Foldable smartphones: Το μέλλον είναι εδώ σήμερα και αλλάζει σχήμα!

    Τα foldable smartphones είναι εδώ και αλλάζουν ριζικά το σχεδιασμό τους. Μια νέα εποχή ξεπροβάλλει με τα νέα foldable smartphone τα οποία κάνουν εδώ και λίγους μήνες τα πρώτα τους βήματα στην…

    foldable-smartphones-main
    Τα foldable smartphones είναι εδώ και αλλάζουν ριζικά το σχεδιασμό τους. Μια νέα εποχή ξεπροβάλλει με τα νέα foldable smartphone τα οποία κάνουν εδώ και λίγους μήνες τα πρώτα τους βήματα στην αγορά.

    Τα ονειρευόμαστε χρόνια

    Στην αγορά υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια φήμες, εικασίες πως στα μυστικά εργαστήρια μεγάλων εταιρειών που αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες υπάρχουν αναδιπλούμενες οθόνες. Αυτό ήταν αρκετό να ώστε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε νέα foldable smartphone τα οποία θα βασίζονταν σε αυτή τη νέα τεχνολογία. [caption id="attachment_53190" align="aligncenter" width="1440"] Τεχνικό σχέδιο foldable smartphone[/caption] Παρόλα αυτά μια τέτοια νέα τεχνολογία χρειάζεται αρκετά μεγάλο διάστημα να δοκιμαστεί, να εξελιχθεί έτσι ώστε να «αντέχει» στην καθημερινότητα και να μην είναι ένα ακόμα εργαστηριακό δείγμα, να δημιουργηθεί μια μέθοδος η οποία θα κάνει δυνατή τη μαζική παραγωγή με κόστος που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός καταναλωτικού προϊόντος και τελικά να ενσωματωθεί σε ένα προϊόν.  

    Τώρα ήρθαν στα χέρια μας

    [caption id="attachment_53192" align="aligncenter" width="750"] Samsung Galaxy Fold[/caption] Όλα τα παραπάνω μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης και δοκιμών έφτασαν σε ένα σημείο αρκετά ώριμο για ένα καταναλωτικό προϊόν, ένα προϊόν που θα μπορούσαμε να πιάσουμε στα χέρια μας εκτός των εργαστηρίων εξέλιξης. [caption id="attachment_53193" align="aligncenter" width="750"] Huawei Mate X[/caption] Η αρχή έγινε από έναν κατασκευαστή παγκόσμιου βεληνεκούς, τη Samsung, όταν τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοίνωσε το Samsung Galaxy Fold, το πρώτο foldable smartphone της εταιρείας. Ένα smartphone εντυπωσιακής κατασκευής, σχεδιασμού το οποίο ενσωματώνει κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. [caption id="attachment_53194" align="aligncenter" width="750"] Samsung Galaxy Z Flip[/caption] Στη συνέχεια και λίγες ημέρες αργότερα, στα πλαίσια του περυσινού MWC Barcelona 2019 η Huawei, άλλος ένας μεγάλος κατασκευαστής, ανακοίνωσε τη δική της πρόταση. Αποκάλυψε το Huawei Mate X, ένα εξίσου εντυπωσιακό foldable smartphone, με ξεχωριστό σχεδιασμό, υλοποίηση και εξίσου κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά.  

    Να επιλέξω σήμερα ένα foldable smartphone:

    Από τότε αρκετές εταιρείες έχουν είτε ανακοινώσει, είτε παρουσιάσει και διαθέσει στην αγορά foldable smartphones. Στην παρούσα φάση είναι επιλογές που απευθύνονται, εξαιτίας του υψηλού κόστους, σε λίγους, έτσι όμως συμβαίνει πάντα με ότι βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. https://www.youtube.com/watch?v=1_c2KGtZP64 Αν όλα πάνε καλά στα επόμενα χρόνια η αγορά θα έχει κατακλυστεί από foldable smartphones και το κόστος τους θα έχει περιοριστεί σημαντικά ως αποτέλεσμα τόσο των αποδοτικότερων μεθόδων κατασκευής που θα ακολουθηθούν, αλλά και της εξοικείωσης στην τεχνολογία των foldable smartphone σε όλο και περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες. Αυτό τι σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει πριν αγοράσει ένα foldable smartphone έτσι ώστε να έχει ωριμάσει η αγορά και να πέσουν οι τιμές; Η σύντομη απάντηση για έναν λάτρη της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από ένα βροντερό ΌΧΙ. https://www.youtube.com/watch?v=UVxyXzaCI34 Όχι δεν μπορούμε να περιμένουμε όλοι εμείς που θέλουμε να έχουμε πάντα στα χέρια μας την τελευταία λέξης της τεχνολογίας. Συσκευές που προσφέρουν ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι κατασκευάστριες εταιρείες σήμερα. Για εμάς η επιλογή είναι μονόδρομος να επιλέξουμε σήμερα ένα foldable smartphone και να απολαύσουμε πρώτοι όσα νέα έχει να μας προσφέρει η τεχνολογία.  

