Ημέρα της Μητέρας: Μάνα είναι μόνο μία!

    Το πιο ιερό πρόσωπο στη ζωή ενός ανθρώπου γιορτάζει κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Χρόνια πολλά σε όλες της Μητέρες του κόσμου! Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας αποτελεί κάτι παραπάνω από μία ακόμη…

    Mothers-Day-Plaisio-Blog-8
    Το πιο ιερό πρόσωπο στη ζωή ενός ανθρώπου γιορτάζει κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Χρόνια πολλά σε όλες της Μητέρες του κόσμου! Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας αποτελεί κάτι παραπάνω από μία ακόμη γιορτή. Είναι η μέρα που ένα δώρο, μερικά λουλούδια ή μια αγκαλιά, αρκούν για να κάνουν χαρούμενη κάθε μητέρα. Η ανάγκη για έναν τέτοιο εορτασμό γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, μετά τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο 1 χρόνο. Η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε, έδειξε σε όλους το πόσο μεγάλη σημασία έχει ο θεσμός της οικογένειας. Και κυρίως το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε χρόνο για τα πρόσωπα που νοιάζονται πραγματικά για εμάς. Όπως είναι η μητέρα μας. Ημέρα της Μητέρας: Μάνα είναι μόνο μία!

    Πώς προέκυψε όμως η Γιορτή της Μητέρας;

    Οι πρώτες αναφορές για την Ημέρα της Μητέρας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Γαία ή κατά κόσμον Μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού, αποτελούσε την προσωποποίηση της φύσης, η οποία γεννά όλο τον κόσμο και λατρευόταν σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία πέρασε στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, ως η «Μητέρα των Θεών», η οποία ήταν σύζυγος και αδερφή του Κρόνου. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας. Κατά μία άλλη άποψη η Γιορτή της Μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας θεών και ανθρώπων. Τέλος, κάποιοι την συνδέουν και με τα Ιλάρια της Αρχαίας Ρώμης. Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω γιορτές δεν ήταν αφιερωμένες μόνο στη μητρότητα. Ημέρα της Μητέρας: Μάνα είναι μόνο μία!

    Η Άννα Μαρία Τζάρβις τα κατάφερε

    Στη σύγχρονη εποχή, ο εορτασμός για την Ημέρα της Μητέρας ξεκίνησε αρχικά ως κίνημα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες (1861-1865). Το 1905, η Αμερικανίδα ακτιβίστρια, Άννα Μαρία Τζάρβις, ήταν εκείνη που είχε την ιδέα να καθιερωθεί η συγκεκριμένη μέρα. Αφορμή αποτέλεσε ο θάνατος της μητέρας της, την οποία ήθελε να τιμήσει. Η προσπάθεια της στέφθηκε με επιτυχία στις 9 Μαΐου του 1914, όταν υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την Ημέρα της Μητέρας. Ημέρα της Μητέρας: Μάνα είναι μόνο μία! Και κάπως έτσι καθιερώθηκε ο εορτασμός της κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε πάνω από 40 χώρες. Η Ελλάδα προφανώς συγκαταλέγεται σε αυτές, ενώ φέτος θα εορταστεί την Κυριακή 9 Μαΐου. Δηλαδή ίδια ημερομηνία με την υπογραφή της αρχικής διακήρυξης, 107 χρόνια μετά. Τώρα που ενημερώθηκες γιατί γιορτάζει η μητέρα σου, φρόντισε να της ευχηθείς και να έχεις βρει το ιδανικό δώρο για εκείνη! Χρόνια πολλά σε όλες της Μητέρες!