Plaisio Blog

Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών 2022: Γιατι τα μακαρόνια είναι τόσο αγαπημένα;

Είμαστε ΟΛΟΙ μακαρονάδες. Μην το αρνείστε!

Λίγα πράγματα είναι τόσο αγαπημένα όσο ένα πιάτο ζυμαρικά. Είτε στα απλά τίμια φοιτητικά μακαρόνια με κέτσαπ και τριμμένο τυρί, είτε στα πιάτα-σπεσιαλιτέ με σάλτσες και συνδυασμούς που στέλνουν τον ουρανίσκο στον γευστικό παράδεισο, τα μακαρόνια υπήρξαν για αιώνες ένα από τα αδιαμφισβήτητα αγαπημένα εδέσματα της ανθρωπότητας.

Στις 25 Οκτωβρίου 1995 υπήρξε μια μεγάλη παγκόσμια συνάντηση παραγωγών ζυμαρικών, γνωστή και ως World Pasta Congress. Έλαβε μέρος στην Ρώμη και πάνω από 40 παραγωγοί συναντήθηκαν για να μοιραστούν τα μυστικά των ζυμαρικών των χωρών τους.

Όλοι μαζί αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια παγκόσμια ημέρα για το αγαπημένο φαγητό, ώστε να προωθηθεί η διατροφική τους αξία, η σπουδαιότητά τους ως στοιχείο υψηλής μαγειρικής αλλά και ως φαγητό που μπορεί να είναι μέρος μιας βιώσιμης κοινωνίας. Έτσι, από το 1998 και μετά – υπό την αιγίδα της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UN.A.F.P.A) – η 25η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.

Η ιστορία του αγαπημένου φαγητού χάνεται μέσα στους αιώνες. Υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για την προέλευση τους αλλά σίγουρα υπήρχαν κατά την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς οι οποίοι ανακάτευαν αλεύρι με νερό για να παράξουν λωρίδες τις οποίες έριχναν σε βραστό νερό. Έπειτα υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως πήραν την σημερινή μορφή.

Κάποιες θέλουν τον Marco Polo να φέρνει ζυμαρικά απο την Κίνα στην Ευρώπη, μιας που πολλοί ιστορικοί εκτιμούν πως οι χώρες της Ασίας απολάμβαναν τα μακαρόνια απο το 5000 π.Χ. Άλλες εκδοχές παρουσιάζουν τον αραβικό κόσμο ως τόπο γέννησης των σημερινών ζυμαρικών. Οι παλαιότερες αδιαμφισβήτητες καταγραφές που αφορούν τα ζυμαρικά, χρονολογούνται από τα μέσα του 12ου αιώνα που είναι καταγραφές παρασκευής και εξαγωγής ζυμαρικών από την Σικελία.

Όπως και να ‘χει όμως, η ιστορία τους είναι μεγάλη και άρρηκτα συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πολιτισμό και την τέχνη της μαγειρικής.

Ασχέτως όμως της ιστορίας, τα ζυμαρικά είναι μια τροφή που έχει μεγάλη αποδοχή, ακόμα και απο τους πιο… επιλεκτικούς στο φαγητό. Λόγω της ευκολίας τους στην ετοιμασία και το μαγείρεμα, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές για να τα απολαύσεις. Απο τα απλά μακαρόνια με κιμά, μέχρι το παστίτσιο, τα κανελόνια και ιταλικές μακαρονάδες που προκαλούν έκρηξη στις αισθήσεις.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν δυσανεξία στην γλουτένη ή έχουν άλλες διατροφικές ιδιαιτερότητες, μπορούν να βρουν τις ανάλογες ποικιλίες, ενώ υπάρχουν μακαρόνια φτιαγμένα απο ρύζι ή φακές που μπορούν να μαγειρευτούν εξίσου εύκολα. Τέλος, είναι μια τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, αφού μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε καθημερινά όπως Σίδηρο, Ασβέστιο και Πρωτείνες.

Αν με όλα αυτά σας ήρθε η όρεξη για μακαρονάδα, δεν σας αδικούμε. Στο Πλαίσιο θα βρεις ό,τι χρειάζεται για να παρασκευάσεις, να μαγειρέψεις και να προσφέρεις στους αγαπημένους σου την καλύτερη μακαρονάδα ever!

Μάριος Δρακόπουλος

Μάριος Δρακόπουλος

Gamer, tech freak, αμετανόητος foodie, κοινωνιολόγος με αψυχολόγητο χιούμορ και υπεραναλυτικότητα.
All of my jokes are typos I make in Plaisio Blog.