WWDC 2022: Νέα MacBook Air και MacBook Pro με Apple M2!

    Η εναρκτήρια παρουσίαση της Apple για το WWDC 2022 επεφύλασσε πληθώρα ανακοινώσεων σε ό,τι αφορά το λογισμικό της, καθώς και νέα φορητά συστήματα MacBook Air και MacBook Pro εξοπλισμένα με το νέο,…

    AppleM2SoC-5
    Η εναρκτήρια παρουσίαση της Apple για το WWDC 2022 επεφύλασσε πληθώρα ανακοινώσεων σε ό,τι αφορά το λογισμικό της, καθώς και νέα φορητά συστήματα MacBook Air και MacBook Pro εξοπλισμένα με το νέο, πανίσχυρο Apple M2 SoC!
    Apple Silicon M2
    Το νέο M2 SoC (5nm 2ης γενιάς) ακολουθεί τα βήματα των M1, M1 Pro, M1 Max και M1 Ultra, «κληρονομώντας» αρκετά στοιχεία από το τελευταίο. Ενσωματώνει 20 δισεκατομμύρια τρανζίστορ (25% περισσότερα απ’ ό,τι το αρχικό M1 SoC), τέσσερις ανασχεδιασμένους πυρήνες υψηλής απόδοσης (Performance Cores) και 4 ανασχεδιασμένους πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης (Efficiency Cores) εξοπλισμένους με 16MB και 4ΜΒ κοινής μνήμης (cache) αντίστοιχα, GPU με έως και 10 πυρήνες, καθώς και υποστήριξη για έως και 24GB ενοποιημένης μνήμης LPDDR5 (αύξηση 50% σε σχέση με τον M1). Το δε εύρος διαμεταγωγής αγγίζει πλέον τα 100Gb/s. [caption id="attachment_82696" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Σε ό,τι αφορά τώρα την απόδοσή του, η Apple υπόσχεται 18% καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το M1 SoC. Παράλληλα, κατά τα λεγόμενα της Apple, το νέο M2 εμφανίζεται έως και 1,9x ταχύτερο σε σχέση με «το πιο πρόσφατο 10πύρηνο τσιπ φορητού υπολογιστή», διαθέτει 40% αποτελεσματικότερη Neural Engine αλλά και Media Engine που υποστηρίζει αποκωδικοποίηση βίντεο 8K H.264 και HEVC, κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση ProRes, καθώς και ταυτόχρονη αναπαραγωγή περιεχομένου (multiple streams) σε αναλύσεις 4K και 8K. Στόχος για άλλη μία φορά είναι η εξαιρετικά υψηλή απόδοση ανά Watt, η οποία παρουσιάζεται 18% βελτιωμένη (σε σύγκριση με εκείνη του M1). Ο πρώτος Mac που θα κυκλοφορήσει με το ολοκαίνουριο M2 SoC είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς φορητούς υπολογιστές της Apple, το κομψό και πανάλαφρο MacBook Air.
    MacBook Air με Apple Silicon M2
    Με πάχος μόλις 11,3 mm και βάρος που δεν ξεπερνά τα 1,22 κιλά, το νέο MacBook Air είναι ακόμα πιο λεπτό και ακόμα πιο όμορφο από τον προκάτοχό του. [caption id="attachment_82702" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Τροφοδοτούμενο από το νέο M2 SoC, το οποίο όπως αναφέραμε ενσωματώνει 8 αποδοτικότερους επεξεργαστικούς πυρήνες, GPU με έως και 10 πυρήνες αλλά και 24GB ενοποιημένης μνήμης LPDDR5, το νέο φορητό σύστημα ενσωματώνει μία μεγαλύτερη Liquid Retina οθόνη 13,6 ιντσών (1 δισεκ. χρώματα με φωτεινότητα στα 500 nits) με οπή στο επάνω μέρος, στην οποία φιλοξενείται η νέα 1080p FaceTime HD Web Camera. [caption id="attachment_82698" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, δεν διαθέτει ενεργό σύστημα ψύξης - προσφέροντας μία εντελώς αθόρυβη εμπειρία χρήσης. Από πλευράς αυτονομίας, η Apple υπόσχεται έως και 18 ώρες λειτουργίας (αφορά την αναπαραγωγή βίντεο) αλλά και αισθητά καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις δημιουργικές (και όχι μόνο) εφαρμογές. Διαθέτει βελτιωμένο σύστημα ήχου με τέσσερα ηχεία/μικρόφωνα με τεχνολογίες Dolby Atmos και Spatial Audio, έως και 2ΤΒ εσωτερικού αποθ. χώρου, Force Touch Trackpad και Touch-ID. Η φόρτιση γίνεται μέσω υποδοχής MagSafe, η οποία όμως δεν εμποδίζει την πρόσβαση στις δύο θύρες Thunderbolt™ και χάρη στο νέο φορτιστή των 67W αναπληρώνει το 80% της μπαταρίας σε μόλις 20 λεπτά. [caption id="attachment_82700" align="alignnone" width="800"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Εδώ να υπογραμμίσουμε πως το MacBook Air θα διατεθεί σε τέσσερα χρώματα: Silver, Space Grey, Starlight Gold και Midnight Blue. Το νέο M2 SoC έρχεται και στο 13-ίντσο MacBook Pro, το δεύτερο φορητό υπολογιστή με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο — παρέχοντας απίστευτη απόδοση, έως και 24 GB ενοποιημένης μνήμης, επιτάχυνση ProRes και έως 20 ώρες διάρκεια μπαταρίας, όλα σε συμπαγή σχεδιασμό. [caption id="attachment_82723" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Μαζί παρουσιάστηκε και το νέο λειτουργικό σύστημα macOS Ventura, το οποίο περιλαμβάνει το νέο εργαλείο Stage Manager (το βοηθητικό πρόγραμμα που οργανώνει αυτόματα τις ανοιχτές εφαρμογές στο πλάι της οθόνης ενώ παράλληλα κεντράρει σε αυτήν που εργάζεσαι) και σημαντικές ενημερώσεις για τα Spotlight, Mail και Safari. Το νέο MacBook Air και το ανανεωμένο MacBook Pro 13" ενώνονται με τα ακόμα πιο ισχυρά MacBook Pro 14" και 16" και τα M1 Pro/M1 Max SoCs για να ολοκληρώσουν την ισχυρότερη σειρά φορητών υπολογιστών Mac που έχει προσφερθεί ποτέ από την Apple. Σύμφωνα με την Apple και οι δύο φορητοί υπολογιστές θα είναι διαθέσιμοι τον επόμενο μήνα.