Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Μία ιστορία γραμμένη με φως!

    Φως, χρώματα, σκιές και νοήματα που δεν είναι ορατά, στιγμές που με το πάτημα του κλείστρου σταματούν το χρόνο, καθώς παλεύουν να σταθούν στη δική τους αιωνιότητα - συνειδητά ή ασυνείδητα. Η…

    WFD22-16
    Φως, χρώματα, σκιές και νοήματα που δεν είναι ορατά, στιγμές που με το πάτημα του κλείστρου σταματούν το χρόνο, καθώς παλεύουν να σταθούν στη δική τους αιωνιότητα - συνειδητά ή ασυνείδητα. Η φωτογραφία είναι αναζήτηση, είναι ανάγκη, είναι ατελείωτο παιχνίδι - ένα έργο τέχνης χωρίς λόγια που έχει τόσα, μα τόσα πολλά να πει! Και σήμερα γιορτάζει!
    Φωτογραφία. Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή. Ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, καταγραφής και αποτύπωσης εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, έχοντας αναπτύξει μία ξεχωριστή παγκόσμια γλώσσα. Αναγνωρίζεται δε ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας, καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική. Δες ακόμα | Photography 101: 4+1 tips για «προχωρημένες» λήψεις! Πώς όμως καθιερώθηκε η 19 Αυγούστου ως «Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας»; Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας προέκυψε από την εφεύρεση της νταγκεροτυπίας (daguerreotype), μια φωτογραφική διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε από τον Γάλλο ερευνητή Νικηφόρο Νιέπς και τον ζωγράφο Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ το 1837. [caption id="attachment_86452" align="alignnone" width="1000"] Point de vue du Gras: η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας, έργο του διάσημου και Γάλλου ερευνητή Νικηφόρου Νιέπς (1826). Είναι τραβηγμένη από το παράθυρο του εργαστηρίου όπου έκανε τα πειράματα του και χρειάστηκε 8 ώρες έκθεσης για να τραβηχτεί.[/caption] Στις 9 Ιανουαρίου 1839 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών δημοσίευσε επίσημα τη διαδικασία της νταγκεροτυπίας και στις 19 Αυγούστου του ίδιου έτους η Γαλλική κυβέρνηση αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρουσίασε την εφεύρεση ως ένα - ελεύθερο δικαιωμάτων - δώρο για την ανθρωπότητα. Η νταγκεροτυπία ήταν η εξέλιξη της ηλιογραφίας (πρόδρομο της φωτογραφικής εμφάνισης), με ορόσημο την αντικατάσταση της φωτογραφικής πλάκας με το φιλμ από τον Τζορτζ Ίστμαν το 1888. [caption id="attachment_86459" align="alignnone" width="1000"] Boulevard du Temple (1838): μια από τις πρώτες πλάκες νταγκεροτυπίας που παρήχθη από τον Λουί Νταγκέρ. Αν και η εικόνα φαίνεται να είναι ενός έρημου δρόμου, θεωρείται ευρέως ότι είναι η πρώτη φωτογραφία που περιλαμβάνει μια εικόνα ανθρώπου.[/caption]
    Στόχος της ημέρας είναι η παρότρυνση φωτογράφων απ’ όλο τον πλανήτη να μοιραστούν, μέσω του Διαδικτύου, μία φωτογραφία από το δικό τους κόσμο.
    Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, πού είσαι, τι δεξιότητες ή τι εξοπλισμό διαθέτεις. Πάρε στα χέρια σου μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Άρχισε να τραβάς φωτογραφίες. Δημιούργησε το δικό σου αρχείο και αποτύπωσε τη δική σου αλήθεια!

