#SaveYourInternet: Υπερψηφίστηκε το Άρθρο 13 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

    Νέες και δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ (Άρθρο 13), καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις του κοινού αλλά και εκπροσώπων πολλών εταιρειών, οι…

    ART13
    Νέες και δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ (Άρθρο 13), καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις του κοινού αλλά και εκπροσώπων πολλών εταιρειών, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ του επίμαχου άρθρου. Το νεότερο κείμενο αποτελεί μία βελτίωση της έκδοσης που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2018. Με απλά λόγια, το επίμαχο άρθρο λειτουργεί ως «φίλτρο» για τη δημοσίευση περιεχομένου στο διαδίκτυο (από πλατφόρμες όπως το Facebook, το YouTube, το Twitter, το Instagram κ.ο.κ), οι οποίες - από εδώ και στο εξής - θα είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση περιεχομένου το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, η οδηγία δεν κατορθώνει να περιγράψει με σαφήνεια τις απαιτήσεις για το πώς οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να συνεργαστούν για να προσδιορίσουν το περιεχόμενό τους. [caption id="attachment_42067" align="alignnone" width="800"] Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13 που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο με 348 ψήφους. Κατά της οδηγίας τάχθηκαν 274 ευρωβουλευτές και 36 ψήφισαν «λευκό».[/caption] Αντ' αυτού, εισαγάγει γενικές, μη δοκιμασμένες απαιτήσεις που ενδέχεται να επιβληθούν σε καλοπροαίρετες πλατφόρμες, δημιουργούς περιεχομένου και κατόχους δικαιωμάτων. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ο υπερβολικός αποκλεισμός περιεχομένου από τις διαδικτυακές υπηρεσίες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο νομικός κίνδυνος (θα επιτρέπεται η διαμοίραση memes και GIFs). Η εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη, εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι:
    • Κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να πάρει άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.
    • Προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι δεν θα διατεθεί υλικό που καθορίζεται ότι ανήκει σε κατόχους δικαιωμάτων
    • Ενήργησε γρήγορα για να αφαιρέσει κάθε παράνομο υλικό, το οποίο περιήλθε σε γνώση της.
    Παράλληλα, το κείμενο δεν είναι σαφές ως προς τα εξής:
    • Για ποιο είδος περιεχομένου θα πρέπει πλατφόρμες, όπως το YouTube, να έχουν άδεια - π.χ. εικόνες, πίνακες, φωτογραφίες κ.λ.π. Εφόσον δεν υπάρχει αποσαφήνιση, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι όλα τα δικαιώματα καλύπτονται τη στιγμή της μεταφόρτωσης.
    • Πιθανές νέες νομικές ευθύνες και υποχρεώσεις για τους δημιουργούς.
    Η απόφαση μεταφράζεται πρακτικά σε άσκηση έντονης πίεσης προς τους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας, οι δικηγόροι των οποίων  ετοιμάζονται να υψώσουν ένα φράγμα από εμπόδια και ενστάσεις, σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» του Άρθρου 13 και την προστασία των ατομικών ελευθεριών στο διαδίκτυο. Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί από κάθε χώρα στην ΕΕ τα επόμενα 1-2 χρόνια.