WWDC 2022 | watchOS 9: Νέες δυνατότητες για βελτιωμένες εμπειρίες!

    Στο πλαίσιο του WWDC 2022, η Apple πραγματοποίησε μια προεπισκόπηση του νέου watchOS 9, το οποίο φέρνει νέες εμπειρίες και δυνατότητες, ενημερώσεις εφαρμογών και δημιουργικούς τρόπους για να…

    watchos-9-features
    Στο πλαίσιο του WWDC 2022, η Apple πραγματοποίησε μια προεπισκόπηση του νέου watchOS 9, το οποίο φέρνει νέες εμπειρίες και δυνατότητες, ενημερώσεις εφαρμογών και δημιουργικούς τρόπους για να προσαρμόσεις το Apple Watch ώστε να ταιριάζει σε κάθε στυλ!
    Οι χρήστες του Apple Watch θα έχουν πλέον περισσότερα watch faces για να επιλέξουν, τα οποία θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και ευκαιρίες για εξατομίκευση. [caption id="attachment_82812" align="alignnone" width="1000"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Εμπνευσμένες από αθλητές υψηλών επιδόσεων, οι προηγμένες μετρήσεις, οι προβολές και οι προπονητικές εμπειρίες στην ενημερωμένη εφαρμογή Workout θα βοηθούν τους χρήστες να αναβαθμίσουν τις προπονήσεις τους. Παράλληλα, το watchOS 9 εισάγει Sleep Stages (Στάδια Ύπνου) στην εφαρμογή Sleep και μια νέα λειτουργία AFib History που έχει εγκριθεί από τον οργανισμό FDA για να παρέχει περισσότερες και εις βάθος πληροφορίες για την κατάσταση του χρήστη. Τέλος, η νέα εφαρμογή Medications (Φάρμακα) διευκολύνει τους χρήστες να διαχειρίζονται, να κατανοούν και να παρακολουθούν εύκολα και διακριτικά τα φάρμακά τους.
    Watch Faces για όλους 
    Η εμπειρία Apple Watch ξεκινά με τα watch faces του ρολογιού, τα οποία δίνουν στους χρήστες την ευκαιρία να εκφράσουν το προσωπικό τους στυλ, ενώ τους συνδέουν με σχετικές πληροφορίες μέσω ποικίλων διαμορφώσεων. Το watchOS 9 παρουσιάζει τέσσερα νέα watch faces: το «Lunar», το οποίο απεικονίζει τη σχέση μεταξύ του Γρηγοριανού ημερολογίου και του σεληνιακού ημερολογίου και χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς όπως ο κινέζικος, ο ισλαμικός και ο εβραϊκός, το «Playtime», ένα δυναμικό έργο τέχνης που είναι μοναδικό στο Apple Watch και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Joi Fulton, το κλασικό «Metropolitan», το στυλ του οποίου αλλάζει καθώς περιστρέφεται η ψηφιακή κορώνα του ρολογιού και τέλος το «Astronomy», ένα πρωτότυπο, πλήρως ανανεωμένο watch face το οποίο διαθέτει έναν νέο χάρτη αστέρων και τρέχοντα δεδομένα από το cloud. [gallery columns="4" link="file" ids="82807,82805,82806,82804"] Το watchOS 9 εισάγει επίσης βελτιωμένες και εκσυγχρονισμένες διαμορφώσεις σε μερικά από τα πιο κλασικά watch faces - όπως το Utility, το Simple και το Activity Analog - μαζί με την επεξεργασία χρώματος φόντου για τα Modular, Modular Compact και X-Large, προσφέροντας πρόσθετη εξατομίκευση. Το νέο watch face Portraits αναδεικνύει το εφέ βάθους σε περισσότερες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων γατών, σκύλων και τοπίων, ενώ τα κινέζικα "scripts" έχουν προστεθεί ως επιλογές για τα watch faces California και Typograph. Η λειτουργία Focus επιτρέπει πλέον στους χρήστες να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο watch face, το οποίο θα εμφανίζεται αυτόματα όταν ξεκινούν ένα συγκεκριμένο Focus στο iPhone, όπως π.χ. το watch face Photos κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής Εστίασης, βοηθώντας τους χρήστες να παραμείνουν στη στιγμή.
    Εμπειρία Workout
    Η εφαρμογή Workout, μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Apple Watch, έχει ενημερωθεί για να παρέχει πλουσιότερες και ακριβέστερες μετρήσεις σχετικά με την απόδοση, καθώς και νέες εμπειρίες προπόνησης που θα βοηθήσουν τους χρήστες να επιτύχουν τους στόχους φυσικής κατάστασης. Η γνώριμη "in-session" οθόνη χρησιμοποιεί πλέον την κορώνα του ρολογιού για εναλλαγή μεταξύ ευανάγνωστων προβολών προπόνησης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βλέπουν σημαντικές μετρήσεις για διαφορετικά στυλ προπόνησης. Οι ζώνες καρδιακών παλμών, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν χειροκίνητα ή να υπολογιστούν αυτόματα χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα δεδομένα Υγείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της έντασης μιας προπόνησης. [gallery columns="2" ids="82801,82802"] Η διαλειμματική προπόνηση είναι σημαντικό μέρος οποιουδήποτε σχεδίου προπόνησης και στο watchOS 9, η εφαρμογή Workout εισάγει τις προσαρμοσμένες προπονήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας δομημένης προπόνησης που μπορεί να περιλαμβάνει διαστήματα εργασίας και ανάπαυσης. Μπορούν να προστεθούν νέες ειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού, της ισχύος και του ρυθμού του καρδιακού παλμού, για να καθοδηγήσουν τους χρήστες σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Για τους τριαθλητές, η εφαρμογή Workout υποστηρίζει πλέον ένα νέο τύπο προπόνησης - εν ονόματι Multisport - ο οποίος εναλλάσσεται αυτόματα μεταξύ οποιασδήποτε σειράς προπονήσεων κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος, χρησιμοποιώντας αισθητήρες κίνησης για την αναγνώριση των μοτίβων κίνησης. Όταν ολοκληρωθεί η προπόνηση, μια επανασχεδιασμένη σελίδα σύνοψης στην εφαρμογή Fitness προσφέρει πρόσθετες λεπτομέρειες με διαδραστικά γραφήματα.