    Η τεχνολογία πίσω από τα foldable smartphone

    Η υλοποίηση ενός foldable smartphone έχει αρκετές προκλήσεις κατασκευαστικά, κυριότερη είναι η οθόνη η οποία πρέπει να είναι εύκαμπτη, παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως ο μηχανισμός αναδίπλωσης που πρέπει να έχει μεγάλη ανθεκτικότητα αλλά και η μπαταρία που πρέπει να μοιραστεί στα δύο κομμάτια του σασί! Εύκαμπτες οθόνες Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο ειδών τεχνολογίες που οι κατασκευαστές επιλέγουν για τις δικές τους αναδιπλούμενες οθόνες. Η πρώτη τεχνολογία είναι εκείνη που χρησιμοποιεί πλαστικό πολυμερές για την κατασκευή της οθόνη, ενώ η δεύτερη τεχνολογία χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτό γυαλί. Και στις δύο περιπτώσεις μετά από ειδική επεξεργασία το υλικό γίνεται πλέον εύκαμπτο. Μηχανισμός αναδίπλωσης Πέραν από τις οθόνες ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την ανθεκτικότητα της συσκευής στο χρόνο είναι ο μηχανισμός αναδίπλωσης. Εκεί οι εταιρείες έχουν ανατρέξει σε υλικά και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ακόμα και σε ρολόγια μιας και ο χώρος για έναν τέτοιο μηχανισμό είναι περιορισμένος. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες έχουν δοκιμάσει τους μηχανισμούς αναδίπλωσης και φαίνεται πως εγγυώνται απροβλημάτιστη λειτουργία για εκατοντάδες χιλιάδες ανοίγματα και κλεισίματα. Έτσι ο μηχανισμός του foldable smartphone σας θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για αρκετά χρόνια. Μπαταρία Άλλη μια πρόκληση είναι η μπαταρία για ένα foldable smartphone. Όταν πρακτικά έχεις χωρίσει το σασί του smartphone σε δύο κομμάτια, δεν υπάρχει ο ενιαίος χώρος που υπάρχει στα κλασσικά smartphone για μια μεγάλη μπαταρία. Έτσι οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν καταφύγει σε σχεδιασμό που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μπαταρίες συνήθως , μια σε κάθε κομμάτι από το σασί του smartphone, ως μία.  

    Διαθέσιμες επιλογές

    Samsung Galaxy Fold https://www.youtube.com/watch?v=E9ydQoi2VbA Για όλους εμάς τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών που θέλουμε να έχουμε πρώτοι στα χέρια μας κάθε τι πρωτοποριακό, αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές. Η Samsung ήδη από την εορταστική περίοδο διαθέτει στην αγορά το πρωτοπόρο Samsung Galaxy Fold, τον foldable smartphone που έκανε την αρχή δείχνοντας το μέλλον. Ενσωματώνει δύο οθόνες, μια 4,6 ιντσών όταν είναι διπλωμένο και μια μεγάλη απολαυστική οθόνη 7,3 ιντσών όταν το ξεδιπλώνεις. Επιπλέον διαθέτει έξι κάμερες οι οποίες σου επιτρέπουν όχι μόνο λήψεις επαγγελματικού επιπέδου, αλλά και λήψεις όπως και αν κρατάς το smartphone σου. Samsung Galaxy Z Flip https://www.youtube.com/watch?v=Sx9ibZLwVNE Παράλληλα όμως πριν από λίγες μόνο ημέρες, στα πλαίσια της παρουσίασης των νέων μοντέλων της σειράς Galaxy S20, αποκάλυψε ένα νέο foldable smartphone, το Samsung Galaxy Z Flip. Το Samsung Galaxy Z Flip έρχεται με design που ξεχωρίζει, το οποίο όταν είναι διπλωμένο καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, ενώ όταν ξεδιπλωθεί αποκαλύπτει μια απολαυστική οθόνη 6,7 ιντσών. Όταν είναι διπλωμένο διαθέτει μια μικρή οθόνη αφής για ειδοποιήσεις η οποία επιτρέπει να ελέγχεις το smartphone ακόμα και όταν είναι διπλωμένο. Το διπλό σύστημα κάμερας του Samsung Galaxy Z Flip προσφέρει εντυπωσιακές λήψεις, ενώ ξεδιπλώνοντας το μπορείς να το κρατήσεις σε γωνία, κάτι που μετατρέπει τη μισή οθόνη του σε περιοχή προβολής της κάμερας και την υπόλοιπη μισή σε περιοχή ελέγχου.