Οι μαύρες τρύπες γνωρίζουμε πλέον πως είναι κάτι κοινό στο σύμπαν, υπολογίζεται ότι μόνο ο γαλαξίας μας έχει περίπου 10 εκατομμύρια. Αστρονόμοι εντόπισαν την κοντινότερη σε εμάς – μέχρι σήμερα – μαύρη τρύπα σε μια απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός.
Η μαύρη τρύπα που εντόπισαν οι αστρονόμοι βρίσκεται στο διπλό άστρο HR6819 που βρίσκεται στον αστερισμό του Τηλεσκοπίου και η ανακάλυψη έγινε όταν παρατήρησαν πως τα δύο άστρα περιστρέφονται γύρω από ένα αόρατο αντικείμενο.
Στη συνέχεια με παρατηρήσεις από την τροχιά του εσωτερικού άστρου υπολόγισαν πως η μάζα του αόρατου αντικειμένου ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές εκείνη του ήλιου, έπρεπε λοιπόν να είναι μια μαύρη τρύπα.

Η παρατήρηση του συστήματος έγινε για αρκετούς μήνες με τη βοήθεια του φασματογράφου στο διαμέτρου 2,2 μέτρων τηλεσκοπίου MPG/ESO .
Όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει ότι αυτή μαύρη τρύπα βρίσκεται τόσο κοντά μας μιας και θεωρείτε αρκετά μικρή, ενώ δεν φαίνεται να αντιδρά βίαια με τα περιβάλλοντα ουράνια σώματα, ούτε εκπέμπει ακτινοβολία Χ, σε αντίθεση για παράδειγμα με την τεράστια μαύρη τρύπα που πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Η ανακάλυψη είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύτιμη μιας και οι επιβεβαιωμένες μαύρες τρύπες είναι αρκετά σπάνιες, οπότε αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν την εξέλιξη των άστρων, αλλά και τι να αναζητήσουν σε άλλα αστρικά συστήματα που πιθανόν να έχουν μια μαύρη τρύπα.
Επιπλέον είναι πιθανόν να βοηθήσει στην κατανόηση των συγκρούσεων μεταξύ αστέρων σε τριαδικά συστήματα, αλλά και να ρίξει περισσότερο φως στα βαρυτικά κύματα.