    Καλύτερος ύπνος με Sleep Insights
    Η εμπειρία Sleep στο Apple Watch δίνει ήδη στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν προγράμματα Wind Down και Bedtime, καθώς και να παρακολουθούν τον ύπνο τους, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Η παρακολούθηση ύπνου στο watchOS 9 παρέχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες με την εισαγωγή των Σταδίων Ύπνου: χρησιμοποιώντας σήματα από το επιταχυνσιόμετρο και τον αισθητήρα καρδιακών παλμών, το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι χρήστες βρίσκονται σε κατάσταση REM, Core ή Deep Sleep. [caption id="attachment_82800" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Στη συνέχεια οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση αυτά τα δεδομένα στο Apple Watch μέσω της εφαρμογής Sleep και θα μπορούν να έχουν λεπτομερείς πληροφορίες (όπως η διάρκεια του ύπνου) μαζί με πρόσθετες μετρήσεις, όπως ο καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός, μέσα από συγκριτικά γραφήματα στην εφαρμογή Health στο iPhone. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκαν και επικυρώθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κλινικού προτύπου της πολυυπνογραφίας, με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς που έχουν μελετηθεί ποτέ για ένα wearable. Καθώς η επιστήμη του ύπνου βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, οι χρήστες θα μπορούν να βοηθήσουν σε πιθανές ανακαλύψεις συνεισφέροντας τα δεδομένα σταδίου ύπνου τους στο Apple Heart και Movement Study της Apple μέσω της εφαρμογής Research.
    Το πρώτο στο είδος του με τεχνολογία AFib
    Επί του παρόντος, η εφαρμογή ΗΚΓ και η ειδοποίηση ακανόνιστου ρυθμού στο Apple Watch μπορούν να εντοπίσουν πιθανά σημάδια κολπικής μαρμαρυγής (AFib). Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το AFib είναι μια από τις κύριες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο AFib μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα, τη συνολική ποιότητα ζωής και τον κίνδυνο επιπλοκών ενός ατόμου. Προηγουμένως, δεν υπήρχε εύκολος τρόπος παρακολούθησης της συχνότητας του AFib για εκτεταμένη χρονική περίοδο ή διαχείρισης παραγόντων του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν την κατάστασή του. Σύμφωνα με τον American Heart Association, η αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στο AFib. [caption id="attachment_82799" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Με το watchOS 9, οι χρήστες που έχουν διαγνωστεί με AFib μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία AFib History και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του πόσο συχνά ο καρδιακός ρυθμός ενός χρήστη εμφανίζει σημάδια AFib - παρέχοντας βαθύτερες πληροφορίες για την κατάστασή του. Οι χρήστες θα λαμβάνουν επίσης εβδομαδιαίες ειδοποιήσεις για να κατανοήσουν τη συχνότητα και να προβάλουν ένα λεπτομερές ιστορικό στην εφαρμογή Health, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής που ενδέχεται να επηρεάζει το AFib, όπως ο ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση. Επίσης, θα μπορούν να κατεβάσουν ένα PDF με ένα λεπτομερές ιστορικό του AFib και των παραγόντων του τρόπου ζωής τους, το οποίο μπορούν εύκολα να μοιραστούν με γιατρούς και παρόχους φροντίδας για πιο έγκυρα συμπεράσματα.
    Πήρες τα φάρμακά σου;
    Η νέα εμπειρία  (Φάρμακα) στο Apple Watch και στο iPhone βοηθά τους χρήστες να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματά τους, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν μια λίστα φαρμάκων, να ρυθμίζουν προγράμματα και υπενθυμίσεις και να προβάλλουν πληροφορίες για τα φάρμακά τους στην εφαρμογή Health. [caption id="attachment_82798" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Μπορούν να δημιουργηθούν προσαρμοσμένα χρονοδιαγράμματα για κάθε φάρμακο, είτε χρειάζεται να λαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα, είτε μία φορά την εβδομάδα ή ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου, ενώ οι χρήστες μπορούν να ορίσουν υπενθυμίσεις για να παραμένουν πιστοί στο πρόγραμμά τους. Στις ΗΠΑ, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν και ειδοποιήσεις, εφόσον υπάρχουν πιθανές κρίσιμες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα που έχουν προσθέσει στην εφαρμογή. [caption id="attachment_82797" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption]
    Η ιδιωτικότητα στην εποχή του διασυνδεδεμένου κόσμου
    Η τήρηση του απορρήτου είναι θεμελιώδης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη όλων των εφαρμογών της Apple. Όταν το iPhone ενός χρήστη είναι κλειδωμένο με κωδικό πρόσβασης, Touch ID ή Face ID, όλα τα δεδομένα υγείας και φυσικής κατάστασης στην εφαρμογή Health (εκτός από το Medical ID) κρυπτογραφούνται. Επίσης, οποιαδήποτε δεδομένα υγείας για τα οποία έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας στο iCloud είναι κρυπτογραφημένα - τόσο κατά τη μεταφορά τους όσο και κατά την παραμονή τους στους διακομιστές της Apple.