    Φωτογραφική μηχανή: ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας

    Μικρές ή μεγάλες, με εναλλάξιμο ή σταθερό φακό, οι φωτογραφικές μηχανές στηρίζονται σε κάποιες βασικές αρχές και μοιράζονται κοινά στοιχεία. Στην ουσία, η φωτογραφική μηχανή είναι ένα απλό οπτικό όργανο, ένα ερμητικά κλειστό σε αδιαφανές περίβλημα σύστημα. Αποτελείται από ένα «σκοτεινό θάλαμο» που στη μία πλευρά του φέρει ένα κυκλικού σχήματος «παράθυρο», στην περιοχή του οποίου συνυπάρχουν το κλείστρο (φωτοφράκτης), το διάφραγμα και ο φωτογραφικός φακός. Δες ακόμα | Επιλέγοντας φακό για τη νέα DSLR/Mirrorless μηχανή σου! Στις παλαιότερες αναλογικές ή «φιλμάτες» φωτογραφικές μηχανές, απέναντι από το φακό βρίσκεται η φωτογραφική ταινία (φιλμ) που περιέχει φωτοευαίσθητη ουσία, η οποία στις σύγχρονες DSLR/mirrorless έχει αντικατασταθεί από έναν ψηφιακού χαρακτήρα αισθητήρα. Το κλείστρο είναι ο μηχανισμός που ανοιγοκλείνει επιλεκτικά κάθε φορά που λαμβάνεται μία φωτογραφία, ελέγχοντας τη διάρκεια που θα εκτεθεί στο φως ο αισθητήρας. Το διάφραγμα, το οποίο φέρει κυκλικό άνοιγμα με μεταβλητή διάμετρο, ρυθμίζει τη ποσότητα του φωτός που θα περάσει μέσα στο θάλαμο. Το φως αυτό φτάνει στην φωτοευαίσθητη επιφάνεια του αισθητήρα, η οποία αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικά εικονοστοιχεία (pixels). Ας γνωρίσουμε τις βασικές κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών, προκειμένου να βρεις αυτήν που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες:

    Compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

    Όπως φανερώνει και το όνομά τους, οι compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (γνωστές και ως «point and shoot») ξεχωρίζουν για το μικρό μέγεθος τους και την χαρακτηριστική ευκολία στη χρήση. Μάλιστα, επειδή οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται αυτόματα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας - γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για όλες τις ηλικίες. Αποτελούν μια οικονομική και ευέλικτη λύση, έρχονται σε διάφορα χρώματα και σχήματα με ενσωματωμένους - αλλά μη αφαιρούμενους - φακούς διαφόρων μεγεθών (π.χ. high-zoom) και διαφραγμάτων, διαθέτουν αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά και κάποιες από αυτές είναι και αδιάβροχες. Με λίγα λόγια, είναι ιδανικές για χαλαρές, αυθόρμητες λήψεις και φυσικά το καλύτερο δώρο για μικρούς και μεγάλους.

    DSLR ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

    Απόγονοι των επαγγελματικών αναλογικών φωτογραφικών μηχανών και μεγαλύτερες σε όγκο (αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον βάρος), οι φωτογραφικές μηχανές DSLR (Digital Single Lens Reflex) παρέχουν επαγγελματικό αποτέλεσμα σε κάθε φωτογραφία, ενσωματώνοντας υπερσύγχρονες οπτικές τεχνολογίες. Οι μηχανές αυτές φέρουν έναν μετακινούμενο καθρέφτη - τοποθετημένο ανάμεσα στο φακό και τον αισθητήρα (Full Frame/Cropped) - από τον οποίο αντανακλάται το είδωλο σε ένα υπερκείμενο αυτού πεντάπρισμα, όπου και εξ αυτού φτάνει πλέον διορθωμένο στο σκόπευτρο (viewfinder) της μηχανής, μέσα από το οποίο βλέπουμε το θέμα που φωτογραφίζει. Με το πάτημα του κουμπιού λήψης ο καθρέπτης υψώνεται και το φως του ειδώλου προσπίπτει απευθείας στον αισθητήρα. Χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό τους μπορούν να δεχτούν διάφορα είδη φακών (από εξαιρετικά ευρυγώνιους μέχρι τεράστιους τηλεφακούς), παρέχουν πληθώρα επιλογών και χειροκίνητων ρυθμίσεων, ενσωματώνουν μεγάλες οθόνες LCD, μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας και είναι συμβατές με δεκάδες αξεσουάρ (τρίποδα, φίλτρα πόλωσης, κάρτες μνήμης κ.ο.κ.) τα οποία επιλέγεις ανάλογα με τις δημιουργικές σου απαιτήσεις. Αυτά αλλά και η εξαιρετική στιβαρότητα του σώματός τους αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι επαγγελματίες του χώρου τις προτιμούν. Και το καλύτερο; Όλα αυτά προσφέρονται πλέον σε πολύ προσιτή τιμή! Δες ακόμα | Συμβουλές για να επιλέξεις την πρώτη σου DSLR μηχανή!

