Τέλειος καφές στο σπίτι… Κρατάς μυστικό;

    Είναι το πρωινό καθιερωμένο σου. Το ρόφημα που θα ετοιμάσεις το απόγευμα για να χαλαρώσεις. Αυτό που ζητάς κάθε εποχή του χρόνου. Το χειμώνα, μπροστά από το τζάκι. Το καλοκαίρι, στην ξαπλώστρα.

    Coffee at home

    Είναι το πρωινό καθιερωμένο σου. Το ρόφημα που θα ετοιμάσεις το απόγευμα για να χαλαρώσεις. Αυτό που ζητάς κάθε εποχή του χρόνου. Το χειμώνα, μπροστά από το τζάκι. Το καλοκαίρι, στην ξαπλώστρα.

     

    Ο καφές !

     

    Δικαιωματικά, ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας σου και... δικαιολογημένα, δε θες να συμβιβάζεσαι με τίποτα στη γεύση! Για το λόγο αυτό σου παρουσιάζουμε τα 4 μυστικά, για να πετυχαίνεις τέλειο καφέ στο σπίτι, κάθε φορά! Ας τα δούμε ένα-ένα…

    Image
    μυστικά τέλειου καφέ

    #01 Καφές σε κόκκους και όχι αλεσμένος!

     

    Είναι πολύ καλύτερο να προμηθεύεσαι καφέ σε κόκκους απ’ ότι να τον αγοράζεις έτοιμο, αλεσμένο. Γιατί έτσι, ο καφές διατηρεί το έντονο άρωμα και την πλούσια γεύση του, έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής και εσύ… έχεις πάντα ολόφρεσκο καφέ στο σπίτι! Για να αγοράζεις όμως καφέ σε κόκκους, θα πρέπει πρώτα να προμηθευτείς έναν μύλο άλεσης. Υπάρχουν αρκετά οικονομικές επιλογές, επομένως σίγουρα θα βρεις κάποια συσκευή εντός του διαθέσιμου budget σου. Τώρα, αν χρειάζεσαι και μηχανή καφέ, θα σου προτείναμε να επιλέξεις μία που να έχει ενσωματωμένο μύλο άλεσης.

     


    💡 TIP!  Διατήρησε τους κόκκους στην αρχική τους συσκευασία, την οποία και θα αποθηκεύσεις σε σκιερό μέρος. Κάθε φορά που την ανοίγεις, προσπάθησε να αφαιρείς τον αέρα και να την κλείνεις σφιχτά με ένα λαστιχάκι.


     

     

    #02 Μην αποθηκεύεις τον καφέ στο ψυγείο

     

    Πολλοί πιστεύουν ότι με το που ανοιχτεί η συσκευασία του καφέ, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Μύθος! Ο καφές είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν. Η σύσταση και η γεύση του επηρεάζονται εύκολα από τις υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες, το έντονο φως, τις οσμές, τον αέρα. Γι’ αυτό η καλύτερη θέση είναι κάποιο ξηρό, σκοτεινό μέρος. Όπως για παράδειγμα η τροφοθήκη της κουζίνας ή κάποιο συρτάρι. Όμως, προσοχή. Στο σημείο όπου θα τοποθετήσεις τη συσκευασία, δε θα πρέπει να υπάρχουν άλλα προϊόντα με έντονα αρώματα, όπως για παράδειγμα μπαχαρικά. Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά μυρωδιές κι έτσι θα χάσει γρήγορα το αρωματικό του προφίλ.

     

     

     #03 Προτίμησε να μετράς με gr και όχι με κουταλάκια! 

     

    Όπως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, έτσι και στον καφέ. Οι ακριβείς ποσότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα. Ειδικά, αν θες να πετύχεις… το τέλειο. Το τρίτο μυστικό λοιπόν για τέλειο καφέ, είναι να αφήσεις τα κουταλάκια στο συρτάρι. Ξεκίνα να μετράς τη δοσολογία του καφέ σε γραμμάρια -χρησιμοποιώντας μία ζυγαριά κουζίνας- ή σε μεζούρες.

     


    Ο Πλαίσιο expert προτείνει… 

    ...Την ιδανική δοσολογία για κάθε κατηγορία καφέ! 

    📝 Ελληνικός καφές: 7gr καφέ για κάθε 70gr νερού

    📝 Καφές φίλτρου: 50gr καφέ ανά 1lt νερού (για καφετιέρα φίλτρου)

    📝 Espresso: 10gr καφέ δίνουν μέγιστη εκχύλιση 40gr


     

    💡 Διάβασε μερικά extra tips από τον Πλαίσιο-barista μας για την παρασκευή espresso εδώ!  

     

     

    #04 Φρόντισε σωστά τον εξοπλισμό σου

     

    Τελευταίο και κυριότερο… Η τακτική συντήρηση του εξοπλισμού σου είναι το παν. Όπως είναι λογικό, η κάθε συσκευή απαιτεί και διαφορετική φροντίδα. Διάβασε λοιπόν, τις οδηγίες που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής και μην παραμελήσεις τον καθαρισμό της συσκευής σου. Αλήθεια, παίζει καθοριστικό ρόλο για να έχεις στο τέλος ποιοτικό καφέ στο ποτήρι σου!

     

    Ο καλός ο καφές είναι πραγματική απόλαυση! Το έχεις νιώσει... Είναι αυτό το πλούσιο άρωμα που κατακλύζει όλο το σπίτι. Η έκρηξη των εντάσεων, που γεύεσαι με την πρώτη κιόλας γουλιά. Αυτό το πυκνό σώμα καφέ. Και δε θες με τίποτα να τελειώσει...

     

    *Έχεις «ψηθεί» για μηχανή καφέ, όμως δεν ξέρεις πως να επιλέξεις την καλύτερη; Αυτός ο οδηγός αγοράς σίγουρα θα σε βοηθήσει!