεκτών. Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι όταν το παρακολουθείς για πρώτη φορά, σε καθηλώνει. Μετά την πρώτη δεκαετία επαναλήψεων πιθανόν να δυσανασχετήσεις. Τη δεύτερη δεκαετία ο εκνευρισμός σου γίνεται εμφανώς ορατός. Την τρίτη δεκαετία σκέφτεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο να αφαιρέσεις μόνιμα το κανάλι που το προβάλλει από τα αγαπημένα σου. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχεις και εσύ την τύχη του πρωταγωνιστή (δίχως όμως την Ανάσταση του), αρχίζεις να εκτιμάς τις εκατομμύρια επαναλήψεις του «Κωνσταντίνου και Ελένης». Και φυσικά να αναπολείς τα Χριστουγεννιάτικα εορταστικά προγράμματα. Καλό Πάσχα σε όλους!