    Mirrorless ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

    Με μικρότερο μέγεθος και σημαντικά μειωμένο βάρος οι φωτογραφικές μηχανές χωρίς καθρέφτη (mirrorless) έχουν πλέον εξελιχθεί τόσο που πλέον ανταγωνίζονται τις DSLR σε όλα τα επίπεδα. Αξιοποιώντας ισχυρούς αισθητήρες (Full Frame/Cropped) και εξελιγμένους επεξεργαστές εικόνας, οι υλοποιήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεχωρίζουν για τα ηλεκτρονικά σκόπευτρα υψηλής ανάλυσης (Live View) και τις οθόνες υψηλής ευκρίνειας στο πίσω μέρος τους, τα ταχύτατα συστήματα υβριδικής αυτόματης εστίασης και σταθεροποίησης πολλών αξόνων, το τεράστιο εύρος φωτοευαισθησίας τους (ISO), την πληθώρα επιλογών και χειροκίνητων ρυθμίσεων, τη δυνατότητα εναλλαγής φακών, τον εύκολο χειρισμό αφής και την ασύρματη συνδεσιμότητα (Wi-Fi/Bluetooth®/NFC) για μεταφορά αρχείων και σύνδεση περιφερειακών. Θέλεις όλα τα πλεονεκτήματα μίας DSLR σε on-the-go... συσκευασία; Μία mirrorless φωτογραφική μηχανή είναι η τέλεια λύση! Δες ακόμα | Full Frame DSLR/Mirrorless Μηχανές | Δαμάζοντας το φως!

    Στιγμιαίες (instant) φωτογραφικές μηχανές

    Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, οι στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές (τύπου Polaroid) έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, με οθόνη και ψηφιακό αισθητήρα. Άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες σε μέγεθος, οι μηχανές αυτού του τύπου ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, καθώς γεφυρώνουν το χάσμα του ψηφιακού και του αναλογικού κόσμου. Και αυτό γιατί δέχονται κασέτες με ειδικό χαρτί, ώστε να εκτυπώνουν άμεσα τις φωτογραφίες. Ιδανικές για πειραματισμό, οι στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές είναι τέλειες για εκδρομές, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτι κ.ο.κ., ενώ το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως σου επιτρέπουν να διαλέξεις ποια φωτογραφία θέλεις να εκτυπώσεις, αποθηκεύοντας τις υπόλοιπες λήψεις σε μία κάρτα SD. Και το κυριότερο: είναι οι μόνες που σου δίνουν τη δυνατότητα να κρατήσεις στα χέρια σου μια πραγματική φωτογραφία!

    Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές 360°

    Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές 360° πρεσβεύουν μία νέα γενιά διασκεδαστικής και εύκολης ψηφιακής φωτογραφίας. Πόσες φορές έχεις βρεθεί στο κατάλληλο μέρος, τη σωστή στιγμή αλλά δεν είχες μία κάμερα που να μπορεί να αποτυπώσει την απόλυτη ομορφιά; Με εξειδικευμένες εφαρμογές για επεξεργασία σφαιρικών φωτογραφιών, δυνατότητα δημιουργίας βίντεο βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου (timelapse), αλλά και εφαρμογές για υπολογιστές που επιτρέπουν την αποθήκευση, την αναπαραγωγή και την κοινοποίηση σφαιρικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, οι συγκεκριμένες κάμερες σου επιτρέπουν - όπως φανερώνει και το όνομά τους - να πραγματοποιείς πανοραμικές λήψεις 360 μοιρών. Δες ακόμα | Camera Video Shooting: 7+1 tips για μοναδικές λήψεις!

    Η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου!

    Με την έλευση των smartphones, η βιομηχανία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών βρήκε το... δάσκαλό της, μιας και τα πολλά υποσχόμενα και συνεχώς εξελισσόμενα φωτογραφικά συστήματα των σύγχρονων Camera Smartphones έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητα όλων των εν δυνάμει φωτογράφων. Οι κατασκευαστές δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στις κάμερες που εξοπλίζουν τις συσκευές τους (κυρίως τις ναυαρχίδες), με τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα να μεταμορφώνονται σε ισχυρά φωτογραφικά συστήματα με πολλαπλούς αισθητήρες και φακούς (wide, ultrawide, zoom, depth, macro), παρέχοντας αποτελέσματα επαγγελματικών προδιαγραφών με την ανάγκη ελάχιστης επεξεργασίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας θέσπισε ειδική κατηγορία (Mobile Photography Awards) επιβραβεύοντας τη δημιουργικότητα των Smartphone Photographers. Δες ακόμα | 8+1 tips για καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone σου! Έλα σε ένα από τα καταστήματα μας ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε τις καλύτερες DSLR, mirrorless, compact και instant φωτογραφικές μηχανές, smartphones με ξεχωριστές φωτογραφικές ικανότητες αλλά και αξεσουάρ για να δημιουργήσεις το φωτογραφικό σύστημα της επιλογής σου!